Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Žene nakon prestanka mjesečnice postaju manje otporne na bolesti srca i krvnih žila
Objavljeno: 26.05.2019. 12:23  
Zašto se žene u prosjeku manje bave tjelesnim aktivnostima?
Zašto se žene u prosjeku manje bave tjelesnim aktivnostima?

Nedovoljno kretanje pridonosi povećanju tjelesne težine, promjeni izgleda žene, smanjenju njezine životnosti i mijenjanju duševnog stanja. Tu tvrdnju često čujemo. Je li ona uvijek opravdana ili se žene zaista manje bave tjelesnim aktivnostima, teško je odgovoriti. Poznato je da tjelesna aktivnost korisno utječe na izgled i životnost svake osobe, pa tako i žene.

 

Napisao: prof. dr. Ivo Jajić

 

Suvremena žena zaposlena je ne samo na radnom mjestu, nego u kući, odgoju djece, u vrtu i drugdje. U visokorazvijenom društvu žena, zbog razvijene industrijalizacije nije podložna većim tjelesnim naporima, ali se i manje kreće. U nekim životnim razdobljima slaba pokretljivost pridonosi povećanju tjelesne težine, promjeni izgleda žene, smanjenju njezine životnosti i mijenjanju duševnog stanja. Suvremena žena treba imati mogućnosti za tjelesne aktivnosti koje će sigurno pridonijeti održavanju najpovoljnije tjelesne težine i ženstvenosti. Značajna je, dakako, odgovarajuća dijeta u kombinaciji ili kao prethodnica tjelesnim aktivnostima.

Programiranom tjelesnom aktivnosti može se smanjiti tjelesna težina, pa takav gubitak povoljno djeluje na raspoloženje, životnost i privlačnost žene.

 

Tjelesna aktivnost povoljno djeluje i na trudnoću. Prilično mnogo žena, budućih majki, nije pripravljeno za trudnoću, za ostale promjene tijekom trudnoće kao i za porod. Jačanjem mišića trbuha i leđa omogućuje se lakše nošenje, sigurniji i bolji razvoj i rast djeteta, olakšava se porod, te vraća brže i cjelovitije tjelesni izgled kao prije trudnoće. Tjelesna aktivnost prije trudnoće sprečava križobolju i ostale komplikacije nakon poroda. Opasnost od tih komplikacija može se smanjiti vježbanjem za vrijeme trdunoće (do kraja šestog mjeseca, uz savjet i dogovor s ginekologom). Vrijedi to, dakako, i za žene koje prvi put počinju vježbati tek tijekom trudnoće, obavezno uz dogovor s ginekologom. Blažu tjelesna aktivnost može se provoditi i tijekom posljednja tri mjeseca trudnoće.

 

Prestankom mjesečnice smanjuje se otpornost na bolesti srca i krvnih žila

Neposredno nakon poroda treba provoditi umjerenu tjelesnu aktivnost, vježbe naprezanja mišića nogu, leđa i trbuha koje kasnije treba pojačati zbog postizanja prijašnjeg izgleda. Žene trebaju provoditi tjelesnu aktivnost stalno, ali u nekim životnim razdobljima više. Žene nakon prestanka mjesečnice postaju manje otporne na bolesti srca i krvnih žila, pa treba pojačati tjelesnu aktivnost. Ovisno o svakom pojedinom slučaju žene se mogu baviti tjelesnom aktivnošću i za vrijeme mjesečnice osim tijekom jake menstrualne boli.

U razdoblju mijene (klimakterija) rastu napetost i emocionalno neraspoloženje s labilnošću. Gotovo se redovito isprepliću i ginekološke komplikacije koje se uklanjaju određenom terapijom, a ostalo tjelesnim aktivnostima.

U poodmakloj dobi žene često se razvija osteoporoza kostura, napose kralježnice, praćena bolom i neraspoloženjem te smanjenjem pokretljivosti zbog bola, koja zahtijeva stalnu tjelesnu aktivnost uz savjetovanje s liječnikom.

Žena – domaćica, više je vezana za kuću i kućne poslove, pa se teže odlučuje za neku veću tjelesnu aktivnost, npr. trčanje u prirodi, dobrim dijelom zbog okoline koja kritički promatra takvu odluku. Kako je suvremena žena osviještena, nema razloga da se ne opire takvim nazorima. K tome valja dodati činjenicu da tjelesna aktivnost ima određeni učinak na tjelesno i duševno stanje svake osobe bez obzira na spol. Stoga ženama, kao i muškarcima, treba u jednakoj mjeri preporučiti sve vidove tjelesne aktivnost u cilju očuvanja i poboljšanja zdravlja. 


  isprintaj članak