Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


Gošće Licej Grkinja u Solunu s plesnim nastupom
Objavljeno: 19.07.2019. 20:11  
Zaprešićke žetvene svečanosti u subotu, 20. srpnja, uz 53. Međunarodnu smotru folklora
Zaprešićke žetvene svečanosti u subotu, 20. srpnja, uz 53. Međunarodnu smotru folklora
  • Zaprešićke žetvene svečanosti u subotu, 20. srpnja, uz 53. Međunarodnu smotru folklora

Zavičajno ekološko društvo Zaprešić već 24. godinu zaredom organizira tradicionalne Zaprešićke žetvene svečanosti koje su pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zaprešića. Manifestacija započinje okupljanjem žeteoca i njihovih gostiju u 18,30 sati ispred dvorca Lužnica nakon čega povorka kreće prema njivi ispred dvorca. 

U žetvi sudjeluju: Udruga Drinčani, Udruga žena Ladučanke, Udruga žena Brdovčanke, Udruga žena Bobovljanke i Udruga Etno Fletno Samobor. Nakon žetve u 19,30 sati održat će se blagoslov žita, a u 20,00 sati slijedi kulturno umjetnički program u sklopu kojeg će nastupiti i gosti 53. Međunarodne Smotre folkora u Zagrebu koji ove godine dolaze iz grčkog Soluna (Lyceym Club of Greek women, Thessaloniki).

 

 „Solun je smješten na sjeverozapadnoj obali Egejskog mora. Upravno je središte pokrajine i drugi grad po broju stanovnika u Grčkoj. Po uzoru na snažnu grčku tradiciju ženskog udruživanja, licej Grkinja u Solunu osnovan je 1939. godine s dvostrukim ciljem: s jedne strane očuvanja i promoviranja grčke tradicijske kulture, a s druge strane, pružanja pomoći ženama te osiguravanja moralne potpore majkama i djeci. Ostvaruje ih aktivnošću i dobrovoljnim radom u društvu, ali i brojnim plesnim nastupima u Grčkoj i izvan nje, za što redovito prima počasne nagrade države i crkve. Na Smotri se predstavljaju folklornim plesovima nekoliko grčkih pokrajina: Makedonije, Trakije, Epira, Tesalije te Egejskih i Jonskih otoka."

  isprintaj članak