13.2.2013. 13:24:00   
Homeopatski lijekovi kao prva pomoć pri ljetovanju

Prije odlaska na ljetno odredište svakako je dobro popuniti svoju malu, ljetnu, kućnu ljekarnu. Uz nekoliko klasičnih lijekova za rješavanje akutnih zdravstvenih tegoba, kao i osnovnog sanitetskog materijala za samozbrinjavanje blažih povreda, potrebno je opskrbiti se i ponekim homeopatskim preparatom. Svi su oni dostupni na našem tržištu te ih je lako nabaviti.

 

Napisao: prof.dr.sc. Darko Ropac

 

Prvi problem s kojim se putnik može susresti je problem bolesti putovanja (kinetoze) koji se može pojaviti već pri ulasku u automobil, autobus ili pri putovanju brodom. Mučnina i povraćanje mogu odlazak na ljetovanje, kao i povratak, učiniti nezaboravnim u lošem smislu ove riječi. Stoga se valja na vrijeme pripremiti i uzeti neki od preparata koji posve sprečavaju pojavu ovih putnih tegoba. Preporuča se uzeti Tabacum 7CH (tri globulice rastopiti pod jezikom uveče prije putovanja, te svakog sata tijekom putovanja).

Tijekom dužeg putovanja, ili tjelesnog napora pri nekom izletu, neuvježbani organizam može reagirati pojavom umora na putovanju, upalom mišića i grčeva u mišićima. Za suzbijanjem ovih tegoba i veseljem nakon putovanja ili izleta u planinu preporuča se Arnica montana 7CH  i to tri globulice dva puta dnevno na uobičajeni način.


Napokon ste stigli na zasluženi odmor

Želite se opustiti na suncu, kupati se čitavog dana u moru te se vratiti kući vidno preplanule bakrene boje kože. Neka i drugi vide da ste si i ove godine, usprkos recesiji, priuštili kvalitetan odmor. Ali pri tome je naše tijelo izloženo brojnim opasnostima. Kroz reklame smo bombardirani porukama kako je nužno zaštititi kožu kremama zaštitnog faktora većeg od 50. Za premazati čitavo tijelo barem dva puta dnevno, i tako za vrijeme čitavog odmora, potrebno je odvojiti nemali novac. A njega na odmoru nikada dovoljno. Treba se odlučiti između kreme, sladoleda, dobrog obroka u poznatom restoranu ili izlaska na neko kultno zabavno mjesto. Za učinkovito suzbijanje opeklina pri sunčanju, kao i pojave sunčanice (nadražaj moždanih ovojnica, uz jako povraćanje i visoku temperaturu), preporuča se uzimati Apis meliffica 7CH (tri granulice pod jezik svakih pola sata do prestanka ili ublažavanja tegoba) + lokalno Calendula krema (nanositi dva puta dnevno na opečeno mjesto). I to bi trebalo biti dovoljno da se crvenilo kože i drugi problemi, povezani za dužim izlaganjem sunčevim zrakama, uspješno riješe.

No, time naši problemi zbog izlaganja suncu nisu riješeni. Neki su alergični na sunce pa se na koži pojavljuje urtikarija koja jako svrbi i ne dozvoljava ponovno izlaganje suncu. Pa čemu onda ljetovanje kada čitavo vrijeme morate provesti u hladu? Odličnim se pokazalo uzimanje homeopatskog preparata Histamin 7CH (kod sistemskih tegoba - tri globulice dva puta dnevno) + Belladona 7CH (kod pojave crvenila - tri globulice svakih pola sata, a kod poboljšanja smanjiti učestalost uzimanja) + Apis 7CH (kod svrbeža, edema i urtikarija - tri granulice svakih pola sata, do poboljšanja, a potom rjeđe).


