Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Družba Braća hrvatskoga zmaja
Objavljeno: 08.03.2021. 10:44  
Zmajevi zelenih krila - čuvari ognjišta
Zmajevi zelenih krila - čuvari ognjišta

Član Družbe Braća hrvatskoga zmaja mora biti domoljub, ali ne nacionalist. Prije samog ulaska u Družbu, mora proći polugodišnji pripravnički staž. Svi članovi Meštarskog zbora moraju odabrati bijelu kuglicu kako bi taj član bio prihvaćen u Družbu. Ako je samo jedna kuglica crna, za njega je doživotno zabranjen ulaz u Zmajski red.

 

Razgovarala: Sanja Plješa

Družbu Braća hrvatskoga zmaja u Zagrebu su utemeljili Emilij Laszowski i Velimir Deželić stariji 16. studenoga 1905. godine s ciljem njegovanja hrvatske povijesne i kulturne baštine. Ta nacionalna kulturna udruga djeluje na osnovi hrvatskog prijateljstva i bratstva. Naziv je potekao iz Reda zmajskih vitezova hrvatsko-ugarskog kralja Sigismunda, utemeljenog 1408. godine, u kojem su pretežno bili hrvatski velikaši. Simboliku tog starog reda dijelom je preuzela i nova zmajska družba. Znak Družbe je poluokrugli štit s povijesnim hrvatskim grbom, oko kojega je savijen zmaj spuštenih krila i repom omotanim oko vrata, a zaštitnik je sv. Juraj. Družbino je geslo Pro aris et focis Deo propitio što znači Za žrtvenike i ognjišta, s Božjom milošću. O ciljevima, zadacima i budućim planovima Družbe razgovarali smo s nekadašnjim Velikim Meštrom Dragutinom Feletarom.

 

- Družba Braća hrvatskoga zmaja zvuči kao neka tajna udruga...

Družba Braća hrvatskoga zmaja je tipična kulturna udruga, ali imamo neobičan naziv. Naime, prema legendi postoje dobri zmajevi koji imaju zelena krila i oni čuvaju svoj dom, ali postoje i zmajevi s crvenim krilima koji napadaju, pa ih nazivamo zločestim zmajevima. Na grbu Družbe nalazi se zmaj sa zelenim krilima, koji je njima obgrlio Hrvatsku i na taj je način čuva. To je ujedno i poruka grba. Jedan od temeljnih zadataka Družbe jest gajenje kulta Zrinskih i Frankopana, ali i svih ostalih značajnih osoba, građevina i kulturno-povijesnih spomenika. Vlasnici smo nekoliko kulturno-povijesnih građevina, od kojih je među najznačajnijima ona u starom gradu Ozlju, potom Zrinska kula u Vrbovcu te kula kod Kamenitih vrata u Zagrebu.

Upravo je zagrebačka kula trebala biti srušena 1907. godine kako bi kočije lakše ušle u Gornji grad. No, članovi Udruge su je kupili te 1905. godine osnovali Družbu hrvatskoga zmaja. U njoj su godinama djelovali Muzej grada Zagreba, Arhiv grada Zagreba i Gradska knjižnica. Moram istaknuti da je Družba osnovala i Prvu pomoć koja u Zagrebu do tada nije postojala. Od značajnijih djelovanja treba istaknuti i prijenos kostiju Zrinskih i Frankopana iz Bečkog Novog Mjesta u zagrebačku prvostolnicu. Družba je 1937. podigla spomenik Lijepoj našoj u Zelenjaku. Grob Anti Starčeviću u Šestinama također su podignuli Zmajevi. Može se kazati kako je Družba podignula oko 350 spomenika diljem Hrvatske. 

