Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Savjeti i trikovi za pripremu i pohranu kruha
Objavljeno: 26.10.2020. 11:26  
Znate li pravilno pripremiti kruh
Znate li pravilno pripremiti kruh

Stone Town, Zanzibar (slikao: Željko Marušić)

Ovi savjeti i trikovi pomoći će vam u pripremi i baratanju s kruhom.

 

Temperatura:

Tijesto za kruh najbolje sazrijeva na temperaturi pekarskog prostora koja iznosi oko 26-28º C.

 

Osjetljivi kvasac:

Da se na izgubi pokretačka snaga bakterija kvasca nikada ga ne treba stavljati izravno u sol ili u masnoću (isto vrijedi i za kisela tijesta). Preporučljivo je kvasac otopiti u mlakoj vodi, prije nego se pomiješa s ostalim sastojcima tijesta.

 

Vrijeme odmaranja tijesta:

Zadano vrijeme odmaranja tijesta je uvijek točno vrijeme. Ali, kad se radi s prirodnim proizvodima, moguća su mala odstupanja jer su važan faktor temperatura i vlažnost radnog prostora. Što se tijesto duže odmara, to će se bolje  postići njegova vlastita aroma.

 

Okus i začini:

Osnovna tijesta za kruh se mogu učiniti ukusnijima korištenjem sušenog bilja i začina (kim, korijander, komorač, anis, miješano bilje).

 

Slad:

Moguće ga je nabaviti u drogerijama. Slad je jednostavan šećer koji kod kruha preuzima više funkcija. On služi kao hrana za kvasac, što znači da je on hrana bakterijama kvasca. Također je važan za okus i tamnjenje kruha. Zbog njega kruh poprima željenu tamnu boju.

 

Posude za kruh:

Gornja površina kruha dobiva posebno lijepu strukturu kad se tijesto ostavi odmarati  u posebnim košaricama za kruh koje su prije toga dobro posipane brašnom. Moguće ih je kupiti u dućanima s posuđem.

 

Pečenje:

Kako bi kruh dobio hrskavu koricu mora se peći na jačoj temperaturi (oko 230º C). Pri tome pećnica mora biti prethodno dobro zagrijana. Kruh i peciva ispadnu ukusniji kad je na početku pečenja prisutna para. Zato je dobro na dno pećnice pri ulaganju kruha na dno pećnice uliti 1/8 vode i brzo zatvoriti vrata. 

 

Koliko može stajati:

Raženi, a posebno kruh od cjelovitih žitarica i miješani kruh s velikim udjelom raži, je moguće dugo održavati svježim. U najboljem slučaju do 12 dana, a pšenični kruh jedva 3-5 dana.

 

Čuvanje: 

Kruh skladištimo na sobnoj temperaturi. Najbolje u kamenim i keramičkim posudama ili u kutijama za kruh. Posude je važno redovito čistiti, najbolje koristeći vodu s octom. U nuždi je moguće koristiti folije za zadržavanje svježine ili plastične vrećice, koje je pritom potrebno probušiti na nekoliko mjesta. U njima je kruh moguće držati najviše jedan do dva dana. 

Kruh i peciva ne pripadaju u hladnjak! (hladnoća oduzima vlagu i kruh ubrzo postaje suh.)

 

Zamrzavanje:

Za zamrzavanje bi kruh trebao biti svjež koliko je to najviše moguće. Kruh se odmrzava na sobnoj temperaturi, izračunajte ovisno o njegovoj veličini, ali najmanje oko 5 sati.

 

Plijesan:

Kruh i peciva nakon pojave plijesni više nisu jestivi. Moraju se baciti. Nakon što dođete u doticaj s plijesni odmah je potrebno dobro oprati ruke.

 

Provjera je li kruh pečen:

Provjeravane je li kruh dovoljno pečen se radi tako da se pokuca po dnu kruha. Dovoljno je pečen kad kucanje proizvodi visoke tonove.

  isprintaj članak