Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Sportovi na svježem zraku su posebno dobri
Objavljeno: 14.09.2020. 15:30  
Zašto je zdravije vježbanje na otvorenom
Zašto je zdravije vježbanje na otvorenom

Snimio: Željko Marušić

Stručnjaci neprestano ističu koliko je vježba važna za naše tijelo. Redovito vježbanje može vam pomoći da izgubite kilograme, potiče imunološki sustav i smanjuje opasnost od bolesti. Najbolje je da tijelo bude aktivno na otvorenom.

Oni koji bicikliraju, planinare ili trče redovito jačaju svoj kardiovaskularni sustav i čine svoje tijelo otpornijim na bolesti.

Prirodno iskustvo, vjetar, dnevno svjetlo: trčanje u parku ili samo brza šetnja šumom mogu napraviti „prava čuda”.

 

Pozitivni učinci na hormonalnu ravnotežu

Vježbanje na svježem zraku posebno je dobro iz različitih razloga. Razlike u temperaturi i vjetar potiču imunološki sustav, a sunčeva svjetlost odlično utječe na hormonalnu ravnotežu i emocionalni život. Dnevno svjetlo također sprečava moguće padove raspoloženja, posebno u hladnijim mjesecima.

Vježbanje na otvorenom, na primjer u parku ili u vrtu, mogu smanjiti razinu stresa.

 

Otporniji na bolesti

Oni koji redovito pješače, voze bicikl ili trče, jačaju svoj kardiovaskularni sustav i čine tijelo otpornijim na bolesti. Kombinacija sportova izdržljivosti, svježeg zraka i dnevnog svjetla može učiniti "prava čuda". U to su uključeni i brzo hodanje, kao i ubrzana šetnja.

Ipak, kada zahladi, ne biste trebali pretjerivati ​​s treningom na otvorenom i pobrinite se za umjereno opterećenje. Ako je temperatura izuzetno niska, bolje je taj dan izostaviti vježbanje na otvorenom budući da vježbanje po takvom danu povećava opasnost od nastanka bolesti dišnog sustava.

_____________________

Važna napomena: Ovaj je članak ne smijete koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak