Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Divlji sisavci predstavljaju posebnu opasnost za pojavu novih bolesti
Objavljeno: 14.04.2021. 21:35  
Životinje, posebno divlje, izvor su više od 70% svih novih zaraznih bolesti kod ljudi
Životinje, posebno divlje, izvor su više od 70% svih novih zaraznih bolesti kod ljudi

Kampala, Uganda (slikao: Željko Marušić)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) i Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) izdali su privremene smjernice o smanjenju opasnosti za javno zdravlje povezanih s prodajom živih divljih sisavaca na tradicionalnim tržnicama hrane.

Između ostalih mjera, smjernice pozivaju zemlje da kao hitnu mjeru obustave prodaju zarobljenih živih divljih sisavaca na tim tržnicama.

Životinje, posebno divlje, izvor su više od 70% svih novih zaraznih bolesti kod ljudi, od kojih su mnoge uzrokovane novim virusima. Posebno divlji sisavci predstavljaju opasnost za pojavu novih bolesti. Na tržišta izlaze bez ikakvog načina provjere nose li u sebi opasne viruse.

Postoji opasnost od izravnog prijenosa na ljude zbog dodira sa slinom, krvlju, mokraćom, sluzi, izmetom ili drugim tjelesnim tekućinama zaražene životinje, a dodatni opasnost od zaraze dolazi u dodiru na područjima na kojima se nalaze životinje smještene na tržnicama ili kroz predmete ili površine koje su mogle biti onečišćene takvim virusima.

Tradicionalna tržišta općenito imaju središnju ulogu u pružanju hrane i sredstava za život velikom broju stanovništva. Zabranom prodaje ovih životinja može se zaštititi zdravlje ljudi - i onih koji tamo rade i onih koji tamo kupuju.

  isprintaj članak