Ovo su najjače putovnice svijeta 2019. godine
Hrvatska se, među članicama Europske unije, već godinama nalazi u nepovoljnom položaju zajedno s Bugarskom i Rumunjskom. ...
Zašto u Aziji nose kirurške maske za lice
Stanovnici ovih država vjeruju u tradicionalnu kinesku medicinu (TCM) prema kojoj su dah i disanje sastavni su dio dobrog zdravlja, a izlaganje lošem zraku može ...
Najbolji hotelski lanci za LGBTQ osobe u SAD-u
Mnogi hoteli u SAD-u prilagođeni su LGBTQ osobama, od velikih međunarodnih lanaca do malih hotela. Pogledajmo koji hotelski lanci pozivaju LGBTQ goste i pružaju ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Mnogi imaju poteškoće s održavanjem zdrave tjelesne težine, posebno u starijoj dobi.
Objavljeno: 15.09.2019. 09:26  
Zašto se u starosti debljamo
Zašto se u starosti debljamo

Mnogi imaju poteškoće s održavanjem zdrave tjelesne težine, posebno u starijoj dobi. Istraživači su otkrili da metabolizam masti u masnom tkivu opada s godinama, što olakšava debljanje. Primijećeno je prosječno povećanje tjelesne težine od 20 posto.

Nedavna istraživanja Sveučilišta Uppsala, Sveučilišta u Lyonu i Karolinskog instituta iz Stockholma otkrila su da se u starosti metabolizam masti u masnom tkivu smanjuje. Rezultati istraživanja objavljeni su u engleskom časopisu "Nature Medicine".

Kako se masnoća smanjuje u masnom tkivu kako starite, lakše dobijate na težini čak i kad prestanete jesti ili vježbate istu količinu vježbi kao i prije. Do ovog zaključka istraživači su došli pri ispitivanju masnih stanica 54 muškarca i žena u razdoblju od 13 godina. Tijekom tog vremena kod svih sudionika, bez obzira na to jesu li povećali ili smanjili unos hrane, pokazalo se smanjenje brzine prometa lipida u masnom tkivu. Drugim riječima, smanjena je brzina kojom se uklanja i skladišti lipid u masnim stanicama. Ako se to ne nadoknadi smanjenim unosom kalorija, pogođeni pojedinci udebljali su se u prosjeku za 20 posto. Istraživači su također istraživali promet lipida kod 41 žene kod kojih je izvedena barijatrijska kirurgija (laparoskopsko podvezivanje želuca podesivom želučanom vrpcom, pa sve do onih složenih koji kombiniraju djelomično odstranjenje želuca i njegovo premoštavanje – bypass) i kako je stopa prometa lipida utjecala na njihovu težinu četiri do sedam godina nakon operacije. Utvrđeno je da su samo one žene koje su već imale nisku stopu prometa lipida prije operacije povećale promet lipida i postigle veći gubitak težine.

 

Novi načini liječenja pretilosti?

"Rezultati po prvi put pokazuju da procesi u našem masnom tkivu reguliraju promjene tjelesne težine tijekom starenja na načine koji su neovisni o drugim čimbenicima", objašnjava autor istraživanja profesor Peter Arner iz Karolinskog instituta u priopćenju. To bi moglo otvoriti nove načine liječenja pretilosti.

 

Kako se može ubrzati promet lipida u masnom tkivu?

Prethodna istraživanja su već pokazale da je više tjelesnog vježbanja jedan od načina ubrzanja prometa lipida u masnom tkivu. Novo istraživanje podupire ovo shvaćanje, sugerirajući da bi se dugoročni ishod barijatrijske kirurgije također poboljšao ako bi bilo u kombinaciji s povećanom tjelesnom aktivnošću. 

"Pretilost i bolesti povezane s pretilošću postali su svjetski problem. Razumijevanje takozvane dinamike lipida i regulacija masnog tkiva kod ljudi stoga nikada nije bilo toliko važno”, izjavila je autorica istraživanja Kirsty Spaldin iz Karolinskog instituta.

  isprintaj članak