Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Kada je razina glukoze previsoka, uzrokuje ozbiljna oštećenja bubrega, krvnih žila, živaca i očiju.
Objavljeno: 08.04.2019. 12:51  
Znakovi da imate visoku razinu šećera u krvi
Znakovi da imate visoku razinu šećera u krvi

Zanzibar (snimio Željko Marušić)

 

Šećerna bolest (dijabetes) je iznimno ozbiljno stanje tijela, ali mnogo prije negoli ga liječnici dijagnosticiraju, naše tijelo će pokazati znakove da je razina šećera u krvi previsoka. 

Glukoza je potrebna svakoj stanici u tijelu i bitan je nutrijent u odgovarajućim količinma. Međutim, kada je razina glukoze previsoka, uzrokuje ozbiljna oštećenja bubrega, krvnih žila, živaca i očiju.

S obrađenom i "umjetnom” hranom koja čini značajan dio prehrane mnogih ljudi, broj osoba koje pate od visokog šećera u krvi se povećava. Jedini način da zaštitite sebe i svoje najdraže je da počnete pratiti znakove na koje tijelo ukazuje.

 

Znakovi visoke razine šećera u krvi

Mnoge simptome na ovom popisu ljudi često previđaju misleći da je riječ o nečem trenutnom i da će proći s vremenom. Stvarnost je ipak drugačija i tijelo nas upozorava da postoji kemijska neravnoteža koju treba ispraviti. 

Stoga pripazite na ove simptome:

Često mokrenje tijekom noći

Zamagljen vid

Teškoće s usredotočenošću (koncentracije)

Suha usta

Impotencija

Povremene infekcije

Sporo zacjeljivanje posjekotina i rana

Problemi sa želucem

Stalni umor ili vrlo jaki umor

Povećana žeđ

Suha koža i koža koja svrbi

Stalna glad

Višak trbušne masnoće / debljanje

Problemi sa živcima

 

Ako je razina šećera u krvi zabrinjavajuća, postoji glikemijski indeks (GI), koji ukazuje na broj ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima, kako bi se naglasilo namirnice koje treba izbjegavati, odnosno koje jesti. GI mjeri hranu od 0-100, na temelju sustava nižeg broja, što je niži sadržaj glukoze.

 

Tri vrste hrane s visokim šećerom koje treba izbjegavati

Ako u sebi imate ili prepoznate gore navedene simptome ili jednostavno želite izbjeći visoki šećer u krvi, određene namirnice treba odmah ukloniti iz prehrane. Uz uobičajene savjete kako treba izbjeći jedenje slatkiša i pijenje gaziranih pića, sljedeće tri namirnice treba zabraniti u kući osobe koja pati od visokog šećera u krvi:

Kriška bijelog kruha - GI indeks 70

Budući da obloženi kruh (sendviči) zahtijevaju dvije kriške kruha, bijeli kruh može značajno povećati razinu šećera u krvi. Izbjegavajte ga jesti!

Rižin kolač - GI indeks 78

Iako ih se može jesti kao zdravi obrok ako je razina šećera u krvi niska ili normalna, iznimno su opasni ukoliko ste već oboljeli od šećerne bolesti.

Pečeni krumpir - GI indeks 85

Pečeni krumpir je glavni dio prehrane mnogih ljudi, no izbjegavajte ga pod svaku cijenu ako patite od bilo kojeg od simptoma na gore navedenom popisu.

 

Tri vrste hrane s niskom razinom šećera

Ukoliko žeite biti zdravi i pazite na prehranu donosimo tri vrste hrane s niskom razinom šećera. Tri najbolje namirnice su:

Orah - GI sindeks 15

Izvrsna hrana za lagane obroke ili dodatak salati, su orasi koji sadrže malo šećera i imaju niz drugih zdravstvenih dobrobiti, uključujući povećanje reproduktivnog zdravlja (za muškarce) i zdravlje srca.

Brokula - GI indeks 10

Brokula je možda najmanje omiljeno povrće kod dijete, ali zapravo pomaže u popravljanju oštećenja krvnih žila uzrokovanih visokom razinom šećera u krvi. Zdrava i dovoljno hranjiva da djeluje kao zamjena za meso, brokula bi trebala biti obavezna u vašoj prehrani.

Jaja - GI indeks 0

Kako su bez gotovo nikakvih ugljikohidrata, osoba oboljela od šećerne bolesti bi jaja mogla svakodnevno jesti cijeli dan, ali bi joj vjerojatno dosadilo nakon nekog vremena. Jaja su izvrsna za zdravlje i sigurno neće podići razinu šećera u krvi.

 

Iako se nastoji proizvođače hrane i napitaka nagnati da koriste što manje šećera u proizvodnji i dalje ga previše unosimo u naše tijelo jedući i pijući prerađene proizvode. Stoga navedene simptome, točnije: upozorenja tijela, ne shvaćajte olako!

  isprintaj članak