Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Medicina će se suočiti s novim zaraznim bolestima s kojima nema iskustva
Objavljeno: 07.02.2020. 13:08  
Znanstvenici upozoravaju na ozbiljne zdravstvene posljedice zbog klimatskih promjena
Znanstvenici upozoravaju na ozbiljne zdravstvene posljedice zbog klimatskih promjena

Tema klimatskih promjena prevladavala je u medijima ne samo zbog razornih šumskih požara u Australiji. Sada znanstvenici upozoravaju na daljnje opasnosti zbog rastuće temperature.

 

Toplina kao rizični čimbenik za zdravlje

Profesor Rexford S. Ahima, direktor Odjela za endokrinologiju, dijabetes i metabolizam na uglednom medicinskom sveučilištu Johns Hopkins, objašnjava u nedavnom članku kobne učinke povećanja topline na ljudsko tijelo.

Članak je objavljen u "Časopisu za klinička ispitivanja". Ahima dokazuje da je vrućina već sada najveća zdravstvena prijetnja. U Sjedinjenim Državama godišnje od posljedica ekstremnih vrućina umire prosječno 1500 ljudi, znatno više od, primjerice, hladnoće, oluje ili poplava. 

Ljudskom tijelu je potrebna relativno stabilna temperatura da bi dobro funkcioniralo: "Temperatura jezgre, u prosjeku 37 ° C, strogo se kontrolira u rasponu od 33,2 ° C do 38,2 ° C, što osigurava optimalnu fiziološku funkciju", objašnjava profesor Ahima. Kroz znojenje i druge prirodne mjere naše se tijelo samo u određenoj mjeri može prilagoditi toplini.

Ako vrućina traje duže, ako je prejaka ili je tijelo već oslabljeno, to može dovesti do opasnog pregrijavanja. Ahima opisuje toplotne grčeve, umor izazvan toplinom i toplotni udar kao moguće tjelesne reakcije. Bez drugih pomagala poput klima uređaja, ventilatora ili rashladnih jastučića, tjelesna temperatura raste previsoko, što u najgorem slučaju može biti kobno.

Profesor Ahima slika mračnu sliku za budućnost: „Kako toplinski valovi postaju sve češći, teži i duži, očekujemo još bolesti povezanih s toplinom i smrti, posebno među djecom, starijim osobama, osobama s kroničnim zdravstvenim problemima i siromašnim ili nedovoljno poznatim zajednicama."

 

Nove bolesti zbog promjene temperature

Međutim, povišene temperature diljem svijeta prijete čovječanstvu na drugi način: one bi mogle dovesti do promjene patogena i novih opasnih zaraznih bolesti. Arturo Casadevall, profesor molekularne mikrobiologije, imunologije i zaraznih bolesti na Sveučilištu Johns Hopkins, upozorava na to u članku objavljenom u "Journal of Clinical Investigation".

"Budući da se mikrobi mogu prilagoditi višim temperaturama, postoji zabrinutost da će se sveopćim zagrijavanjem pojaviti mikrobi s većom toplinskom tolerancijom", rekao je Casadevall. Ljudska imunološka obrana još nije prilagođena tim novim patogenima; imunološki odgovor na porast temperature (povećana temperatura, groznica) ne utječe na ove patogene zbog njihove prilagodbe toplini.

"Kad se ove prijetnje pojave, medicina će se suočiti s novim zaraznim bolestima s kojima nema iskustva. Iako iskustva s lajmskom bolešću, HIV-om, korona virusima SARS-a, virusom Zika i C. auris pokazuju da medicina i znanost napokon mogu uspješno odgovoriti na nepoznate mikrobe novom dijagnostikom, kontrolnim mjerama i terapijima, za učinkovite reakcije treba vremena, a u međuvremenu izgubljeni su bezbrojni ljudski životi. "

 

Preventivne mjere

U svojim člancima, dvojica znanstvenika navode neke konkretne mjere koje čovječanstvo može upotrijebiti za pripremu za izazove. To uključuje, na primjer, pojačan nadzor bolesti radi bržeg prepoznavanja novih bolesti i poduzimanja mjera protiv njih. Međutim, najvažnija sprečavajuća mjera bila bi zaustavljanje klimatskih promjena. I svatko od nas može učiniti nešto za to.

Primjerice, povremeno ugasite grijanje, češće ostavite automobil parkiran i umjesto toga prebacite na javni prijevoz ili bicikl I time ćete dati mali doprinos. 

________________________ 

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak