Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba “ ...
Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Jeste li primijetili kako neke vrste kineskog češnjaka mijenjaju boju?
Objavljeno: 02.03.2019. 12:10  
Zašto češnjak mijenja boju
Zašto češnjak mijenja boju

Uglavnom kineski češnjak mijenja boju u zelenkastu ili plavkastu što kupce dovodi u nedoumicu je li riječ o zdravstveno ispravnoj namirnici, posebice jer se to ne događa s domaćim vrstama češnjaka. 

Umirujuće je da je riječ o češnjaku koji je zdravstveno ispravan za jedenje, a promjenom boje djelomično gubi neka svojstva zbog čega ga najradije koristimo. Naime, češnjak sadrži alicin, kemijski spoj koji nastaje kada se njegova dva različita enzima spoje prilikom rezanja, a koji daje taj oštar i prepoznatljiv miris češnjaka.

Do promjene boje kod kineskog češnjaka može doći u dodiru s kiselinama poput soka limuna ili octa, kada ga se reže nožem lii kada dođe u dodir s mineralima iz bakra ili aluminija, na primjer, kada ga se pirja u tavicama od tog materijala. Stoga ga je preporučljivo pripremati u emajliranim posudama i od nehrđajućeg čelika, a dobro bi bilo izbjegavati bakreno i aluminijsko posuđe i ono za koje je korišten kositar. 

U svijetu postoje različite vrste češnjaka, čak šareni, a u Kini ga čak kisele kako bi dobio zelenu boju žada! Inače, Kina je najveći proizvođač češnjaka na svijetu i proizvede ga 23 milijarde kilograma godišnje što je 77 posto sveukupne proizvodnje u svijetu.

  isprintaj članak