Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Petina iskopanog zlata je iz malih rudnika
Objavljeno: 01.06.2020. 16:43  
Znate li išta o kopačima zlata?
Znate li išta o kopačima zlata?<br>

U Mukungweu, (Demokratska Republika Kongo), tisuće mladića i žena živi u improviziranim kolibama. Nemaju pristup zdravstvenim ustanovama. Djeluju kao ručne bušilice, nosači ili specijalci za obradu drveta u uskim podzemnim tunelima, što ih izlaže svemu, od otrovnih plinova sve do gušenja.

Svi rade u grupama, svatko s različitim ugovorom s lokalnim upraviteljem koji im određuje plaću, ponekad dijele ono što pronađu, ponekad primaju plaću ili isplate u naravi. Izvan jama koje su im najčešće radno mjesto, također rade kao, nosači vode, bušaći stijena ili kuhari. Mali kupci imaju ručne vage koristeći stare novčiće i čačkalice za vaganje zlata. Sve to kako bi rudari imali dovoljno sreće da izvuku malo dragocjenog metala iz prašine. Prašina znači dodatni dolar u džepu.

Na Filipinima muškarci, žene i djeca rade u podzemlju. Ispiru u koritu zlato iz rijeka i potoka ili koriste hidraulična crijeva za vađenje taloga (sedimenata) koji nose zlato. Mladići čak rone za zlatom u uskim tamnim oknima na dnu rijeka i oceana.

Riječ je o obrtničkom ili sitnom rudarstvu zlata (ASGM). ASGM je široki pojam za prakse koje imaju dvije zajedničke stvari: to je radno vrlo zahtjevan rad i postoji samo djelomična vladina pravila. U najboljem slučaju. To jamči jeftine i nezahtjevne radnike, što svodi troškove proizvodnje na najmanju moguću mjeru.

Ipak, nema ničeg sporednog u ovom rudarenju. Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. Iako rade na malim nalazištima, neisplativim za multinacionalne tvrtke, na teško dostupnim mjestima ili u lošim političkim uvjeta, oni ipak opskrbljuju tržište s najmanje petinu novo iskopanog zlata.

 

Iskopavanje zlata i korona virus

Rudarstvo je povezano sa svjetskim tržištima zlata putem višeslojnih trgovačkih mreža. Od malog kupca koji visi oko rudnika, do glavnog trgovca koji premješta zlato preko granice, do posrednika nabave koje je poslala švicarska rafinerija. Lanci nabave dugački su i složeni. Ipak, obično postoji mala razlika između promptne cijene zlata u svijetu i stalne cijene izvan rudnika.

Teoretski, to stavlja prodavače u dobar položaj sada kada su cijene zlata visoke. To bi mogla biti zlatna prilika za one koji financiraju ove operacije, što može biti bilo tko od rudara veterana do paravojnih snaga, ali sami rudari ne moraju nužno imati koristi.

Korona virus je sada postao veliki problem za rudare, jer nema održavanja međusobnog razmaka (društvenog distanciranja) u prepunim rudarskim tunelima. Mnogi već imaju jako oštećena pluća, a liječnici su im gotoo nedostupni, a kamoli javna besplatna zdravstvena zaštita.

Rudarske zajednice često ovise o uvezenoj robi. Neki govore da su se u rudarskim područjima u Demokratskoj Republici Kongo osnovne cijene hrane povećane pet puta.

Uz sve to javlja se i tzv "lockdown” - zatvaranje granica. Na primjer, u nekim područjima Filipina, vlada u borbi protiv virusa sprečava rudare i moguće kupce da đu u rudnik. Izvoznici stvaraju zalihe zlata u međunarodnim zračnim lukama, čekajući nastavak komercijalnih letova i ponovno otvaranje baza u kojima se najviše prikuplja zlato na Bliskom istoku i Indiji.

Zahvaljujući ovoj kombinaciji razlika cijene zlata, zbog ograničenja lanca opskrbe i nedostatka novca, između domaćih i svjetskih cijena znatno se proširila. U Burkina Fasou, Sierra Leoneu i Peruu to je čak 40%, dok neki izvori kažu da u dijelovima Filipina ona prelazi 60%.

Za trgovce zlatom s novčanim pričuvama i dobrim kontaktima za zaobilaženje pandemijskih ograničenja, ovo je prilika za cijeli život. U regiji Velikih afričkih jezera nevladine udruge izvještavaju o bogatim trgovcima koji koriste privatne zrakoplove za kupnju jeftinog zlata.

Takve kupce često podržavaju političari na visokoj razini te vojne i nedržavne oružane skupine. Rudari često imaju malo izbora, osim da prihvate vrlo nejednake uvjete trgovine. Ova vremena otkrivaju nejednakosti na tržištu i ranjivosti onih koji rade prljav posao.

 

Što treba učiniti?

 Što se tiče zdravlja, vlade moraju podići svijest o covidu-19 i spriječiti njegovo širenje u tim zajednicama. Trebali bi nastaviti raditi s donatorima kako bi potaknuli rudarske prakse koje ograničavaju unos prašine i izloženost otrovnim plinovima. Zajedno moraju razviti sustave javnog zdravstva koji se odnose na ove neformalne radnike.

Vlade također trebaju vratiti rudarima pristup svjetskom tržištu, možda čak i kupovati ASGM zlato bez oporezivanja i bez pitanja. Doduše, državni programi kupovine zlata su škakljivi, kao što se pokazalo na Filipinima, gdje bi svu proizvodnju trebala kupiti i oplemeniti središnja banka, ali trgovci godinama krijumčare zlato u Hong Kong.

Vlade bi se također mogle raditi na inicijativama odgovornog snabdijevanja Asocijacije za dragulje i zlatne poluge u Londonu. One dopuštaju samo izvor iz „legitimnog ASGM-a” koji je porezno registriran i formalno reguliran, ili barem poduzima „napore dobre vjere” za zakonito djelovanje.

 

Garimpeiros koji razdvaja rudu u Mozambiku

Složeni lanci nabave teško dokazuju porijeklo zlata. Novim incijativama rafinerije bi mogle početi zanemarivati rudarstvo malih razmjera, a to uključuje najvažnije: nezdrave i eksploatacijske uvjete u većini ASGM-a.

Umjesto toga, vlade bi mogle potaknuti pragmatičnije rješenje, poput Saveza za odgovorno rudarstvo, koji ne zahtijeva da rudari budu dio formalne organizacije, istovremeno naglašavajući sigurnost.

Inicijative odgovornih izvora trebaju dati prednost radu s vladama i lokalnim organizacijama na poboljšanju javne infrastrukture i usluga u tim rudnicima. Trebali bi rudarima olakšati pristup sigurnim tehnologijama rudarstva i financijskim uslugama kako bi se moglo ulagati u njih. Rudarstvo malih razmjera održava milijune ljudi a, napredovanje ovih zajednica trebao bi biti glavni prioritet.

  isprintaj članak