Krvava kiša u Indiji
Postoje mnoge pretpostavke koje objašnjavaju ovo čudo, uključujući vulkanske materijale i svemirska podrijetla koje tek treba dokazati.
...
Naočale čuvaju našu najveću dragocjenost - vid
Sunčane naočale trebaju zaštititi vaše oči od štetnih sunčevih UV, kao i prašine i zagađenja oko nas ...
U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Rast turističkog prometa u 2017. bio je pet puta brže od svjetskog prosjeka!
Objavljeno: 27.03.2018. 06:30  
Značajan oporavak turizma 2017. godine u Sjevernoj Africi
Značajan oporavak turizma 2017. godine u Sjevernoj Africi

Putovanja i turizam u zemljama koje su prethodno bile pogođene terorizmom i političkim nemirima počeo je pokazivati znakove snažnog oporavka 2017. godine, prema najnovijem izvješću Svjetskog turističkog i putničkog savjeta (WTTC) o gospodarskom utjecaju.

Ukupni rast putničkog i turističkog prometa u Sjevernoj Africi iznosio je 22,6% u 2017. godini, što je više od tri puta brže od bilo koje druge regije u svijetu i pet puta brže od svjetskog prosjeka od 4,6%. Tome je pridonio izvrsni oporavak u Egiptu, gdje je doprinos turizma u BDP-u porastao za 72,9% u usporedbi s 2016. Godinom, te snažan, ali ujednačen oporavak u Tunisu od 7,6%. U Turskoj je doprinos turizma porastao za 17%.

Porast BDP-a od putovanja i turizma masovno je nadmašio rast cjelokupnog gospodarstva u zemljama koje je prethodno pogodio terorizam. U Egiptu je gospodarstvo poraslo za 4,1%, u Tunisu za 2%, a Turskoj za 7,0%. Ovo naglašava važnost tog sektora u poticanju gospodarskog rasta u tim zemljama.

Ukupni broj turističkih i turističkih putovanja u Turskoj je 2017. godine iznosio 21,1 milijardu BDP-a u Egiptu (11,0% ukupnog BDP-a), 5,7 milijardi BDP-a u Tunisu (14,2% ukupnog) i 98,4 milijarde USD u Turskoj (11,6% ukupnog iznosa); a putovanja i turizam činili su 8,5%, 13,0% i 7,4% zaposlenosti u svakoj zemlji.

S tim snažnim oporavkom 2017. i obećavajućim prognozama za 2018., posebice kao glavnim tržištima izvora kao što je povratak turista iz Ujedinjenog Krtaljevstva u tu regiju, s nastavkom rasta broja čarter letova, ove zemlje su na dobrom putu za povratak na razine prije krize. 

Gloria Guevara, predsjednica i izvršni direktor WTTC-a, izjavila je: "Naše istraživanje pokazuje da je suradnja javnog i privatnog sektora ključna za sposobnost odredišta da se oporavi od šokova poput terorističkih napada ili političkih nemira i potičem vlade tih zemalja da nastave s angažmanom u privatnom sektoru u potrazi za budućim održivom rastom".

"Iskustvo Egipta, Tunisa i Turske, kao i drugih zemalja koje su pretrpjele terorističke napade posljednjih godina kao što su Francuska i Belgija, koje su također uspješno oporavile 2017. godine, ističu koliko je važno da kao industrija pronađemo ravnotežu između sigurog i besprijekornog putovanja. Sigurnost je od najveće važnosti, a bit će od životnog značaja u narednim godinama da iskoristimo upotrebu najnovije tehnologije poput biometrije, kako bismo osigurali sigurnu i učinkovitu putanju koja će u konačnici stvoriti i zaštititi poslove. "

Mogućnosti za suradnju na razini industrije o sigurnosti i biometriji bit će razmotrene na predstojećem WTTC svjetskom susretu, 18. i 19. travnja 2018. u Buenos Airesu, Argentina.

Istraživanje ekonomskog utjecaja WTTC-a jedini je sveopći skup podataka o gospodarskom utjecaju putovanja i turizma koji pokriva 185 zemalja i 20 regionalnih grupacija.

  isprintaj članak