Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Posjetitelji su od 22. do 27. travnja 2019. imali prigodu kušati više od 250 vrsta izvrsnih vina
Objavljeno: 29.04.2019. 07:52  
Završen šesti vinski festival “Dubrovnik Festiwine!
Završen šesti vinski festival “Dubrovnik Festiwine!
  • Završen šesti vinski festival “Dubrovnik Festiwine!

Snimio: Julio Frangen


Na Sunset Beachu u dubrovačkoj uvali održana je u subotu, 27. travnja, završna večera 6. vinskog festivala Dubrovnik FestiWine. Posjetitelji, vinski zaljubljenici i turisti su od 22. do 27. travnja 2019. imali prigodu kušati više od 250 vrsta izvrsnih vina, a u dodatnom programu i sudjelovati u zanimljivim gastro - enološkim radionicama. U petak su radionice bile posvećene izvornim sortama juga – malvasiji dubrovačkoj, pošipu i grku, a u subotu prijateljima festivala –  pjenušcima „Salona pjenušavih vina Zagreb – mreže „Salon of sparkling wines", vinima s Hvara „Ahearne Vino" te posebno osmišljenoj radionici „Sve najbolje od slatkog" Damira Zrna i Ivane Bralić, s kojom se na najslađi način program Festivala završio.  Cijeli su tjedan dubrovački ugostitelji pripremili posebne jelovnike, osmišljene samo za ovu prigodu u okviru „Dubrovačke vinske setemane".  

Pored već spomenutih događanja, tradicionalno se tijekom Dubrovnik FestiWinea naslijepo kušalo i biralo vino koje se najbolje sljubljuje uz domaće jelo, malostonsku kamenicu, a ovogodišnji pobjednik je Quattro Chardonnay 2018 vinarije Volarević. 

Uz privlačan „Blind date: „In love with Ston Oysters", održano je vinsko ocjenjivanje „Dubrovnik FestiWine Trophy". Deset članova međunarodnog žirija na čelu s enologom Bojanom Kobalom, tijekom tri dana kušalo je i ocjenjivalo 110 različitih vina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Italije. Najbolje vino ocjenjivanja je Traminac ledeno vino 2012 vinarije Šimanović iz Krašića s 91,83 boda. 

Na Dubrovnik FestiWine Trophyju ove su godine prvi put dodijeljene i posebne nagrade najuspješnijima: nagrade su ručni rad od murano stakla dizajnerskog dvojca Ive Jurić i Nine Čučkovića iz studia Be craft. 

Iznimno je važan plemenit cilj gastronomskoe svečanosti „Dubrovnik FestiWine Gala" - stipendiranje i školovanje mladih kuhara i sommeliera Dubrovačko-neretvanske županije. Svoje kuharsko iskustvo i vještine predstavili na ovoj večeri iskusni kuhari: Jure Tomič iz Slovenije i Saša Računica iz Dubrovnika, koji su zajedničkim snagama osmislili jedinstven jelovnik temeljen na pobjedničkim vinima prošlogodišnjeg festivala. 

Na temelju javnog natječaja Dubrovačko - neretvanske županije za dodjelu dvije stipendije perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci, odabrani su stipendisti Dubrovnik FestiWine Challange 2019., Tony Kužnin i Nikša Karaman koji će  od  20.11-20.12.2019. učiti, raditi i stjecati nove vještine uz mentora Juru Tomiča u Brežicama, u restoranu Debeluh.  


  isprintaj članak