Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U
Trešnje sadrže vitamine, minerale i biljne spojeve s moćnim zdravstvenim učincima
Objavljeno: 11.05.2020. 09:23  
Zdravstvene prednosti trešanja za sportaše
Zdravstvene prednosti trešanja za sportaše

Snimila: Emilija Đurkin (izvor: FB)


Trešnje sadrže vitamine, minerale i biljne spojeve s moćnim zdravstvenim učincima.

Jedenje trešanja, posebno korištenje proizvoda od trešanja poput soka i praha, može poboljšati atletske mogućnosti i smanjiti oštećenja i bolove mišića uzrokovane vježbanjem.

Sve su sorte trešanja, čija boja može biti od žute do duboko crnkasto-crvene, vrlo hranjive i prepune su vlakana, vitamina i minerala.

 

Jedna šalica (154 grama) trešanja pruža:

kalorije: 97

proteini: 2 grama

ugljikohidrati: 25 grama

vlakna: 3 grama

vitamin C: 18% dnevne vrijednosti (DV)

kalij: 10% DV

bakar: 5% DV

mangan: 5% DV

Ove hranjive tvari, posebno vlakna, vitamin C i kalij, blagotvorno djeluju na zdravlje.

Vitamin C je ključan za održavanje imunološkog sustava i zdravlja kože, dok je kalij potreban za kontrakciju mišića, rad živaca, regulaciju krvnog tlaka i mnoge druge važne tjelesne procese.

Trešnje su također dobar izvor vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava poticanjem na rad korisnih bakterija u crijevima i poticanjem pravilnog rada crijeva.

Uz to, one pružaju vitamine skupine B, mangan, bakar, magnezij i vitamin K.

Iako se količina i vrsta mogu razlikovati ovisno o sorti, sve trešnje su prepune antioksidansa i protuupalnih spojeva. Ovaj visok udio antioksidanata može pomoći u borbi protiv preranog starenja.

Zahvaljujući polifenolima, velikoj skupini biljnih kemikalija koje pomažu u borbi protiv staničnog oštećenja, smanjuju upalu i štite od mnogih kroničnih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa, dekoncentracije i određeni vrsta raka.

 

Trešnje potiču oporavak nakon vježbi

Čaj i sok od trešanja, te koncentrat ubrzavaju oporavak mišića, smanjuje bolove u mišićima uzrokovane vježbanjem i sprečavaju gubitak snage kod vrhunskih sportaša kao što su biciklisti i maratonci.

Uz to, neka istraživanja ukazuju na to da proizvodi od trešanja mogu poboljšati učinak vježbanja.

Istraživanje provedena na 27 trkača na njihovoj izdržljivost pokazalo je da su oni, koji su 10 dana prije polumaratona dnevno uzimali 480 mg trešanja u prahu, imali 13% brže vrijeme trke i manju bol u mišićima u odnosu na placebo skupinu.

Iako se većina istraživanja odnosi na povezanost trešanja i vježbanja i uključuje profesionalne sportaše, sok od trešanja može itekako poslužiti i sportašima amaterima.

Iako su obećavajući, ovi se nalazi odnose na koncentrirane proizvode od trešanja, poput soka i praha. Nejasno je koliko svježih trešanja trebate pojesti da biste postigli slične rezultate.

Istraživanje na 20 žena sportašica ukazala je da su se one koje su dva puta dnevno tijekom osam dana pile 60 ml koncentriranog soka od trešnje brže oporavljale i imale manje oštećenja mišića i bolova nakon završene ponovljene vježbe sprinta, u usporedbi s placebo skupinom.

Uz to su sve slatke i ljute sorte ukusne i može ih se koristiti u raznim receptima.

  isprintaj članak