Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Kako otjerati žohare iz doma
Kako se riješiti žohara prirodnim putem? Što ih drži daleko od kuće? ...
Zatvorenici u Rusiji vole čitati klasiku
"Da, čovjek je smrtan, ali to još ne bi bilo tako loše. Loše je to što je ponekad iznenada smrtonosan, to je odvratna stvar!" ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Mnogi imaju poteškoće s održavanjem zdrave tjelesne težine, posebno u starijoj dobi.
Objavljeno: 15.09.2019. 09:26  
Zašto se u starosti debljamo
Zašto se u starosti debljamo

Mnogi imaju poteškoće s održavanjem zdrave tjelesne težine, posebno u starijoj dobi. Istraživači su otkrili da metabolizam masti u masnom tkivu opada s godinama, što olakšava debljanje. Primijećeno je prosječno povećanje tjelesne težine od 20 posto.

Nedavna istraživanja Sveučilišta Uppsala, Sveučilišta u Lyonu i Karolinskog instituta iz Stockholma otkrila su da se u starosti metabolizam masti u masnom tkivu smanjuje. Rezultati istraživanja objavljeni su u engleskom časopisu "Nature Medicine".

Kako se masnoća smanjuje u masnom tkivu kako starite, lakše dobijate na težini čak i kad prestanete jesti ili vježbate istu količinu vježbi kao i prije. Do ovog zaključka istraživači su došli pri ispitivanju masnih stanica 54 muškarca i žena u razdoblju od 13 godina. Tijekom tog vremena kod svih sudionika, bez obzira na to jesu li povećali ili smanjili unos hrane, pokazalo se smanjenje brzine prometa lipida u masnom tkivu. Drugim riječima, smanjena je brzina kojom se uklanja i skladišti lipid u masnim stanicama. Ako se to ne nadoknadi smanjenim unosom kalorija, pogođeni pojedinci udebljali su se u prosjeku za 20 posto. Istraživači su također istraživali promet lipida kod 41 žene kod kojih je izvedena barijatrijska kirurgija (laparoskopsko podvezivanje želuca podesivom želučanom vrpcom, pa sve do onih složenih koji kombiniraju djelomično odstranjenje želuca i njegovo premoštavanje – bypass) i kako je stopa prometa lipida utjecala na njihovu težinu četiri do sedam godina nakon operacije. Utvrđeno je da su samo one žene koje su već imale nisku stopu prometa lipida prije operacije povećale promet lipida i postigle veći gubitak težine.

 

Novi načini liječenja pretilosti?

"Rezultati po prvi put pokazuju da procesi u našem masnom tkivu reguliraju promjene tjelesne težine tijekom starenja na načine koji su neovisni o drugim čimbenicima", objašnjava autor istraživanja profesor Peter Arner iz Karolinskog instituta u priopćenju. To bi moglo otvoriti nove načine liječenja pretilosti.

 

Kako se može ubrzati promet lipida u masnom tkivu?

Prethodna istraživanja su već pokazale da je više tjelesnog vježbanja jedan od načina ubrzanja prometa lipida u masnom tkivu. Novo istraživanje podupire ovo shvaćanje, sugerirajući da bi se dugoročni ishod barijatrijske kirurgije također poboljšao ako bi bilo u kombinaciji s povećanom tjelesnom aktivnošću. 

"Pretilost i bolesti povezane s pretilošću postali su svjetski problem. Razumijevanje takozvane dinamike lipida i regulacija masnog tkiva kod ljudi stoga nikada nije bilo toliko važno”, izjavila je autorica istraživanja Kirsty Spaldin iz Karolinskog instituta.

  isprintaj članak