Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba “ ...
Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Anketa


NALAZITE SE U
Posjetitelji su od 22. do 27. travnja 2019. imali prigodu kušati više od 250 vrsta izvrsnih vina
Objavljeno: 29.04.2019. 07:52  
Završen šesti vinski festival “Dubrovnik Festiwine!
Završen šesti vinski festival “Dubrovnik Festiwine!
  • Završen šesti vinski festival “Dubrovnik Festiwine!

Snimio: Julio Frangen


Na Sunset Beachu u dubrovačkoj uvali održana je u subotu, 27. travnja, završna večera 6. vinskog festivala Dubrovnik FestiWine. Posjetitelji, vinski zaljubljenici i turisti su od 22. do 27. travnja 2019. imali prigodu kušati više od 250 vrsta izvrsnih vina, a u dodatnom programu i sudjelovati u zanimljivim gastro - enološkim radionicama. U petak su radionice bile posvećene izvornim sortama juga – malvasiji dubrovačkoj, pošipu i grku, a u subotu prijateljima festivala –  pjenušcima „Salona pjenušavih vina Zagreb – mreže „Salon of sparkling wines", vinima s Hvara „Ahearne Vino" te posebno osmišljenoj radionici „Sve najbolje od slatkog" Damira Zrna i Ivane Bralić, s kojom se na najslađi način program Festivala završio.  Cijeli su tjedan dubrovački ugostitelji pripremili posebne jelovnike, osmišljene samo za ovu prigodu u okviru „Dubrovačke vinske setemane".  

Pored već spomenutih događanja, tradicionalno se tijekom Dubrovnik FestiWinea naslijepo kušalo i biralo vino koje se najbolje sljubljuje uz domaće jelo, malostonsku kamenicu, a ovogodišnji pobjednik je Quattro Chardonnay 2018 vinarije Volarević. 

Uz privlačan „Blind date: „In love with Ston Oysters", održano je vinsko ocjenjivanje „Dubrovnik FestiWine Trophy". Deset članova međunarodnog žirija na čelu s enologom Bojanom Kobalom, tijekom tri dana kušalo je i ocjenjivalo 110 različitih vina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Italije. Najbolje vino ocjenjivanja je Traminac ledeno vino 2012 vinarije Šimanović iz Krašića s 91,83 boda. 

Na Dubrovnik FestiWine Trophyju ove su godine prvi put dodijeljene i posebne nagrade najuspješnijima: nagrade su ručni rad od murano stakla dizajnerskog dvojca Ive Jurić i Nine Čučkovića iz studia Be craft. 

Iznimno je važan plemenit cilj gastronomskoe svečanosti „Dubrovnik FestiWine Gala" - stipendiranje i školovanje mladih kuhara i sommeliera Dubrovačko-neretvanske županije. Svoje kuharsko iskustvo i vještine predstavili na ovoj večeri iskusni kuhari: Jure Tomič iz Slovenije i Saša Računica iz Dubrovnika, koji su zajedničkim snagama osmislili jedinstven jelovnik temeljen na pobjedničkim vinima prošlogodišnjeg festivala. 

Na temelju javnog natječaja Dubrovačko - neretvanske županije za dodjelu dvije stipendije perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci, odabrani su stipendisti Dubrovnik FestiWine Challange 2019., Tony Kužnin i Nikša Karaman koji će  od  20.11-20.12.2019. učiti, raditi i stjecati nove vještine uz mentora Juru Tomiča u Brežicama, u restoranu Debeluh.  


  isprintaj članak