Janjetinu odlikuje visoki sadržaj željeza | Objavljeno: 20.02.2019. 15:54 |
Začinjeni janjeći kotleti s mahunama u slanini
Janjetina koja potječe od mlade ovce mekana je i, zbog prirodnog uzgoja životinje, odličnog je okusa. Odlikuje se visokim sadržajem željeza, jamči dopadljivo jelo i lagano se priprema. A to je dovoljan razlog da se ukusnu janjetinu iznese na stol ….!
Začinjeni janjeći kotleti s mahunama u slanini
Sastojci za 2 osobe
4 janjeća kotleta, svaki 10 – 12 dag
1 čajna žlica začinskog bilja Provance (suho bilje)
1/16 l snažne juhe (može i juha u kocki)
10 dag mahuna
4 kriške mesnate slanine
maslac
sol
maslac sa češnjakom
Priprema
Mahune očistiti, oprati, blanširati u slanoj vodi i odmah isprati hladnom vodom. Svaki svežnjić mahuna omotati jednom kriškom slanine. Omotane mahune staviti u tavu, premazati rastopljenim maslacem i peći u predgrijanoj pećnici kod 200°C tako dugo dok slanina ne postane smeđa. Kotlete (može marinirane - vidi uputu) posoliti, začiniti biljem, s obje strane jako zapržiti i ostaviti na toplom. Ostatak od prženja zaliti goveđom juhom, zakuhati i procijediti kroz fino cjedilo. Kotlete servirati s umakom od prženja i mahunama te obložiti maslacem s češnjakom. Prilog: pržene kriške krumpira.
Ukupno trajanje pripreme jela: 2 sata i 30 minuta.
Dobro je znati o janjetini:
Upute
Janjeće meso mora imati svijetlocrvenu, blistavu boju, ne biti previše masno i po mogućnosti treba dozrijevati oko jedan tjedan. Onda je fino začinjeno i divno mekano.
Najbolji komadi janjetine
File
Posebno nemasno meso, nježno i mekano. Velika mogućnost primjene, npr. u kriškama pečeno na roštilju, kratko prženo ili pečeno u pećnici.
Kotlet
Najbolji za pečenje na roštilju ili brzo prženje. Začinjen i sočan.
Uputa
Janjetina podnosi snažne začine, npr. južno začinsko bilje kao majčinu dušicu (timijan), ružmarin i češnjak. Češnjak treba dodati tek na kraju prženja, inače će jelo biti gorko.
Preporučljivo je meso prije pripreme marinirati preko noći. Marinira se tako da se meso zajedno sa začinima i začinskim biljkama stavlja u ulje čime meso optimalno preuzima mirisne tvari začina te biva sočno, nježno i mekano.
Pažnja: Meso mora biti u cijelosti prekriveno uljem! Prije pripreme dobro ocijediti!
![]() |