U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Muškarca se pozna po gaćama
Materijal od kojeg se proizvedi muške gaće mora biti vrhunske kakvoće. ...
Turizam je treća izvozna grana svijeta
Prošlu godinu odlikuje održiv rast u mnogim odredištima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Jeste li primijetili kako neke vrste kineskog češnjaka mijenjaju boju?
Objavljeno: 02.03.2019. 12:10  
Zašto češnjak mijenja boju
Zašto češnjak mijenja boju

Uglavnom kineski češnjak mijenja boju u zelenkastu ili plavkastu što kupce dovodi u nedoumicu je li riječ o zdravstveno ispravnoj namirnici, posebice jer se to ne događa s domaćim vrstama češnjaka. 

Umirujuće je da je riječ o češnjaku koji je zdravstveno ispravan za jedenje, a promjenom boje djelomično gubi neka svojstva zbog čega ga najradije koristimo. Naime, češnjak sadrži alicin, kemijski spoj koji nastaje kada se njegova dva različita enzima spoje prilikom rezanja, a koji daje taj oštar i prepoznatljiv miris češnjaka.

Do promjene boje kod kineskog češnjaka može doći u dodiru s kiselinama poput soka limuna ili octa, kada ga se reže nožem lii kada dođe u dodir s mineralima iz bakra ili aluminija, na primjer, kada ga se pirja u tavicama od tog materijala. Stoga ga je preporučljivo pripremati u emajliranim posudama i od nehrđajućeg čelika, a dobro bi bilo izbjegavati bakreno i aluminijsko posuđe i ono za koje je korišten kositar. 

U svijetu postoje različite vrste češnjaka, čak šareni, a u Kini ga čak kisele kako bi dobio zelenu boju žada! Inače, Kina je najveći proizvođač češnjaka na svijetu i proizvede ga 23 milijarde kilograma godišnje što je 77 posto sveukupne proizvodnje u svijetu.

  isprintaj članak