Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
O kvaliteti boravka u zatvorenom bazenu odlučuju klimatski uvjeti
Objavljeno: 09.08.2014. 11:32  
Zatvoreni bazen ili spilja?
Zatvoreni bazen ili spilja?

Topusko

 

Pitanje postavljeno u naslovu ovog priloga malo je provokativno, no, ono je sasvim sigurno opravdano. Naposljetku, o kvaliteti boravka u zatvorenom bazenu ne odlučuju arhitektura ili unutarnje uređenje, već su klimatski uvjeti oni koji uvjetuju hoće li se vlasnik osjećati ugodno.

 

Pripremio: Željko Marušić

 

Visoki zahtjevi naručitelja za udobnošću razlog su da se danas zatvoreni bazeni izgrađuju tako da se u njima može izdržati čitav dan. Odlučujući čimbenik je tzv. “područje ugodnosti”, unutar kojeg se čovjek osjeća dobro. To znači da moraju odgovarati temperatura, vlažnost zraka isto kao i dovod zraka, kako bi se izbjegao propuh. Ono što vrijedi za čovjeka, vrijedi i za samu zgradu; ispravnom klimatizacijom zatvorenog bazena isključuju se građevinske štete kao što su vlažni zidovi ili nastajanje plijesni.

Dakle ovdje se ističe pojam upravljanje klimom. Odvlaživanje, grijanje, prozračivanje pri različitim vremenskim uvjetima - to su sve zadaci koji se mogu musobno uskladiti jedino uz pomoć stručnog znanja. Moderni kompaktni klima uraji se ne ograničavaju samo na odvlaživanje zraka. Oni održavaju zadanu temperaturu zraka, relativnu vlažnost zraka i po potrebi dovode iz higijenskih razloga potreban vanjski zrak u prostor zatvorenog bazena. Pritom se toplinski gubici u potpunosti izjednačavaju visoko učinkovitom nadoknadom topline.

 

Znate li da je vlažni zrak lakši?

Zatvoreni bazeni postavljaju visoke zahtjeve na upravljanje klimatskom okolinom. Poznato je da se topli zrak, zbog toga što je lakši od hladnog, diže prema gore. No, ne zna svatko da je vlažni zrak lakši od suhog zraka te da se isto tako diže prema gore. Te dvije okolnosti imaju velik utjecaj na strujanje i raspodjelu zraka u zatvorenom bazenu. S jedne strane brzina strujanja zraka mora biti mala, kako ne bi došlo do neugodnog propuha, a s druge strane mora biti dovoljno velika da bi što bolje raspodijelila svjež i temperiran zrak.

Dovod i usisavanje zraka je iz tog razloga poseban zadatak. U idealnom slučaju zrak se upuhuje kroz posebne podne rešetke. Na taj način se sprečava, posebno zimi, neugodno zamagljivanje prozora. Iskorišten zrak bi se po mogućnosti trebao isisavati na suprotnoj strani zatvorenog bazena. Kao elegantno rješenje nude se fuge po stropu kroz koje se isisava zrak i preko kanala  za zrak vodi do klimatskog uraja.

  isprintaj članak