Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Više od četvrtine Hrvata nikada nije naučilo pravilno plivati
Objavljeno: 29.07.2013. 13:07  
Znate li ispravno plivati?
Znate li ispravno plivati?

Olivanje je idealni sport za ostati u formi na blagi način

 

Tko bolje pogleda, vidjeti će to u svakom bazenu: glava viri visoki iz vode, noge kod svakog udarca izazivaju minijaturne vodoskoke. Bez obzira na svu muku, takvi plivači se kreću sporo i nakon nekoliko preplivanih staza bez snage vise na rubu bazena.

 

Tipično za mnoge plivače

Oni nisu naučili ispravno koordinirati pokrete ruku i nogu, ili jednostavno kliziti ispruženi kroz vodu. Tijelo često viri previše dijagonalno ili čak okomito iz vode, plivački pokreti su trzavi, disanje je neravnomjerno i grozničavo.

Ali ipak se održavaju na površini. Pretpostavlja se da više od 20 posto Hrvata ne zna uopće plivati.

 

A plivanje je tako zdravo

Ta vrsta sporta je jednostavno idealna kako bi se trenirali cijelo tijelo, prije svega srčani i krvožilni sustav te, ovisno o stilu, mišići ruku, nogu, vrata i leđa. Osim toga, ogromni uzgon vode odterećuje zglobove i kralješnicu. Zato je plivanje, posebno za ljude s prekomjernom težinom, idealni način za dovođenje u formu.”

Određene kretnje su zbog osjetno većeg otpora vode bitno učinkovitije nego u zraku. Time se može potrošiti mnogo kalorija - u 30 minuta do 350 kcal. Osim toga, masira se koža i cijelo vezivno tkivo tijela, mišići se istovremeno ojačavaju i opuštaju. Ali samo onda ako se to čini ispravno!

 

Vrijedi za sve stilove plivanja

Najprije treba dobiti osjećaj za novi element i izgubiti strah od zaranjanja glavom ispod vode. Prvi korak je: zaroniti, odgurnuti se nogama od ruba bazena i što je moguće dulje kliziti s ispruženim nogama i rukama. Tako se dobije pravi tjelesni osjećaj i povjerenje, kako se lako može gibati naprijed. Tko posjeti dobar tečaj plivanja, moći će to napraviti za otprilike 10 sati vježbanja bez problema. Nakon otprilike 6 mjeseci moći će lagano plivati pola sata bez prestanka.

 

Kraul - tako je ispravno

- Kod kraula se može udahnuti nakon dva, tri ili četiri zaveslaja. Glavu ne dizati iz vode, samo je okrenuti na stranu.

Tijek gibanja:

- Zaroniti desnu šaku na ispruženoj ruci, lijevu, lagano savijenu ruku u razmaku otprilike 90 stupnjeva prema drugoj pod vodom uz tijelo vući prema površini.

- Desna ispružena ruka zaranja dok se lijeva nadlaktica vuče prema površini vode.

- Lijeva ruka se diže najprije s laktom iz vode, desna se povlači ukoso prema dolje. Onda treba lijevu ruku ispružiti prema naprijed, šaka zaranja, i desna ruka prolazi pored tijela.

- Sada glavu okrenuti prema desnoj, slobodnoj strani, i udahnuti.

- Glavu ponovno zaroniti i podignuti desni lakat iz vode.

- Najmanje je naporno napraviti jedan zaveslaj nogom kod jednog zaveslaja rukom.

Važno: Pokret uvijek mora doći iz boka, a ne iz koljena - česta greška kod početnika.

 

Prsni stil - tako je ispravno

- Početnici najprije nauče taj stil, no često imaju problema s koordinacijom disanja, pokreta ruku i nogu. U stvari to uopće nije tako teško.

Tijek gibanja:

- Odgurnuti se nogama od ruba bazena i prijeći u fazu klizanja. Tijelo je, zajedno s nogama i rukama, ispruženo, dlanovi su lagano okrenuti prema van. Onda obje šake sa zatvorenim prstima potisnuti prema dolje, ruke lagano saviti. Tako gornji dio tijela automatski lagano izlazi prema gore.

- Koljena toliko privući da između natkoljenice i potkoljenice bude kut od 90 stupnjeva. Pritom noge lagano otvoriti. Sada glava viri iz vode, vrijeme za udahnuti. Za to vrijeme se savinute ruke povuku ispred tijela. Ruke ispružiti prema naprijed, noge iz bokova gurnuti prema natrag. Pritom ne kao žaba potkoljenicama udariti sa strane prema gore. Glava ponovno ide ispod vode i plivač počinje izdisaj. Onda se ponovno ispružiti u fazu klizanja.

 

Leđni stil - tako je ispravno

- Općenito vrijedi: ležati plosnati i ispruženo u vodi, tijelo po mogućnosti što manje ljuljati na stranu. Ritam zaveslaja ruku i nogu odgovara približno onom kod kraula.

Tijek gibanja:

- Dok desna ruka leži uz tijelo, lijeva je ispružena prema natrag.

- Tada lijeva ruka zaranja u vodu tako da je njen unutarnji dio okrenut prema van. Ruka se pritom lagano savije. Istovremeno se desna ruka diže iz vode i ispružena vodi preko glave prema natrag.

- Za to vrijeme lijevu ruku pod vodom uz tijelo povući prema gore, dok šaka nije u visini bokova.

- Sada zaranja desna ruka. Istovremeno se lijeva ruka ponovno ispruži i diže iz vode. Desna ruka se povlači savijeno prema dolje (5) i lijeva ruka se preko glave vodi prema natrag.

Važno: Paziti na to da se šake zaranjaju negdje u visini ramena, a ne da idu koso iza glave, inače se tijelo prejako okreće simo-tamo. I još: bradu ne pritiskati prema prsima.


  isprintaj članak