Odlična kuharica „Krk 50 delicija zlatnog otoka“
Turistička zajednica otoka Krka je nakladnik je kuharice pod nazivom „Krk 50 delicija zlatnog otoka“. Iako je iz tiska izašla krajem 2019. godine, predstavljanj ...
Izašla knjiga “Tragovima ruske emigracije po gradovima i mjestima Hrvatske” značajna i za hrvatsku povijest
Jeste li znali koliko su ruski emigranti bili značajni za hrvatsku povijest? Recimo da su osnovali virovitičko kazalište, ili izgradili vodotoranj u Vukovaru?! ...
Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Jeste li primijetili kako neke vrste kineskog češnjaka mijenjaju boju?
Objavljeno: 02.03.2019. 12:10  
Zašto češnjak mijenja boju
Zašto češnjak mijenja boju

Uglavnom kineski češnjak mijenja boju u zelenkastu ili plavkastu što kupce dovodi u nedoumicu je li riječ o zdravstveno ispravnoj namirnici, posebice jer se to ne događa s domaćim vrstama češnjaka. 

Umirujuće je da je riječ o češnjaku koji je zdravstveno ispravan za jedenje, a promjenom boje djelomično gubi neka svojstva zbog čega ga najradije koristimo. Naime, češnjak sadrži alicin, kemijski spoj koji nastaje kada se njegova dva različita enzima spoje prilikom rezanja, a koji daje taj oštar i prepoznatljiv miris češnjaka.

Do promjene boje kod kineskog češnjaka može doći u dodiru s kiselinama poput soka limuna ili octa, kada ga se reže nožem lii kada dođe u dodir s mineralima iz bakra ili aluminija, na primjer, kada ga se pirja u tavicama od tog materijala. Stoga ga je preporučljivo pripremati u emajliranim posudama i od nehrđajućeg čelika, a dobro bi bilo izbjegavati bakreno i aluminijsko posuđe i ono za koje je korišten kositar. 

U svijetu postoje različite vrste češnjaka, čak šareni, a u Kini ga čak kisele kako bi dobio zelenu boju žada! Inače, Kina je najveći proizvođač češnjaka na svijetu i proizvede ga 23 milijarde kilograma godišnje što je 77 posto sveukupne proizvodnje u svijetu.

  isprintaj članak