Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Dobre, ali neiskorištene mogućnosti toplica i zdravstva
Objavljeno: 30.04.2015. 19:29  
Zdravstveni turizam u Hrvatskoj
Zdravstveni turizam u Hrvatskoj

Krapinske Toplice


U Hrvatskoj je trenutno zaposleno oko 10.000 osoba u zdravstvenom turizmu, a prihod od zdravstvenih usluga, i to bez smještaja i prateće potrošnje, iznosi oko 300 milijuna eura. Riječ je o tržištu koji bi vrlo brzo moglo dosegnuti prihode veće od milijardu eura


Napisala: Sanja Plješa

 

Zdravstveni turizam je jedna od najbrže rastućih grana turizma u svijetu, a godišnje raste po stopi između 15 i 20 posto. U Europi je primjetan najveći razvitak zdravstvenog turizma, a prošle su godine povećani prihodi od tog oblika turizma za 62 posto u odnosu na 2007. godinu, rečeno je na 5. HTI Konferenciji industrije zdravstvenog turizma održanoj u Krapinskim Toplicama. Tom je prigodom rečeno kako je u Hrvatskoj trenutno zaposleno oko 10.000 osoba u zdravstvenom turizmu, a prihod od zdravstvenih usluga, i to bez smještaja i prateće potrošnje, iznosi oko 300 milijuna eura. Riječ je o tržištu koji bi vrlo brzo moglo dosegnuti prihode veće od milijardu eura.

No, kako bi se unaprijedio zdravstveni turizam u našoj zemlji, tom obliku turizma potrebna je još značajnija institucionalna potpora, ali i promocija zdravstveno-turističkih sadržaja. Tako će jedan od sljedećih koraka Zajednice zdravstvenog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori biti skoro pristupanje te Zajednice Europskom udruženju zdravstvenog turizma (ESPA). Kontinentalni dio Hrvatske posebice je zahvalan za razvitak zdravstvenog i wellness turizma. „Devedesetih godina bila je ekspanzija wellness turizma u Europi, a u posljednje vrijeme sve se više taj oblik turizma razvija i u Hrvatskoj“, istaknuo je Ernest Svažić, načelnik Krapinskih Toplica. On smatra kako se naša država na inozemnom tržištu može prepoznati kao odredište wellness turizma jer imamo dovoljno veliku ponudu takvih sadržaja za EU tržište. Ipak, Svažić dodaje kako to još uvijek nismo predstavili na pravi način. Dokaz tome je činjenica što stotinjak hotela u našoj zemlji ima velike wellness centre u čiju je opremu uloženo mnogo novaca, ali oni još uvijek nisu dovoljno iskorišteni.


Prevencija je važna za održavanje zdravlja

Na 5. HTI Konferenciji zdravstvenog turizma izneseni su i neki dobri primjeri iz svijeta. Tako je Jonathan Edelheit, vlasnik i osnivač američkog Medical Tourism Associations (MTA) istaknuo kako je prošle godine samo na Floridi 375.000 tamošnjih stanovnika potrošilo 5,3 milijarde dolara na razne zdravstvene usluge. „Amerikanci su svjesni toga da je za zdravlje vrlo bitno sprečavanje bolesri. Osim toga, oni sve te zdravstvene i wellness usluge sami plaćaju“, rekao je Edelheit. Dodao je kako je na području zdravstva važno provoditi certifikacije jer korisnici traže vrijednost usluge i proizvoda.

O zdravstvenom, medicinskom i wellness turizmu na konferenciji je govorila i Anni Hood iz Global Wellness Institutea iz Velike Britanije koja je naglasila kako je Njemačka vodeće odredište u ponudi toplica jer ima mnogo termalnih izvora na kojima su izgrađene terme. „Financijski prinos od wellness turizma je vrlo visok, a potrebno je istaknuti kako se korisnicima nude vrhunski wellness paketi koji uključuju određene aktivnosti, ali i zdravu hranu“, istaknula je Anni Hood. Tradicija wellnessa postoji u Sloveniji i Mađarskoj. U Sloveniji primjerice postoji 15 toplica izgrađenih na termalnim izvorima u koje dolaze turisti iz svih dijelova svijeta. S drugestrane, Mađarska je u samom europskom vrhu u ponudi zdravstvenog turizma, a glavni razlog odlaska u tamošnja lječilišta je rehabilitacija i izlječenje. „Mađarska je već dugo angažirana u zdravstvenom turizmu. On se temelji na jedinstvenim prirodnim resursima, a jedno od najvećih termalnih jezera nalazi se u upravo u Mađarskoj“, naglasio je Mark Kincses iz Mađarske turističke zajednice.


  isprintaj članak