Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Bolest prljavih ruku
Objavljeno: 02.05.2020. 08:02  
Žutica uvijek prijeti
Žutica uvijek prijeti

U vrijeme godišnjih odmora, tijekom sezone putovanja, često se susrećemo s akutnim trbušnim tegobama, od najblažih, koje prolaze bez ikakvih lijekova, do onih ozbiljnijih koje ponekad zahtijevaju i bolničko liječenje.

Uzroci za obolijevanje od žutice mogu biti različiti, ali svi imaju zajedničko podrijetlo: jedenje zaraženih namirnica ili vode. Za toplo doba godine to i nije neobično budući da se na visokim temperaturama često događa da namirnice, koje nisu na pravilan način uskladištene, pretrpe različite promjene koje dovedu do razmnožavanja različitih bakterija i virusa. Veliku opasnost predstavljaju i namirnice koje su već na početku nehigijenski i nepravilno pripremljene.

 

Virusna upala jetre

Jedna od ozbiljnijih crijevnih zaraza jest i zarazna žutica, virusna upala jetre. Iako je najčešće sezonskog karaktera i najviše se javlja u kasnu jesen i početkom zime, može se javiti i u ljetnom razdoblju. Ovu virusnu crijevnu bolest izaziva virus hepatitisa skupine A koji je vrlo otporan na uvjete u okolini. Nalazi se u stolici, žući i krvi zaražene osobe, a u okolinu se izlučuje stolicom.

Najveća količina virusa oboljeli izlučuje prije pojave prvih simptoma. Bolest se prenosi preko prljavih ruku (kada zaražena osoba dolazi u dodir s namirnicama) ili u izravnom dodiru s oboljelim. U uvjetima loše vodovodne i kanalizacijske mreže, virus preko izlučevina može zaraziti pitku vodu pri čemu postoji opasnost od obolijevanja velikog broja ljudi. Unošenjem hrane ili vode virus dospijeva u probavni sustav i do jetre što dovodi do njenog oštećenja.

 

Žuta koža i bjeloočnice

Od trenutka zaraze do pojave oboljenja prođe najčešće 10 do 30 dana, iako ponekad ovo razdoblje može biti i duže. Uobičajeno bolest prolazi kroz tri stadija. Počinje naglo

bolovima u zglobovima, slabim tekom, osjećajem nelagode i težine u trbuhu, te povraćanjem. U ovoj fazi koja traje nekoliko dana, oboljela osoba je najzaraznija, odnosno izlučuje najviše virusa. Nakon ove faze možemo primijetiti žuto obojene bjeloočnice, a potom i kožu. Mokraća je tamna, a stolica svijetla. Žutica traje do 14 dana i u ovom razdoblju su svi prijašnji simptomi slabije izraženi. Oporavak traje mjesec do dva što uvelike ovisi o imunološkom stanju cijelog tijela.

 

Čistoćom do zdravlja

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i laboratorijskog nalaza, a liječenje podrazumijeva izolaciju, uglavnom u kućnim uvjetima, mirovanje, odmor i dijetalni način prehrane. Preboljena bolest ostavlja trajnu otpornost. Kontrola ove ozbiljne bolesti podrazumijeva prvenstveno podizanje higijenskih uvjeta života, jer se u protivnom bolest jako brzo širi, pogotovo kada je zaražena voda za piće. Pravilno pripremanje i skladištenje namirnica, kao i osobna higijena neophodni su preduvjeti za sprečavanje obolijevanja.

  isprintaj članak