Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Središnje banke su u svoje rezerve 2019. godine dodale 650 tona zlata
Objavljeno: 28.05.2020. 17:07  
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
  • Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
  • Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa

Top 20 državnih rezervi zlata; Otkup zlata središnje banke 1971-2019

 

Svjetsko gospodarstvo bljesnulo je znakovima opasnosti mnogo prije pandemije korona virusa. Mnoge su se države trudile nabaviti što više zlata. U posljednjem desetljeću kupuju nove rezerve i dovoze ih kući iz inozemnih skladišta do te mjere koja nikada nije viđena u modernom vremenu. Taman neposredno prije pandemije uslijedila je stanka. Što sve to znači?

Središnje banke su u svoje rezerve 2019. godine dodale 650 tona zlata, što je drugi najviši pomak u posljednjih 50 godina, nakon dodanih 656 tona u 2018. Prije financijske krize 2007.-2009. godine, središnje banke su desetljećima bile uglavnom prodavači zlata. Donedavno su vodeće bile Kina, Rusija, Turska, Kazahstan i Uzbekistan.

U Svjetskom vijeću za zlato, Refinitiv GFMS, kažu: „Vidjeli smo i velike napore središnjih banaka da svoje zlato vrate iz drugih zemalja, uglavnom iz skladišta u New Yorku i Londonu."

Venezuela je 2011. godine započela povrat zlata, vrativši 160 tona iz New Yorka. Trećina svog udjela ostaje u Londonu, ali samo zato što ih Banka Engleske neće vratiti u svoje domove - izjavljujući da ne priznaje vladu u Caracasu. Venezuela je to sada postavila predmetom pravnog zahtjeva.

Između 2012. i 2017. godine Njemačka je vratila većinu svojih ogromnih rezervi od Pariza i New Yorka do Frankfurta. Nizozemska je to učinila i 2014., a slijedila je Austrija.

 

Ekonomija trgovanja / World Gold Council

Tada je nastupila Istočna Europa. Mađarska je 2018. godine najavila da će vratiti tri tone zlata iz Londona, istovremeno povećavajući svoje zalihe. Poljska je godinu dana kasnije vratila 100 tona iz Londona, što je otprilike polovina njene nacionalne rezerve. Slijedila ju je Rumunjska, dok Slovačka i Srbija razmišljaju o preseljenju zlata iz Engleske.

 

Zašto se to događa?

Ova zlatna crtica govori o geopolitiici i gospodarstvu. Zlato služi kao zaštitni znak nacionalnog identiteta. Adama Glapinski, guverner Nacionalne banke Poljske, kaže kako „zlato simbolizira snagu zemlje".

Čuvanje zaliha ima smisla u mnogim zemljama u populističkoj klimi. To je i znak država koje se otklanjaju od dolara. Voditelji Rusije i Kine, pa čak i zemalja zapadne Europe, žele slomiti američku dominaciju nad financijskim sustavom, smatrajući da ga se koristi kao utjecaj na sve, od ekonomskih sankcija do trgovinskih prijetnji.

 

Robert Fico upozorava

Nakon posljednje financijske krize, mnogi su se također plašili da dolazi još. Kad je bivši slovački premijer Robert Fico prošle godine pozvao skupštinu da prisili središnju banku na vraćanje zlata iz Londona, tvrdio je da bi prekomorske zalihe mogle biti izložene riziku u novoj svjetskoj ekonomskoj krizi.

Citirajući Münchenski pakt između Francuske, Britanije, Italije i Njemačke iz 1938. godine koji je dopustio njemački napad na Čehoslovačku, rekao je da "ponekad vas mogu izdati vaši međunarodni partneri".

U doba u kojem je sve digitalno, brzo i pametno, moglo bi zvučati čudno da bi statički komad metala i dalje mogao imati glavnu novčanu ulogu. Središnje banke su odustale od zlatnog standarda 1970-ih, na čelu s američkim predsjednikom Richardom Nixonom, što je značilo da papirne valute više nisu zamijenjene zlatom. To je bilo potrebno jer je bilo previše dolara u međunarodnom sustavu i previše je zemalja iskoristilo svoje pravo da ih razmjenjuju za američke rezerve zlata.

Nakon Nixonove odluke, valute su postale fijat (papir koji ima vrijednost samo zato što je dogovoreno tako, tj. sve današnje moderne valute), što znači da zemlje mogu slobodno odlučiti koliko će novca imati u opticaju. Sada su valute imale vrijednost ne zato što su ih pokrivale zlatom, već zato što je država koja stoji iza njih rekla da imaju vrijednost. Središnje banke su učinkovito proglasile zlato relikvijom. 

Nova crtica o zlatu čini ekonomiste da zastanu i pitaju se što se događa. Čini se da to pokazuje da su mnoge zemlje koje su u tom vremenu tražile sigurno utočište u kojima su kamatne stope bile vrlo niske, a središnje banke tiskale velike količine novca kako bi potaknule svjetsko gospodarstvo. Zlato i dalje ima unutrašnju vrijednost, pa uvjerava države - pogotovo ako se plaše inflacije i pada.

Pa ipak, kako se ekonomska neizvjesnost uskoro kretala na potpuno novu razinu s pandemijom, ovaj je trend izgubio zamah. Zlatne zalihe središnjih banaka i drugih međunarodnih institucija u tri mjeseca do siječnja 2020. godine iznosili su samo 67 metričkih tona, najmanje od kolovoza 2018. godine.

Istina, ovo nije bilo posve iznenađujuće. Kupnja zlatnih poluga blizu visine od sedam godina te nakon mjesec dana osciliranja cijene od plus ili minus 13%, nije naročito oprezan način za konsolidaciju gospodarske i geopolitičke moći.

Proći će nekoliko mjeseci prije negoli vidimo kako je pandemija utjecala na odnos središnjih banaka prema zlatu. To bi ih još moglo uvjeriti da će se zlato i dalje kretati još više. Pa nemojte biti iznenađeni što se ova zlatna groznica nastavila posljednjih tjedana - što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama.

  isprintaj članak