Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Bolest prljavih ruku
Objavljeno: 02.05.2020. 08:02  
Žutica uvijek prijeti
Žutica uvijek prijeti

U vrijeme godišnjih odmora, tijekom sezone putovanja, često se susrećemo s akutnim trbušnim tegobama, od najblažih, koje prolaze bez ikakvih lijekova, do onih ozbiljnijih koje ponekad zahtijevaju i bolničko liječenje.

Uzroci za obolijevanje od žutice mogu biti različiti, ali svi imaju zajedničko podrijetlo: jedenje zaraženih namirnica ili vode. Za toplo doba godine to i nije neobično budući da se na visokim temperaturama često događa da namirnice, koje nisu na pravilan način uskladištene, pretrpe različite promjene koje dovedu do razmnožavanja različitih bakterija i virusa. Veliku opasnost predstavljaju i namirnice koje su već na početku nehigijenski i nepravilno pripremljene.

 

Virusna upala jetre

Jedna od ozbiljnijih crijevnih zaraza jest i zarazna žutica, virusna upala jetre. Iako je najčešće sezonskog karaktera i najviše se javlja u kasnu jesen i početkom zime, može se javiti i u ljetnom razdoblju. Ovu virusnu crijevnu bolest izaziva virus hepatitisa skupine A koji je vrlo otporan na uvjete u okolini. Nalazi se u stolici, žući i krvi zaražene osobe, a u okolinu se izlučuje stolicom.

Najveća količina virusa oboljeli izlučuje prije pojave prvih simptoma. Bolest se prenosi preko prljavih ruku (kada zaražena osoba dolazi u dodir s namirnicama) ili u izravnom dodiru s oboljelim. U uvjetima loše vodovodne i kanalizacijske mreže, virus preko izlučevina može zaraziti pitku vodu pri čemu postoji opasnost od obolijevanja velikog broja ljudi. Unošenjem hrane ili vode virus dospijeva u probavni sustav i do jetre što dovodi do njenog oštećenja.

 

Žuta koža i bjeloočnice

Od trenutka zaraze do pojave oboljenja prođe najčešće 10 do 30 dana, iako ponekad ovo razdoblje može biti i duže. Uobičajeno bolest prolazi kroz tri stadija. Počinje naglo

bolovima u zglobovima, slabim tekom, osjećajem nelagode i težine u trbuhu, te povraćanjem. U ovoj fazi koja traje nekoliko dana, oboljela osoba je najzaraznija, odnosno izlučuje najviše virusa. Nakon ove faze možemo primijetiti žuto obojene bjeloočnice, a potom i kožu. Mokraća je tamna, a stolica svijetla. Žutica traje do 14 dana i u ovom razdoblju su svi prijašnji simptomi slabije izraženi. Oporavak traje mjesec do dva što uvelike ovisi o imunološkom stanju cijelog tijela.

 

Čistoćom do zdravlja

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i laboratorijskog nalaza, a liječenje podrazumijeva izolaciju, uglavnom u kućnim uvjetima, mirovanje, odmor i dijetalni način prehrane. Preboljena bolest ostavlja trajnu otpornost. Kontrola ove ozbiljne bolesti podrazumijeva prvenstveno podizanje higijenskih uvjeta života, jer se u protivnom bolest jako brzo širi, pogotovo kada je zaražena voda za piće. Pravilno pripremanje i skladištenje namirnica, kao i osobna higijena neophodni su preduvjeti za sprečavanje obolijevanja.

  isprintaj članak