Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Broj zaraženih ovisit će o ponašanju ljudi
Objavljeno: 28.06.2020. 07:10  
Zaštita od korona virusa na pravilan način
Zaštita od korona virusa na pravilan način

Dakle, ne zatvarajte se, ne izbjegavajte druge i vodite društveni život budući da je čovjek društveno biće! Na taj način ćete najlakše izbjeći psihičke smetnje koje se sve češće pojavljuju kod ljudi zbog pandemije korona virusa. Zastrašenost vodi zlu. Treba samo pametno razmišljati!

 

Pripremio: Željko Marušić

 

Puno je još nepoznanica vezanih uz korona virus. Zaobišao bih teorije zavjere i upozorio da je korona virus već dugo poznat medicinskoj znanosti. Iznenadio je naglim širenjem u svijetu, ali će tek vrijeme pokazati što je stvarna istina. Naime, medijsko "ludilo” je učinilo svoje, a na to se nadovezalo i političko.

Za neku vrstu utjehe ponavljam činjenicu da, prema službenih podacima, u Hrvatskoj godišnje od posljedice gripe umre približno 550 ljudi. Od covida-19 u gotovo prvih šest mjeseci umrlo je ispod 110 osoba. Podatak za razmisliti! 

No, neka to ne bude podatak za bezbrižnost, već poticaj za smanjivanje unutarnjeg, često duševno pogubnog, straha. Provjerom iznesenih činjenica u svijetu (i Svjetska zdravstvena organizacija se osramotila proturječnim izjavama), već bismo mogli potvrditi neke činjenice koje će nam olakšati ponašanje.

Prvo treba razjasniti ulogu zaštitnih maski za lice. Osnovna joj je uloga zaštiti druge. I dobro ju je koristiti i kada ste prehlađeni. Za vlastitu zaštitu treba je koristiti i, na primjer, nakon odlaska zubaru i većih kirurških zahvata.

Čistoća je isto važan čimbenik zaštite od zaraze bilo koje vrste, pa tako i od korona virusa. Ruke valja dezinficirati, ali to ne činite svaki tren, kao što ih ne valja stalno prati budući da ćete uništiti zaštitni sloj kože i time pridonijeti lakšem unosu zaraze u tijelo upravo preko kože. Mnoga dezinfekcijska sredstva imaju dugotrajan učinak (npr. Plivasept). 

Kako biste bili sigurni unutar vlastitog doma, za dezinfekciju podova, ulaznih vrata, kupaonice i kuhinjskog namještaja također možete koristiti dezinfekcijska sredstva (npr. Izosan-G). Ne nasjedajte reklamama već koristite provjerena dezinfekcijska sredstva!

Nikako ne izbjegavajte posjećivati starije roditelje ili prijatelje. Dezinficirajte ruke, stavite zaštinu masku i budite na sigurnoj udaljenosti. Isto vrijedi i za njih. 

Ne biste vjerovali koliko su im upravo u ovo vrijeme potrebni dodatna pažnja i – druženje!

Pravilo međusobnog sigurnosnog razmaka smanjit će mogućnost bilo kakve zaraze počam od obične prehlade do korona virusom. 

 

Korištenje zaštitnih maski za lice isto može biti opasno! Stoga nekoliko činjenica:

- koristite kvalitetne maske za lice;

- ukoliko su perive redovito ih operite koristeći uz deterdžent i dezinfekcijko sredstvo za pranje rublja (npr. Sagrotan);

- nikako ih stalno ne dirajte i ne namještajte budući da je to najlakši način da se zarazite. Kada ih dirate bilo koji virus udaljen je svega dva milimetra od vašeg nosa ili usta;

- iako su stalno mijenjana mišljenja o potrebi nošenja zaštitnih maski za lice, ne zaboravite da se ispod nje, uz vaš dišni sustav, stvara mikroklima koja može dovesti do umnožavanja opasnih virusa i bakterija. Isto tako se ispod maske zadržava poguban ugljični monoksid koji izdišemo! Stoga masku nosite kada je potrebno, a ne, primjerice, u automobilu kojeg vozite, a sami ste u njemu;

- kada već nosite zaštitnu masku za lice koristite je pravilno! Zaštitna maska za lice treba istovremeno prekriti nos i usta, te je ne pomičite s nosa ili usta da lakše udahnete kako biste nešto razgovjetnije rekli! Ili je nosite ili ne nosite!

 

Smrt od korona virusa nije uvijek stvarna smrt od covida-19. Naime, dok u Rusiji u mrtve ubrajaju one koji su zaista umrli od posljedice zaraze korona virusom, u drugim dijelovima svijeta u popis umrlih od covida-19 uvrštavaju sve umrle kod kojih je nakon smrti pronađen korona virus u tijelu.

Osim starijih ljudi, koji su ionako podložniji umiranju kada obole od plućnih bolesti, posebno upale pluća, smatra se da su obolijevanju od covida-19 sklone predebele osobe, pothranjeni i oboljeli od šećerne bolesti.

Korona virus najviše napada pluća. Ukoliko ostane u gornjim dišnim putovima poput grla i nosa, lakše se izlječiti. 

Činjenica je da se pravo cjepivo, učinkovito barem 50 posto, ne može očekivati tako brzo uprkos prvim optimističnim najavama. Kako se korona virusi ne mijenja (mutira) brzo kao gripa, ostaje nada u učinkovitost cjepiva, naravno, kada bude pronađeno i odobreno.

O korona virusu su i naši liječnici govorili i pisali još pred dvadesetak godina i on nije nešto novo. Ostaje virus koji će postati sastavni dio našeg života kao i gripa. Stoga treba poduzimati primjerenu predostrožnost od zaraze i nastaviti uobičajen način života. U protivnom bi moglo kod mnogih doći do psihičkih smetnji, čak i pojave PTSP-a po mišljenju nekih psihijatara.

Dakle, ne zatvarajte se, ne izbjegavajte druge i vodite društveni život budući da je čovjek društveno biće!  Obavezno otiđite na zasluženi godišnji odmor koji je jednako važan i za duh i za tijelo! 

______________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak