Indijske preporuke za borbu protiv sezonskih zaraza | Objavljeno: 30.11.2020. 10:09 |
Jesmo li spremni, posebno uslijed pandemijskog straha, za ovo prohladno vrijeme i razdoblje sezonskih zaraza poput gripe i drugih sezonskih bolesti? Potreba za jačanjem imuniteta sada postaje još važnija.
Poduzimajući male korake prema izgradnji naše otpornosti (imuniteta), predlažemo da krenete u svoju kuhinju i dozvolite da vam ovi jednostavni začini pomognu u borbi protiv tih mikroba i održavanju obrambenih sposobnosti vašeg tijela!
Đumbir
Ne samo da smiruje dušu, već đumbir pomaže ublažavanju upale grla. Njegova protuupalna, antivirusna, antibakterijska svojstva pomažu tijelu u borbi protiv kašlja, groznice i drugih sezonskih bolesti koje, prije svega, napadaju naš dišni sustav. Žlica meda pomiješana s đumbirom može pomoći i vašem djetetu da se riješi svih nadražaja i zagušenja u dišnim putevima. Đumbir također može ublažiti i bolove.
Češnjak
Češnjak ima prednosti kao rijetko koja biljka, od pomoći u održavanju krvnog tlaka do brige kako bi vaše crijevo bilo zdravo. Antimikrobna i antigljivična svojstva potiču imunološki sustav i drže bolesti podalje. Dodajte malo češnjaka u svakodnevnu prehranu i uživajte u okusu i zdravlju! Alicin u češnjaku također pomaže u borbi protiv alergija i zaraza dišnog sustava, te je odličan prirodni razrjeđivač krvi.
Kurkuma
Stari sastojak iz indijske kuhinje može stvoriti čuda kada je u pitanju otpornost tijela (imunitet). Bilo da je u hrani, mlijeku ili čak u vašem čaju, kurkuma pomaže zaliječiti rane, čisti kožu, pomaže u probavi i blagotvorno djeluje na kosti. Kurkumin, spoj prisutan u kurkumi ima protuupalna svojstva koja pomažu u jačanju imuniteta. Također je izvrstan antioksidans koji pomaže usporiti oksidacijske procese u tijelu i održati vas mladima!
Hing
Hing (Ferula assafoetida, također poznata kao asafetida, ingu i gigantski anis), ima svojstva koja pomažu jačanju imuniteta svojim protuupalnim, antibiotskim i antivirusnim svojstvima. Čuva probavni trakt pod nadzorom, a uništava štetne slobodne radikale koji pridonose različitim bolestima. Možete ga se dodati mnogim jelima i za poboljšanje okusa.
Paprika
Paprika ima antibakterijska i protuupalna svojstva. Karminativna svojstva (protiv nadutosti) također pomažu u probavi i održavanju zdravlja crijeva, ali što je još važnije, pomaže razgraditi naslage sluzi u dišnim putovima, pružajući tako olakšanje zbog začepljenosti nosa i sinusitisa. Ovaj učinkoviti sastojak dodajte u svoju prehranu tako što ćete je tucanu malo posipati po jajima, salatama, juhama, pa čak i začiniti svoj čaj!
Klinčići
Klinčići sadrže aktivni sastojak eugenol koji se bori protiv bolesti koje u tijelu uzrokuju bakterije, smanjujući tako mogućnost zaraze. Oni također imaju antioksidacijska svojstva koja pomažu imunološkom sustavu u borbi protiv oksidativnih oštećenja i štetnih slobodnih radikala. Klinčić se stoljećima koristi kao lijek protiv akutnih bolovova, a ujedno je i izvrsna respiratorna biljka (za dišne putove).
Cimet
Cimet sadrži dovoljne količine mangana, željeza, kalcija i vlakana. Njegova esencijalna ulja, uključujući cimet-acetat i cinamaldehid, povećavaju otpornost tijela. Cimet štiti srce i pomaže u kontroli krvnog tlaka, a ujedno je i sjajan antioksidans.
![]() |