Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Na otocima Mentawai postoji niz vrsta primata koje nikada prije nisu viđeni i proučavani
Objavljeno: 31.10.2019. 16:09  
Znanstvenici pokreću istraživanje o pet vrsta primata endemskih otoka Mentawai
Znanstvenici pokreću istraživanje o pet vrsta primata endemskih otoka Mentawai

Tsunami, 11-godišnja ženka sumatranskog orangutana jela je voće tijekom proslave rođendana u Nacionalnom zoološkom centru majmuna u Kuala Lumpuru, Malezija

 

Znanstvenici iz Primate Research Center (PSSP), s Poljoprivrednog instituta Bogor (IPB) i parka divljih životinja Taman Safari Indonesia u zapadnoj Javi nedavno su prikupili podatke o pet vrsta primata, koji su endemski na otocima Mentawai, a tijekom istraživanja otočju smještenog kraj zapadne obale Sumatre, javlja The Jakarta Post.

Četiri od pet vrsta primata su Macaca Pagensis i Simias concolor, koje je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) kategorizirala kao "kritično ugrožena", kao i Hilobati Klossii i Macaca Siberut, a obje je Međunarodna unija za zaštitu prirode proglasila "ranjivim”. Tijekom istraživanja znanstvenici su utvrdili mjesto primata i njihovu ukupnu nastanjenost na otocima.

Na sastanku odbora savjetnika PSSP-a u Bogoru, zapadna Java, gospodin Huda, voditelj PSPP-a, izvijestio je o prikupljenim podacima i dodao kako: "Na otocima Mentawai postoji niz vrsta primata koje nikada prije nismo vidjeli i proučavali, tako da ako budemo uspjeli proučiti sve [vrste] i predstaviti ih javnosti na tamanskom safariju, to bi bilo nevjerojatno”. Rekao je i kako je istraživanje dobar primjer suradnje svih sudionika, uključujući znanstvenike, poslovne ljude i vladine dužnosnike.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i voditelj odjela laboratorija za životinje laboratorija Sveučilišta u Kopenhagenu, Jann Hau i James Koudy Williams sa sveučilišta Wake Forest u Sjevernoj Karolini, Huda je rekao da je istraživanje ideja Jansena Manangsanga, direktora Taman Safarija, i poželio je da svoja saznanja podijeli s javnošću.

Jansen je rekao da su Taman Safari i PSSP surađivali oko 20 godina i obavili razna istraživanja, uključujući i ona koja su se odnosila na bolesti koje su pretrpjeli primati. Jensen je također podijelio svoje uzbuđenje zbog istraživanja boravišta ovih vrsta primata na otocima Mentawai i prikupljanja njihovih podataka, nazivajući program velikim doprinosom zemlji i svijetu.

  isprintaj članak