Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskiom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Aerobna aktivnost potiče srce, pluća i srčano-žilni sustav da brzo i učinkovito dopremaju kisik sve dijelove tijela
Objavljeno: 31.07.2014. 18:57  
Zašto je aerobic dobar za žene? (I ne samo za njih)
Zašto je aerobic dobar za žene? (I ne samo za njih)

Top terme Topusko

 

Niz je razloga da odmah izaberete aerobic kao vrstu vježbanja!

 

Napisala: Amika Tomčić

 

Korisni učinci vježbanja

Slobodno možemo reći da su pozitivne posljedice vježbanja na ljudsko tijelo gotovo nesagledive. Ovdje ćemo navesti neke od najznačajnijih:

- poboljšanje cirkulacije

- povećanje kapaciteta srca i pluća

- sniženje krvnog tlaka

- povećanje gustoće kostiju i mišićnog tkiva

- povećanje snage i izdržljivosti

- smanjenje opasnosti obolijevanja od brojnih bolesti kao što su: bolesti srca, osteoporoza, bolesti kralježnice itd.

- poboljšanje koordinacije, ravnoteže i brzine reakcije

- ubrzanje metabolizma, a time i smanjenje masnog tkiva

- jačanje imuniteta

- smanjenje rizika od zloćudnih tumora itd.

 

Posebno valja naglasiti dobrobit vježbanja za psihičko zdravlje. Redoviti vježbači sigurniji su u sebe, manje skloni depresivnim stanjima, lošim raspoloženjima i nesanici, lakše podnose stres, umno su aktivniji te spolno zdraviji.

 

Što je to aerobno vježbanje?

Riječ “aerobic” doslovno znači “s kisikom” ili “uz prisustvo kisika”. Aerobno vježbanje podrazumijeva bilo koju tjelesnu aktivnost pri kojoj se koriste velike mišićne skupine, koja se može neprekidno izvoditi duže vremensko razdoblje bez stanke, te koja u sebi sadrži ritmične pokrete.

Primjeri aerobnih aktivnosti su: plivanje, trčanje, biciklizam, veslanje, skijanje, hodanje, plesanje, rolanje, aerobik i drugo.

Aerobna aktivnost potiče srce, pluća i srčano-žilni sustav da brzo i učinkovito dopremaju kisik sve dijelove tijela. Kako srčani mišić postaje jači i učinkovitiji, tako se povećava količina krvi koju može iscrpsti svakim svojim stezanjem. Tako je potreban manji broj stezanja da bi se kisik prenio do svih dijelova tijela. Aerobno utrenirane osobe mogu vježbati duže i jače, te se brže oporavljaju nakon treninga.

 

Zašto odabrati aerobik?

Aerobik je danas najrašireniji oblik rekreativnog vježbanja. stvoren je tako da daje vrhunske učinke s najmanjim mogućnostima ozljede. Može se vježbati u gotovo svim gradskim četvrtima po fitness i aerobik centrima, školama, sportskim dvoranama i sl. Dakle, u Vašem najbližem susjedstvu.

Svakodnevno smo svjedoci nastajanja novih aerobik programa, jer se ovakav oblik vježbanja neprekidno razvija i prilagođava željama i potrebama vježbača. Možete ga vježbati hodajući, poskakujući, plešući, penjući se po step klupici, koristeći različite rekvizite. bitno je da pronađete ono što Vas osobno najviše veseli.

Ne treba zaboraviti glasnu i poticajnu glazbu, dobro društvo i stalnu pažnju trenera, tj. instruktora koji Vas potiče da date najviše od sebe. Sa sata aerobika otići ćete sa smješkom i jedva čekati sljedeći trening.


  isprintaj članak