Opasni osvježivači prosora
Istraživanja su pokazala da bezopasni limonin u dodiru s ozonom iz zraka stvara molekule opasnog formaldehida, poznatog uzročnika najtežih bolesti poput raka. ...
Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Većina središnjih banaka EU prestala je tiskati novčanice od 500 eura 26. siječnja 2019. godine
Objavljeno: 26.04.2019. 15:34  
Završeno tiskanje novčanica od 500 eura
Završeno tiskanje novčanica od 500 eura

Savjet Europske središnje banke (ECB) je još 2016. godine odlučio da se trajno ukine tiskanje novčanica od 500 eura i povuče ih se iz opticaja. Razlog je mogućnost da se novčanice s velikim iznosom može upotrijebiti za plaćanje terorizma i pranje novca.

Inače, u njemačkoj središnjoj banci – Bundesbank, nisu, nakon donesene odredbe, primijetili povećano zanimanje za novčanice od 500 eura, a potražnju za njima ocjenjuju uobičajenom.

Novčanice od 500 eura i dalje ostaju zakonite za plaćanje na području eura. Krajem prošle godine su, među svim novčanicama, mjereno po količini novčanica u prometu, predstavljale 2,3 posto, a po vrijednosti 21,2 posto.

Krajem svibnja će središnje banke, kao dva zadnja apoena iz serije novčanica u promet pustiti nove novčanice od 100 i 200 eura. Time će biti završena temeljna sigurnosna obnova, inače nevjerojatno glomaznih, novčanica budući da su već zamijenjene novčanice od 10, 20 i 50 eura.


  isprintaj članak