Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Koristite što manje jabučnog octa i senfa i umjereno solite
Objavljeno: 10.01.2021. 07:39  
Začini za zdravlje zimi
Začini za zdravlje zimi

Nastojte uvijek jesti raznoliku sezonsku hranu. Prilozi od žitarica ne smiju prelaziti trećinu obroka. Ne zaboravite koristiti različite žitarice kao što su proso, smeđa riža, kukuruzno brašno, heljda itd. One bi trebale činiti 40% ukupnog obroka.

 

Ovako bi trebalo postupati s hranom

- Hranu što manje zasladite, kiselite i paprite.

- Uživajte što više u sezonskom voću i povrću u manjim obrocima.

- Zimi, pa čak i po hladnijem vremenu, koristite začine koji stvaraju toplinu u tijelu: hren, muškatni oraščić, đumbir, cimet, mažuran, majčina dušica).

- Ljeti i u toplijoj klimi jedite uglavnom svježu hranu blagog okusa sa što manje prethodno navedenih začina koji stvaraju toplinu u tijelu.

- Sokove od voća i povrća pijte natašte i između obroka. Kada jedete žitarice za zajutrak, poželjan je dulji, najmanje pola sata razmak, nakon pijenja voćnih sokova.

- Jedite što manje industrijski prerađene i konzervirane hrane.

- Koristite što manje jabučnog octa i senfa i umjereno solite. Ocat možete zamijeniti limunom, dodati malo maslinovog, bučinog, sezamovog ili drugog hladno prešanog ulja.

- Zajutrak pojedite prije devet sati, a večerajte tri ili četiri sata prije spavanja.

- Redovito vježbajte i budite što više na svježem zraku i u prirodnom okruženju.

- Održavajte duševni mir koji će povećati vašu tjelesnu obranu.

  isprintaj članak