30.1.2013. 14:01:00   
Dubai je vjerska zemlja

Neki su novinari pitali stanovnike Dubaia bi li željeli demokraciju umjesto monarhije. Prestrašeno su odbili takvu mogućnost pa smo krenuli u istraživanje razloga.

 

Napisala: Blanka Balog

 

Dubai je vjerska zemlja, ali poštuje tuđe vjere i običaje tako da za Božić u hotelima postavljaju jaslice, a svinjetina i alkohol su dostupni svugdje. Samo postoji natpis: Nije dozvoljeno muslimanima!

 

Zašto su tako zadovoljni s monarhijom?

Svaki stanovnik Dubaia svojim rođenjem dobiva četiri licence koje prodaje strancima koji žele otvoriti bilo kakav posao u Emiratima budući da stranac ne može biti niti vlasnik zemlje niti vlasnik poduzeća! Osim ove pogodnosti stečene rođenjem i davanja državi u iznosu od dva posto od svog prihoda, stanovnici još imanju pravo na cjelovito socijalno osiguranje koje za jednu godinu stoji približno 70 eura za odrasle i 120 eura za djecu. Cjelokupno školovanje je besplatno, a na fakultet prvenstvo upisa imaju djevojke. Ukoliko je netko nadaren i želi studirati neku znanost koja nije zastupljena u Dubaiu, država će mu platiti cjelokupno školovanje u inozemstvu. Po svršetku školovanja student je obavezan raditi dvije godine u domovini.

 

Žene u Dubaiu

Naše predrasude o ženskim pravima padaju u vodu jer samo jednom posjetom u pravoj lokalnoj kući vidjela sam kako su "obespravljene" njihove žene. One, prema običaju, imaju prosječno četvoro djece, a njihov je izbor žele li raditi ili biti kod kuće. Ukoliko se žena odluči zaposliti, suprug ne smije znati kolika joj je plaća. Ona, naravno, ima poslugu u kući i to uglavnom djevojke iz Šri Lanke ili s Filipina. Djecu obavezno prije posla razvozi otac, a žena sjeda u svoj džip i odlazi na svoje radno mjesto.

Prije našeg dolaska na večeru stol je bio postavljen. Suprug je otišao u kuhinju po hranu i sve pripremio, a prelaskom u salon jedini zadatak supruge, te večeri, bio je ispred svakog gosta postaviti mali stolić na koji nam je on uslužio čaj. Posluga ne ulazi u sobu kada su gosti u kući.

Gospođa je imala samo crnim rupcem pokrivenu kosu. Žene po vlastitom izboru pokrivaju ili ne pokrivaju lice i/ili tijelo. Mnogoženstvo dolazi u obzir samo u rijetkim slučajevima s time da svaka žena i sva djeca imaju pravo na isti standard kao na primjer: na novi automobil ili novi bicikl, na količinu zlata koja se kupuje petkom!!! Dubajski šeik ima jednu ženu, ali Šeik od Abu Dhabija četiri.

 

O turizmu i trgovini

Predviđajući da će jednog dana nafta prestati biti važna, Šeik je počeo promovirati turizam i trgovinu na čemu će u budućnosti Emirati ostvarivati svoju zaradu. Preduvjeti su prekrasno, tirkizno-zeleno čisto more i sezona za kupanje od listopada do svibnja. Nakon toga je prevruće, klima je suha, nema komaraca, čak niti muha. Ekološka svijest je na zavidnoj razini, a zakoni jako strogi. Stranci dobivaju radne dozvole na najviše tri godine i samo jedna pritužba na njih dovoljna je da "izlete" iz zemlje. Svaki poslodavac dužan je za svog zaposlenika stranca osigurati smještaj, tako da nema beskućnika, a plaće su niske za naše pojmove. No Pakistanci i Indijci su presretni da rade u Dubaiu jer im to omogućuje da prehrane brojne obitelji u svojim zemljama. Poslodavac se također obvezuje na jednu povratnu kartu godišnje kako bi radnik posjetio svoju obitelj. Dakle, vladaju potpuni red i stopostotna sigurnost.