Odlučili ste se počastiti obilnim obrokom

Barem vam je to dopušteno jednom tijekom ljetovanja. Nakon uživanja u jelu pojavila se napuhanost i loša probava. Tada je dobro uzeti Nux vomica 7CH (tri globulice nakon obroka, te eventualno ponoviti 2-3 puta). Premda ste bili sigurni da je restoran u kojem ste večerali na  najvišoj razini (barem je to bio po cijeni usluge), nakon nekog vremena osjetili ste ozbiljnije probavne smetnje poput povraćanja i proljeva. Došlo je do trovanja hranom. Što sada? Ovo bi vam definitivno moglo pokvariti zasluženi odmor. Stoga predlažemo uzimanje Arsenicum album 7CH (tri globulice svaki sat, dok ne nastupi poboljšanje) + Nux vomica 7CH (u slučaju povraćanja svaki sat do prestanka). Tegobe će brzo prestati a vi nastaviti nesmetano svoj odmor i traganje za boljim  restoranom.


Pripremili ste se, a dogodila se nesreća?

Prijatelji vas nagovaraju da jedan dan provedete na obroncima obližnje planine, da se maknete iz gužve na plaži i pogledate morsku panoramu odozgo. Pripremili ste se propisno. Uz odgovarajuću odjeću i obuću ništa vam se ne može dogoditi. Ali mali nesmotreni korak i nesreća je neizbježna. Izudarali ste se, čak i gležanj uganuli. Što sada? Bolnica i prekid ljetovanja, ili možda… Možda se ipak može pomoći i spasiti ostatak ljetovanja pomoću Arnica montana 7CH (tri globulice dva puta dnevno) + Arnica krema (nanositi dva puta dnevno na ozljedu). Uz malo mirovanja, elastični zavoj ili čarapu i sve će ubrzo biti u redu.


Dosadni komarci

I dok se odmarate u hladu, ili večeri provodite na terasi, promatrajući ljude kako šeću ispijajući svoje omiljeno piće mislite kako vas ništa na ovom svijetu ne može uznemiriti. Odjednom zujanje oko uha, ubod oko gležnja. Ah ti dosadni komarci! Ne daju čovjeku niti da predahne. Zujanje vas čini nervoznim, a okolina uboda otekne i jako svrbi. I tako danima. A ako niste imali sreće te vas preko noći ispika roj papatača (nevidi – mali sitni insekti) tada ćete još dugo pamtiti svoje ljetovanje. Stoga je za prekid ovih tegoba korisno uzeti Apis melifica 7CH (tri globulice svakih pola sata dok ne nastupi poboljšanje) + Ledum palustre 7CH (tri globulice svaki sat).


Napetost i nervoza 

Napetost i nervoza prije odlaska na put, izlaganje suncu, nezadovoljstvo smještajem ili ponašanjem svoga partnera na odmoru može do te mjere oslabiti imunosni sustav da baš sada kad vam je to najmanje potrebno dobijete herpes na usnici ili gdjegod drugdje, na još nezgodnijem mjestu. Ta mala ranica vas izluđuje, a i boli. Stoga treba uzeti Rhus toxicodendron 7CH (tri globulice tri puta dnevno do prestanka simptoma) + Herpes kremu (nekoliko puta dnevno na oboljelo mjesto).


Neželjeni "suvenir"

Napokon i godišnjem odmoru dođe kraj. Pri povratku ste uglavnom zadovoljni doživljenim i aktivnim odmorom. Gotovo da ste zaboravili na odmor kad se mogu pojaviti i druge zdravstvene smetnje koje su ipak u vezi s provedenim odmorom. Moguća je pojava gljivičnih infekcija kože, ali i vrlo nezgodne infekcije humanim papiloma virusom (koji se širi spolnim putem). I eto dodatne nevolje koja vas može koštati vremena, novaca i živaca, a moguće i ozbiljnijeg narušavanja zdravlja. I tu je homeopatija efikasna, ali ne bih preporučio da se sami upuštate u liječenje već da se obratite iskusnom liječniku homeopatu.

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr