Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Ljudi moraju biti u mogućnosti donositi odluke o vlastitoj prehrani na temelju najboljih dostupnih informacija
Objavljeno: 16.10.2019. 11:30  
Zdravstvene koristi odricanja od crvenog mesa poprilično su male
Zdravstvene koristi odricanja od crvenog mesa poprilično su male

Snimio: Željko Marušić

 

Posljednjih godina brojna su znanstvena istraživanja zaključila kako je jedenje crvenog i prerađenog mesa povezano s povećanom opasnosti po zdravlje i značajno smanjuje životni vijek. Ali, međunarodni istraživački tim sada izvještava da su zdravstvene koristi odricanja od crvenog mesa poprilično male.

Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), tjedna količina mesa i kobasica od 300 do 600 grama dovoljna je da se odrasli u potpunosti hrane. Ali uz napomenu: "Tko jede puno crvenog mesa i kobasica, veća je opasnost obolijevanja od raka debelog crijeva", upozoravaju stručnjaci. U stvari, brojna znanstvena istraživanja pokazala su da je jedenje crvenog mesa povezano s povećanim rizikom obolijevanja od bolesti poput raka ili kardiovaskularnih bolesti. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IACR) također je klasificirala potrošnju crvenog mesa kao "vjerojatno kancerogenu". Prerađeno meso čak smatraju „kancerogenim". Ali, međunarodni istraživački tim sada izvještava da većina ljudi može jesti crveno i prerađeno meso, jer smanjenje jedenja ima malo utjecaja na njihovo zdravlje.

Prema izjavi, istraživači sa Sveučilišta McMaster u Kanadi i Sveučilišta Dalhousie, zajedno s kolegama iz drugih zemalja, do danas su sustavno pregledavali dokaze, preporučujući većini odraslih da jedu uobičajene količine crvenog i prerađenog mesa. Njihova otkrića objavljena su u časopisu "Annals of Internal Medicine".

Znanstvenici su proveli četiri sustavna istraživanja usredotočena na randomizirana kontrolirana ispitivanja i promatračke studije, te učinke jedenja crvenog mesa i prerađenog mesa na kardiometaboličke (kardiovaskularne i / ili metaboličke događaje) i ishode povezane s rakom.

U pregledu 12 studija na 54.000 ljudi, istraživači nisu utvrdili statistički značajnu ili važnu vezu između kjedenja crvenog mesa i rizika od srčanih bolesti, šećerne bolesti ili raka. I u tri sustavna pregleda kohortnih istraživanja s podacima milijuna ljudi, opasnost za ljude koji su jeli tri obroka manje crvenog ili prerađenog mesa tjedno bio je vrlo nizak.

Autori su također proveli peti sustavni pregled ispitujući stavove i zdravstvene vrijednosti ljudi u odnosu na jedenje crvenog i prerađenog mesa. Otkrili su da ljudi jedu meso jer ga vide zdravim, poput okusa i nerado mijenjaju prehranu.

 

Suprotno raširenim prehrambenim preporukama

Profesor McMastera Gordon Guyatt istaknuo je da je istraživačka skupina s 14 članova iz sedam zemalja koristila strogu metodologiju sustavnog istraživanja. "Veliko je zanimanje u svijetu za prehranu, posebno za crveno meso. Ljudi moraju biti u mogućnosti donositi odluke o vlastitoj prehrani na temelju najboljih dostupnih informacija", kaže taj stručnjak.

Bradley C. Johnston, odgovarajući autor recenzija, rekao je da je istraživački tim svjestan da je njegov rad u suprotnosti s mnogim trenutnim prehrambenim smjernicama. "Ovo nije samo još jedna studija o crvenom i prerađenom mesu, već niz visokokvalitetnih sustavnih istraživanja koja vode do preporuka za koje vjerujemo da su daleko transparentnije, robusnije i pouzdanije", rekao je Johnston, koji je služio i McMasteru i McMasteru također radi na Sveučilištu Dalhousie.

 

Zaštita životinja i okoliša nisu uzeti u obzir

Dodao je: "Usredotočili smo se isključivo na zdravstvene rezultate, a naše preporuke nisu uzele u obzir dobrobit životinja ili brigu o okolišu."

Johnston je također izjavio da su se istraživači složili s pitanjima oko dobrobiti i zaštite okoliša te da su neki članovi tima iz tih tih razloga zaustavili ili smanjili jedenje crvenog i prerađenog mesa.

U popratnom uvodniku autora Medicinske fakultete Sveučilišta u Indiani navedeno je: „To je sigurno kontroverzno, ali temeljeno na najcjelovitijem pregledu dosadašnjih dokaza. Budući da je u ovaj pregled uključeno sve, teško će oni koji to žele osporiti pronaći prikladne dokaze s kojima će se raspravljati."

 

Važna napomena:

Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije se koristiti za samodijagnozu ili liječenje niti može zamijeniti posjet liječnika.

  isprintaj članak