Savjeti i trikovi za pripremu i pohranu kruha | Objavljeno: 26.10.2020. 11:26 |
Stone Town, Zanzibar (slikao: Željko Marušić)
Ovi savjeti i trikovi pomoći će vam u pripremi i baratanju s kruhom.
Temperatura:
Tijesto za kruh najbolje sazrijeva na temperaturi pekarskog prostora koja iznosi oko 26-28º C.
Osjetljivi kvasac:
Da se na izgubi pokretačka snaga bakterija kvasca nikada ga ne treba stavljati izravno u sol ili u masnoću (isto vrijedi i za kisela tijesta). Preporučljivo je kvasac otopiti u mlakoj vodi, prije nego se pomiješa s ostalim sastojcima tijesta.
Vrijeme odmaranja tijesta:
Zadano vrijeme odmaranja tijesta je uvijek točno vrijeme. Ali, kad se radi s prirodnim proizvodima, moguća su mala odstupanja jer su važan faktor temperatura i vlažnost radnog prostora. Što se tijesto duže odmara, to će se bolje postići njegova vlastita aroma.
Okus i začini:
Osnovna tijesta za kruh se mogu učiniti ukusnijima korištenjem sušenog bilja i začina (kim, korijander, komorač, anis, miješano bilje).
Slad:
Moguće ga je nabaviti u drogerijama. Slad je jednostavan šećer koji kod kruha preuzima više funkcija. On služi kao hrana za kvasac, što znači da je on hrana bakterijama kvasca. Također je važan za okus i tamnjenje kruha. Zbog njega kruh poprima željenu tamnu boju.
Posude za kruh:
Gornja površina kruha dobiva posebno lijepu strukturu kad se tijesto ostavi odmarati u posebnim košaricama za kruh koje su prije toga dobro posipane brašnom. Moguće ih je kupiti u dućanima s posuđem.
Pečenje:
Kako bi kruh dobio hrskavu koricu mora se peći na jačoj temperaturi (oko 230º C). Pri tome pećnica mora biti prethodno dobro zagrijana. Kruh i peciva ispadnu ukusniji kad je na početku pečenja prisutna para. Zato je dobro na dno pećnice pri ulaganju kruha na dno pećnice uliti 1/8 vode i brzo zatvoriti vrata.
Koliko može stajati:
Raženi, a posebno kruh od cjelovitih žitarica i miješani kruh s velikim udjelom raži, je moguće dugo održavati svježim. U najboljem slučaju do 12 dana, a pšenični kruh jedva 3-5 dana.
Čuvanje:
Kruh skladištimo na sobnoj temperaturi. Najbolje u kamenim i keramičkim posudama ili u kutijama za kruh. Posude je važno redovito čistiti, najbolje koristeći vodu s octom. U nuždi je moguće koristiti folije za zadržavanje svježine ili plastične vrećice, koje je pritom potrebno probušiti na nekoliko mjesta. U njima je kruh moguće držati najviše jedan do dva dana.
Kruh i peciva ne pripadaju u hladnjak! (hladnoća oduzima vlagu i kruh ubrzo postaje suh.)
Zamrzavanje:
Za zamrzavanje bi kruh trebao biti svjež koliko je to najviše moguće. Kruh se odmrzava na sobnoj temperaturi, izračunajte ovisno o njegovoj veličini, ali najmanje oko 5 sati.
Plijesan:
Kruh i peciva nakon pojave plijesni više nisu jestivi. Moraju se baciti. Nakon što dođete u doticaj s plijesni odmah je potrebno dobro oprati ruke.
Provjera je li kruh pečen:
Provjeravane je li kruh dovoljno pečen se radi tako da se pokuca po dnu kruha. Dovoljno je pečen kad kucanje proizvodi visoke tonove.
![]() |