Podstrek za bolju prehranu prilikom kupovine
Skrivene kalorijske zamke, masni zalogaji, zaslađena pića - supermarket je prepun nezdrave prehrane. Mnogi se potrošači pitaju: „Što još danas jesti sigurno?“ ...
Dubrovački hotel Kazbek prvi je hrvatski hotel koji se priključio svjetskoj cage-free inicijativi
Najveća politička kampanja za životinje iskorištavane u industriji hrane - europska građanska inicijativa Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kav ...
Znanstvenici upozoravaju na ozbiljne zdravstvene posljedice zbog klimatskih promjena
Kako toplinski valovi postaju sve češći, teži i duži, očekujemo još bolesti povezanih s toplinom i smrti, posebno među djecom, starijim osobama, osobama s kroni ...
Anketa


NALAZITE SE U
Jeste li primijetili kako neke vrste kineskog češnjaka mijenjaju boju?
Objavljeno: 02.03.2019. 12:10  
Zašto češnjak mijenja boju
Zašto češnjak mijenja boju

Uglavnom kineski češnjak mijenja boju u zelenkastu ili plavkastu što kupce dovodi u nedoumicu je li riječ o zdravstveno ispravnoj namirnici, posebice jer se to ne događa s domaćim vrstama češnjaka. 

Umirujuće je da je riječ o češnjaku koji je zdravstveno ispravan za jedenje, a promjenom boje djelomično gubi neka svojstva zbog čega ga najradije koristimo. Naime, češnjak sadrži alicin, kemijski spoj koji nastaje kada se njegova dva različita enzima spoje prilikom rezanja, a koji daje taj oštar i prepoznatljiv miris češnjaka.

Do promjene boje kod kineskog češnjaka može doći u dodiru s kiselinama poput soka limuna ili octa, kada ga se reže nožem lii kada dođe u dodir s mineralima iz bakra ili aluminija, na primjer, kada ga se pirja u tavicama od tog materijala. Stoga ga je preporučljivo pripremati u emajliranim posudama i od nehrđajućeg čelika, a dobro bi bilo izbjegavati bakreno i aluminijsko posuđe i ono za koje je korišten kositar. 

U svijetu postoje različite vrste češnjaka, čak šareni, a u Kini ga čak kisele kako bi dobio zelenu boju žada! Inače, Kina je najveći proizvođač češnjaka na svijetu i proizvede ga 23 milijarde kilograma godišnje što je 77 posto sveukupne proizvodnje u svijetu.

  isprintaj članak