 

Dva uvjeta za turizam imamo

Sada dolaze na red prirodne ljepote - kojih nema, osim prekrasnih crvenih pješčanih dina visokih i do 250 metara, na koje se odlazi džipovima na pustinjski safari. Tu se dovode deve, improviziraju beduinska sela sa sagovima i šatorima pa turisti uvečer uživaju u roštilju, arapskoj glazbi s trbušnim plesačicama i nezagađenom zvjezdanom nebu. Svi na kraju plešu i oduševljeni su takvom atrakcijom.

Da bi oplemenili pustinju i tako ozelenili pješčane beskraje, izgrađeni su nevjerojatni golf tereni, parkovi i ostale zelene površine za koje trebaju ogromne količine vode. Svako stablo, svaki grm, svaki busen cvijeća ima svoju “infuziju”. 24 sata dnevno kapa kap po kap vode kako bi biljke preživjele. Tisuće vrtlara cijele dane po travnjacima uređuje nasade. Nezamislivo je da je u toj zemlji samo deset kišnih dana godišnje.

Hrana, prijevoz i sve usluge su izuzetno jeftini tako da je vanpansionska potrošnja mala. No, zato se troši novac na nevjerojatno jeftino 18-karatno zlato.

 

Shopping festival

Kako bi privukao čim više turista u svoju zemlju, Šeik se dosjetio i 1996. godine izmislio Shopping festival koji traje četiri tjedna i u tom razdoblju veći broj trgovina ima 50 posto niže cijene, svaki dan se izvlače nagrade u zlatu, a jednom tjedno i automobili.

Cijeli Dubai izgleda kao božićno drvce, sve palme su u lampicama, svaki neboder osvijetljen u drugoj boji. Svake godine na otvorenje stižu svjetske zvijezde. Pod postavljenim vodenim i laserskim showom upriličuje se predstavljanje mnogih arapskih zemalja. To je manifestacija na kojoj su se mogli kupiti originalni proizvodi i suveniri iz tih zemalja. Uz svaki Shopping festival svakodnevne su folklorne priredbe, ulične parade i večernje priredbe.

 

Jebel-Ali - bescarinska zona

U neposrednoj blizini grada otvorena je trgovačka zona u kojoj je otvoreno predstavništvo više od 900 najpoznatijih svjetskih tvrtki Ovdje su našli svoj interes brojni trgovci iz cijelog svijeta, a među njima su zadnjih godina brojni i Hrvati koji, umjesto da putuju na Daleki Istok, dolaze u Dubai i uvoze robu za svoje zemlje. Prijevoz je kraći i jeftiniji, a roba se prodaje po izuzetno niskim cijenama. Strogi zakoni štite i kupce i poduzeća.

 

Mjesto za razonodu

Za odmor i trgovinu Dubai je idealno mjesto. Za svega nekoliko sati leta i tri sata vremenske razlike dolazimo u potpuno drugačiji svijet koji je zadržao svoje običaje, a prihvatio i sve pozitivno sa Zapada. Ekološka svijest je na zavidnoj razini, cijene za svakog pristupačne, a klima topla i suha. Uz tirkizno čisto more i bezbroj mjesta za razonodu nije čudno da je Dubai postao jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u svijetu.


Dobro je znati:

Dubai je jedna od sedam država Ujedinjenih Arapskih Emirata smještenih u Golfskom zaljevu

Stanovništvo: 2,5 milijuna od čega su čak 3/4 stranci

Državno uređenje: monarhija

Klima: od listopada do svibnja zrak je 25 do 35, a more 24 do 28 stupnjeva C, od svibnja do listopada zrak 35 do 48, a more 30 do 35 stupnja C

Nacionalni dohodak: zemlja s jednim od najviših standarda na svijetu

Vjera: muslimanska

Kriminal: nema ga!

Valuta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je dirham koji se dijeli na 100 filsa. Budući da je vezan na dolar Europljanima su UAE postali još povoljniji.

Radno vrijeme trgovina: od 9-13 i od 16-21 sat, dio je otvoren od 10-22 sata, a ima supermarketa koji rade 24 sata na dan.Trgovine su jedino petkom od 11,30 do 13 sati zatvorene radi vremena za molitvu.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr