Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Prvi strip na svijetu

Strip je pridonio nazivu "žuti tisak" za novine i časopise sa senzacionalističkim sadržajem. ...
Boraks – Počnite ga koristiti u svakodnevnom životu

Boraks je prirodni mineral koji nastaje sezonskim isparavanjem slanih jezera, a sastoji se od vode, natrija, kisika i bora. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Zapapreni savjeti
Objavljeno: 02.02.2019. 15:43  
Začini
Začini<br>

U vrećici ili u staklenci – na koji način ću najlakše dodati timijan i ostale začine? Mlinčić ili ribež – na koji se način najbolje otkriju miris i aroma začina? Što biste trebali znati kako bi u vašu kuhinju ušli pravi začini? Tek začini svakom pojedinom jelu dodaju onu njegovu posebnu notu. Kako bi vam podarili cijelu svoju aromu, s njima treba postupati pažljivo. Ovdje su nabrojani najvažniji „načini ophođenja" sa začinima...

 

Čuvanje

Aroma začina se najbolje može očuvati u staklenkama koje imaju poklopce na navrtanje ili u malim limenkama od nehrđajućeg čelika. Oboje vrlo zgodno izgleda na nekoj zidnoj polici. Ukrasne staklenke ili limenke se može kupiti zajedno s već gotovom policom ili sa stalkom za začine. 

•          Za očuvanje okusa i mirisa začine bi trebalo čuvati na što je moguće više hladnom i tamnom mjestu. Stoga police i stalke sa začinima nemojte postavljati iznad štednjaka, grijanja ili izravno uz prozor.

 

Prah chilija – kako bi ljutina bila na pravome mjestu i u pravoj količini pripazite prilikom doziranja!

 

•          Staklenke je prije punjenja svježim začinima uvijek potrebno dobro oprati i osušiti iz razloga što zaostale stare mrvice začina mogu imati užegli okus i sadržavati bakterije.

•          Vrećice s raznovrsnim začinima ne bi trebalo čuvati zajedno u ladici. U tom bi se slučaju njihovi mirisi ispremiješali. Najbolje je začine odmah staviti u pripadajuće staklenke.

•          Važan je također i datum trajanja koji se uobičajeno nalazi na pakiranju/vrećici. Ukoliko je datum istekao, začini naravno gube svojstva, ali ih se i dalje može koristiti. 

Savjet: Datum trajanja prepišite na mali papirić koji ćete zalijepiti na vama vidljivo mjesto na dno staklenke ili limenke.

 

Mljevenje i ribanje

Većina začina posebno veliku količinu svoje arome daje upravo svježe sameljena, npr. muškatni oraščić, sjemenke crnog papra, osušeno začinsko bilje kao što su timijan ili mažuran.

•          Mlinčići za začine su vrlo praktični za osušeno bilje: jednostavno okrenite i začinite. Mlinci istovremeno služe za čuvanje začina – unutar njih su arome sačuvane.

•          Crveni papar nemojte puniti u mlinac. Tu se radi o osušenim bobicama koje bi uzrokovale sljepljivanje mlinca.

•          Mlinci za mljevenje muškatnog oraščića su namjenjeni samo za tu svrhu. Time se postiže nježno doziranje začina. Kao zamjena može poslužiti i mali ribež.

•          U mužaru se začine u grubo usitnjava ili se radi začinske paste. Površina za ribanje bi trebala biti ogrubjela kako sjemenke ne bi "bježale” u stranu.

 

Dobro je znati...

•          Začin u prahu umiješati u vruće jelo tek po završetku pripreme. Na taj način eterična ulja, a samim time i okus, neće ishlapiti.

•          Ne papriti jelo iznad lonca u kojem se priprema jelo. Para će izvući aromu. Bolje je prije posluživanja po samom jelu svježe samljeti malo papra.

•          Papriku u prahu, češnjak u prahu ili kajenski papar ne posipati u vruće ulje ili masnoću jer će postati gorko.

•          Za potrebe egzotične kuhinje: kumin i korijander daju snažniji okus ukoliko se kratko preprže u tavi bez dodatka masnoće. Tek ih tada usitnite u mužaru.

•          Praktično: Postoje kuglice za začine koje se po potrebi i ukusu napune začinskim biljem i objese u željeno jelo za vrijeme pripreme. Na kraju pripreme kuglicu jednostavno opet izvadite.

 

 

Rok trajanja

•          Samljeveni začini imaju rok trajanja godinu dana. Ukoliko ih se čuva duže izgube svoju aromu.

•          Neusitnjeni začini (npr. sjemenke papra ili muškatni oraščići) imaju dulji rok trajanja. Preporučuje se da se začine melje tek prilikom upotrebe. Ono što rjeđe koristite kupite u manjim količinama.

•          Provjera mirisa: Tu i tamo kušajte ima li pojedini začin još uvijek svoj svojstveni miris. Ukoliko nema, to znači da je također izgubio i svoju začinsku aromu.

  isprintaj članak