Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Pravila ponašanja u restoranu i baru
Ukoliko ste u žurbi ili ne volite čekati, dajte napojnicu konobaru unaprijed i naglasite mu kako znate cijeniti dobru uslugu. ...
Masovno samoubojstvo ptica u Indiji
Želite li se odvojiti od monotonije svakodnevnog života, trebali biste posjetiti neobična mjesta u Indiji i ostati zaprepašteni. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Recept za pripremu zdrave čokolade
Objavljeno: 25.03.2014. 14:29  
Zdrava čokolada
Zdrava čokolada

Recept za pripremu zdrave čokolade

 

Vrijeme pripremanja: 5 min

Vrijeme kuhanja: 5 min

Ukupno vrijeme: 10 min

 

Za razliku od industrijski proizvedenih čokolada, ovo je čokolada bez umjetnih sastojaka i šećera. Bogata je magnezijem te izvrsna za dijetu, kao i za zdravlje djece i odraslih.

 

Sastojci:

 šalica kakao maslaca

 šalica kakaa u prahu

 1/2 šalice meda. Ukoliko se želi dobiti gorkasti okus čokolade, smanjiti količinu meda.

 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

 Po mogućnosti: drobljeni bademi, iscrpak naranče ili mente

 

Upute:

Istopiti kakao maslac u posudi na srednjoj temperaturi. Kad je maslac u potpunosti istopljen, maknuti s vatre i dodati kakao u prahu, med, vaniliju i ostale ekstrakte. Sve sastojke pomiješati u glatku smjesu. Pripaziti da smjesa ne dođe u dodir s vodom. Biti oprezan čak i s kapljicama vode na rukama ili kalupu. Uliti smjesu u kalupe po izboru ili oblikovati rukama. Ostaviti da se ohladi i očvrsne na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Može se staviti i u hladnjak.

 

Rok trajanja:

Tjedan dana

 

Napomena:

Umjesto kakao maslaca može se koristiti kokosovo ulje od čega će čokolada biti još i zdravija, ali neće biti tako gusta i kremasta. Ako se koristi kokosovo ulje, preporuča se hlađenje i čuvanje čokolade u hladnjaku. Ovo je jedan od vrlo jednostavnih načina dodavanja kokosovog ulja i magnezija u svakodnevnu prehranu.


  isprintaj članak