Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Filmske poslastice iz Beča
Kada vi ne možete u Beč, tada Beč dolazi k vama! Donosimo vam pregled najboljih filmova snimljenih u njemu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Završje - istarsko mjesto sa četrdesetak stanovnika upisano je u europsku filmsku mapu
Objavljeno: 29.02.2020. 23:45  
Završje, "rodno mjesto" Robina Hooda, osvojilo je 2. mjesto u izboru za najbolju lokaciju u filmskoj i TV industriji
Završje,
  • Završje,

Na Berlinskom filmskom festivalu (Berlinaleu), nakon gotovo tri mjeseca neizvjesne borbe u utrci za Location Award, proglašen je pobjednik!

Izbor za najbolju filmsku lokaciju već treću godinu zaredom organizira European Film Commissions Network (EUFCN) u suradnji s filmskim portalom Cineuropa. Među 10 mjesta u užem izboru, bio je uvršten i istarski gradić Završje, kandidat Istarske filmske komisije-Istria Film Commission, koja je u okviru Istarske kulturne agencije zadužena za promociju Istre kao filmskog odredišta.  

Deset europskih lokacija koje sve redom naglašavaju ljepotu i raznolikost Europe, kandidirali su filmski uredi/filmske komisije, članovi Europske mreže filmskih komisija / European Film Commissions Network (EUFCN). 

Glasovanje je započelo krajem studenog, a 31. prosinca produljen je rok za glasanje sve do 20.siječnja 2020. Do samog kraja  glasanja, vodila se tijesna bitka između hrtvatskog Završja i španjolske Hierre, kandidata Canary Island Film Commission. El Hierro je lokacija na kojoj je snimana triller TV serija „Hierro". Na kraju, većinom glasova, primat je pripao El Hierru. 

„Srebrno" drugo mjesto predstavlja velik uspjeh za Završje u kojem je svega četrdesetak stanovnika! Završje je od sada upisano u europsku filmsku mapu i sam vrh poželjnih lokacija za snimanje. 

 

O filmu

Film „Robin Hood", redatelja Otta Bathursta, i scenarista Jobya Harrolda sniman je u proljeće 2017. godine djelomično i u istarskom mjestašcu Završju, kao "rodnom mjestu” Robina Hoodaa, a brojne akcijske scene snimane su u njegovoj okolici i na mostu Parenzane.

Dobar dio radnje odigrao se u Dubrovniku koji je utjelovio Nottingham. 

Na filmu je u Hrvatskoj radilo preko 670 filmskih djelatnika, od toga 273 hrvatskih, uz gotovo 1.650 statista. Snimanje je ostvareno kroz mjere poticaja HAVC-a - Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Distribucija filma je započela 21. studenog u SAD-u, a u hrvatskim smo ga kinima gledali od 29. studenog u distribuciji Blitz Film & Video Distribution. 

  isprintaj članak