Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Dimljenje čuva kobasice, šunku ili ribu iz dva razloga
Objavljeno: 29.04.2021. 07:57  
Zašto je dimljena kobasica trajnija?
Zašto je dimljena kobasica trajnija?

Slika: Alvir Halilagić

Dimljenje čuva kobasice, šunku ili ribu iz dva razloga. S jedne strane, hrana se suši, a dehidracija također oštećuje ili ubija klice sadržane u njoj. S druge strane, nastaju brojne tvari s dezinficirajućim svojstvima, poput raznih fenola i formaldehida. Međutim, potonji postupak također ima učinak koji potiče nastanka raka. 

Druge kancerogene tvari koje su se nekad nalazile u dimljenim proizvodima (npr. benzopiren) sada se filtrira iz dima. Zajedno sa široko rasprostranjenom upotrebom hladnjaka, to je, navodno, dovelo do primjetnog smanjenja slučajeva raka želuca.

  isprintaj članak