Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Prvi strip na svijetu

Strip je pridonio nazivu "žuti tisak" za novine i časopise sa senzacionalističkim sadržajem. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Janjetinu odlikuje visoki sadržaj željeza
Objavljeno: 20.02.2019. 15:54  
Začinjeni janjeći kotleti s mahunama u slanini
Začinjeni janjeći kotleti s mahunama u slanini

Začinjeni janjeći kotleti s mahunama u slanini

Janjetina koja potječe od mlade ovce mekana je i, zbog prirodnog uzgoja životinje, odličnog je okusa. Odlikuje se visokim sadržajem željeza, jamči dopadljivo jelo i lagano se priprema. A to je dovoljan razlog da se ukusnu janjetinu iznese na stol ….!

 

Začinjeni janjeći kotleti s mahunama u slanini         

Sastojci za 2 osobe

4 janjeća kotleta, svaki 10 – 12 dag

1 čajna žlica začinskog bilja Provance (suho bilje)

1/16 l snažne juhe (može i juha u kocki)

10 dag mahuna

4 kriške mesnate slanine 

maslac

sol

maslac sa češnjakom

 

Priprema

Mahune očistiti, oprati, blanširati u slanoj vodi i odmah isprati hladnom vodom. Svaki svežnjić mahuna omotati jednom kriškom slanine. Omotane mahune staviti u tavu, premazati rastopljenim maslacem i peći u predgrijanoj pećnici kod 200°C tako dugo dok slanina ne postane smeđa. Kotlete (može marinirane - vidi uputu) posoliti, začiniti biljem, s obje strane jako zapržiti i ostaviti na toplom. Ostatak od prženja zaliti goveđom juhom, zakuhati i procijediti kroz fino cjedilo. Kotlete servirati s umakom od prženja i mahunama te obložiti maslacem s češnjakom. Prilog: pržene kriške krumpira.

Ukupno trajanje pripreme jela: 2 sata i 30 minuta.

 

Dobro je znati o janjetini:

Upute  

Janjeće meso mora imati svijetlocrvenu, blistavu boju, ne biti previše masno i po mogućnosti treba dozrijevati oko jedan tjedan. Onda je fino začinjeno i divno mekano.

 

Najbolji komadi janjetine

File

Posebno nemasno meso, nježno i mekano. Velika mogućnost primjene, npr. u kriškama pečeno na roštilju, kratko prženo ili pečeno u pećnici.

Kotlet

Najbolji za pečenje na roštilju ili brzo prženje. Začinjen i sočan.

 

Uputa

Janjetina podnosi snažne začine, npr. južno začinsko bilje kao majčinu dušicu (timijan), ružmarin i češnjak. Češnjak treba dodati tek na kraju prženja, inače će jelo biti gorko.

Preporučljivo je meso prije pripreme marinirati preko noći. Marinira se tako da se meso zajedno sa začinima i začinskim biljkama stavlja u ulje čime meso optimalno preuzima mirisne tvari začina te biva sočno, nježno i mekano.

Pažnja: Meso mora biti u cijelosti prekriveno uljem! Prije pripreme dobro ocijediti!

 

  isprintaj članak