 

Povijest Družbe Braća hrvatskoga zmaja

Družba Braća hrvatskoga zmaja u svom je djelovanju imala nekoliko prekida rada. Prvi put je to bilo za vrijeme I. svjetskog rata, od 1914. do 1917., kad je bilo obustavljeno svako javno djelovanje svih društava u Hrvatskoj. Drugi puta za vrijeme II. svjetskog rata kad je bez potpore članstva Družba zakonskom odredbom od 19. studenoga 1941. pretvorena u Viteški red hrvatskoga zmaja, koji se neposredno pred kraj rata odlukom družbine uprave od 7. svibnja 1945. ponovno pretvorio u izvornu Družbu Braća hrvatskoga zmaja. Posljednji put Družbi je zabranjen rad i ujedno je raspuštena odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Narodne Republike Hrvatske od 4. ožujka 1946. Bio je to i najdulji potpuni prekid rada. No, zabrana djelovanja i dugogodišnji prekid rada nisu mogli iskorijeniti Družbu. Kada je uspostavljena Republika Hrvatska, Družba je obnovljena u Zagrebu 23. lipnja 1990. godine, a svečano ponovo uspostavljena 16. studenog 1990. godine.

 

- Postoji li u Europi slična udruga?

Slična družba je u Mađarskoj i s njome dobro surađujemo. No, manje radi na zaštiti kulturno-povijesne baštine što je naš prvobitni cilj. Više organizira razne manifestacije i viteške igre, a ima i ergelu konja u Višegradu. Za razliku od međunarodne udruge Lions, koja se bavi humanitarnim radom, naša se Družba više bavi očuvanjem nacionalnih vrijednosti. Još su stari Latini govorili kako narod koji ne poznaje svoju prošlost nema ni svoju budućnost.

 

- Tko i na koji način može postati član Družbe?

Članovi Družbe mogu postati i žene, pa trenutno imamo i desetak Zmajica. U Družbi postoji numerus clausus, dakle prirodna selekcija. Tek kada netko umre, može se primiti novog člana. No, ako je neki član neaktivan i ne plaća članarinu, možemo ga izbaciti. Zmajska Matica u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji ima 101 člana, a u svakoj drugoj županiji postoji Zmajski stol koji smije imati najviše 11 članova. Osim redovnih članova postoje i prinosnici, a to su uglavnom gospodarstvenici čiji je osnovni cilj novčana potpora naših aktivnosti.

Postoje i počasni članovi. Obzirom da u Matici u Zagrebu nije popunjen broj do 101, svake se godine biraju novi članovi. Kako bi netko postao član Družbe Braća hrvatskoga zmaja moraju ga predložiti dva Zmajska brata, a potom se taj prijedlog upućuje na Meštarski zbor u kojem djeluju Meštri za pojedine djelatnosti. Na sastanku se odlučuje hoće li kandidat biti prvo pripravnik ili će se odmah birati u Družbu. Prije pripravničkog staža stavlja se njegovo ime na oglasnu ploču kako bi se moglo napisati moguće primjedbe. Ako je sve u redu, spomenuti se član izabire na mjesto pripravnika na šest mjeseci i u tom se razdoblju mora iskazati. Po završetku pripravničkog staža, šest članova Meštarskog zbora bira novog kandidata. Važno je da on prilikom ulaska u Družbu mora imati najmanje 30 godina. Ako samo jedan član Meštarskog zbora baci crnu, a ne bijelu kuglicu, tada taj kandidat ne može postati član Družbe, a više nikada se ne može ni kandidirati za člana Družbe. Novi član mora biti domoljub, ali nikako nacionalist. Kada je član odabran, slijedi srednjovjekovni ceremonijal zazmajenja. To je svečani čin kojem prisustvuje i njegova obitelj. Prigodom tog čina, novom se članu po tradicinalnim hrvatskim običajima nude sol i vino s prahom lipe, te potom daje prisegu nad hrvatskom zastavom, a od Velikog Meštra prima lentu...

 

- Koliko traje mandat Velikog Meštra?

Mandat Velikog Meštra koji predsjeda Meštarskim zborom i jedini predstavlja Družbu traje pet godina. Zmajska godina traje od Jurjeva do Jurjeva. Družba ima i golemu i razgranatu djelatnost.

  isprintaj članak