Bosch i Mercedes-Benz pokreću pilot-projekt za uslugu automatiziranog prijevoza u San Joseu
Automatizirana vozila S-klase opremljena Boschevim i Mercedes-Benzovim sustavom vožnje i softverom pružaju uslugu prijevoza između zapadnog San Josea i središta ...
U kojoj zemlji pršti od orgazma?
Sve vrvi trgovinama seksi igračkama, raznim spolno poticajnim materijalima, pornografskim filmovima i slično. ...
Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Janjetinu odlikuje visoki sadržaj željeza
Objavljeno: 20.02.2019. 15:54  
Začinjeni janjeći kotleti s mahunama u slanini
Začinjeni janjeći kotleti s mahunama u slanini

Začinjeni janjeći kotleti s mahunama u slanini

Janjetina koja potječe od mlade ovce mekana je i, zbog prirodnog uzgoja životinje, odličnog je okusa. Odlikuje se visokim sadržajem željeza, jamči dopadljivo jelo i lagano se priprema. A to je dovoljan razlog da se ukusnu janjetinu iznese na stol ….!

 

Začinjeni janjeći kotleti s mahunama u slanini         

Sastojci za 2 osobe

4 janjeća kotleta, svaki 10 – 12 dag

1 čajna žlica začinskog bilja Provance (suho bilje)

1/16 l snažne juhe (može i juha u kocki)

10 dag mahuna

4 kriške mesnate slanine 

maslac

sol

maslac sa češnjakom

 

Priprema

Mahune očistiti, oprati, blanširati u slanoj vodi i odmah isprati hladnom vodom. Svaki svežnjić mahuna omotati jednom kriškom slanine. Omotane mahune staviti u tavu, premazati rastopljenim maslacem i peći u predgrijanoj pećnici kod 200°C tako dugo dok slanina ne postane smeđa. Kotlete (može marinirane - vidi uputu) posoliti, začiniti biljem, s obje strane jako zapržiti i ostaviti na toplom. Ostatak od prženja zaliti goveđom juhom, zakuhati i procijediti kroz fino cjedilo. Kotlete servirati s umakom od prženja i mahunama te obložiti maslacem s češnjakom. Prilog: pržene kriške krumpira.

Ukupno trajanje pripreme jela: 2 sata i 30 minuta.

 

Dobro je znati o janjetini:

Upute  

Janjeće meso mora imati svijetlocrvenu, blistavu boju, ne biti previše masno i po mogućnosti treba dozrijevati oko jedan tjedan. Onda je fino začinjeno i divno mekano.

 

Najbolji komadi janjetine

File

Posebno nemasno meso, nježno i mekano. Velika mogućnost primjene, npr. u kriškama pečeno na roštilju, kratko prženo ili pečeno u pećnici.

Kotlet

Najbolji za pečenje na roštilju ili brzo prženje. Začinjen i sočan.

 

Uputa

Janjetina podnosi snažne začine, npr. južno začinsko bilje kao majčinu dušicu (timijan), ružmarin i češnjak. Češnjak treba dodati tek na kraju prženja, inače će jelo biti gorko.

Preporučljivo je meso prije pripreme marinirati preko noći. Marinira se tako da se meso zajedno sa začinima i začinskim biljkama stavlja u ulje čime meso optimalno preuzima mirisne tvari začina te biva sočno, nježno i mekano.

Pažnja: Meso mora biti u cijelosti prekriveno uljem! Prije pripreme dobro ocijediti!

 

  isprintaj članak