Poznajete li svoj bicikl?
Bicikl kao superheroj - smanjuje emispuštanje ugljičnog dioksida, sprečava bolesti, stvara nova radna mjesta. ...
Kako potaknuti dijete na učenje
Djeca vole učiti, ali mnoga od njih već u ranoj dobi gube želju za učenjem. To je uglavnom zbog pritiska na njih ...
Varun Dhawan, glumac - milijunaš, podijelio emotivnu objavu povodom 8 godina u Bollywoodu
Hvaljeni bollywoodski glumac Varun Dhawan začas je postao jedna od glavnih zvijezda u gradu B-Town. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Tijekom prva devet mjeseci u sarajevskoj zračnoj luci broj putnika opao je za 78,3% na 199.910 putnika
Objavljeno: 17.10.2020. 01:03  
Zračna luka Sarajevo traži zrakoplovnu tvrku za bazu s flotom od najmanje dva zrakoplova od 2021. godine
Zračna luka Sarajevo traži zrakoplovnu tvrku za bazu s flotom od najmanje dva zrakoplova od 2021. godine

Snimio: Željko Marušić 

Zračna luka Sarajevo objavila je javni poziv za zrakoplovnu tvrtku koja je spremna otvoriti bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u pokušaju "da ublaži negativne učinke pandemije covida-19". Natječaj je otvoren za sve prijevoznike koji žele svoje zrakoplove postaviti u grad između najmanje 2021. i 2023. godine. Tijekom prve faze odabrana zrakoplovna tvrtka morat će postaviti dva zrakoplova „s mogućnošću rasta flote, kao kapaciteta zračne luke Sarajevo raste i ispunjavanja još nekih drugih uvjeta ”. U natječajnoj se dokumentaciji napominje: „Prednost će imati oni prijevoznici koji su ponude najveći broj tjednih/mjesečnih letova s planovima povećanja u 2022. i 2023. godini".

Zračna luka Sarajevo također će dati prednost onim zrakoplovnim tvrtkama koje predviđaju letjeti u najviše odredišta, kao i uspostaviti letove do mjesta koja ranije nisu bila opslužena 2019. godine. "Nadalje, prijevoznici koji planiraju upravljati zrakoplovima kapaciteta 150 putnika ili više njih bit će u prednosti”. Zrakoplovne tvrtke dobit će poticaje za smještanje zrakoplova u gradu, kao i dodatna sredstva, ovisno o broju prevezenih putnika. Javni poziv, koji je službeno objavljen potkraj prošlog mjeseca, zatvara se 25. listopada – javlja exyuaviation.com.

Tijekom prva devet mjeseci u sarajevskoj zračnoj luci broj putnika opao je za 78,3% na 199.910 putnika. Pandemija covida-19 utjecala je i na FlyBosnia, koja je imala dva zrakoplova stacionirana u zračnoj luci prije svjetske zdravstvene krize, ali je oba vratila vlasnicima. Zračna luka Sarajevo vjeruje da će oporavak zračnog prometa započeti sljedeće godine. 

"Tijekom zimske sezone 2020./2021. ne očekujemo značajan porast tjednog prometa. Očekuje se povratak značajnijeg broja zrakoplovnih tvrtki tijekom ljeta 2021. godine, kada također predviđamo dolazak nekih novih prijevoznika” - rekao je Alan Bajić, generalni direktor sarajevske zračne luke. Trenutno je opslužuje šest prijevoznika, uključujući Austrian Airlines, Turkish Airlines, Pegasus Airlines, Flydubai, Air Serbia i Croatia Airlines.

  isprintaj članak