29.3.2013. 14:27:00   
Lijekovi po narudžbi

Postoje podaci Svjetske zdravstvene organizacije koja tvrdi kako je jedan od deset lijekova u svijetu lažnih, a ukupno 25 posto lijekova u zemljama u razvoju je lažnih ili ispod propisane kakvoće. Mi u Hrvatskoj nemamo takvih podataka, jer se u nas takva istraživanja nisu provodila. Imamo li mi takvih lijekova? Vjerojatno da, ali malo, možda kupljeno preko interneta ili uvezeno privatnim vezama iz inozemstva. Zato je vrlo dobro obratiti se agencijama za lijekove, ljekarnama ili zdravstvenim ustanovama.

 

Ponekad je nabava lijeka prespora

Nabava lijekova u bolnicama i ljekarnama u nas je strogo određena zakonima i pravilnicima i nabava ide preko određenih, zakonskih odobrenih distributera, tj. veledrogerija ili zakonskih zastupnika. Niti u jednu bolnicu ne može “ući” lijek koji nije provjeren i prekontroliran. Ponekad je nabava lijekova prespora jer se čeka vrlo pomna (možda preduga) kontrola u Zavodu za kontrolu lijekova koju svaki uvezeni lijek prolazi. Ista je stvar s testovima, koji su prilično popularni. No, da biste dobili kvalitetan test iz primjerice Njemačke, koja ima vrlo razvijenu farmaceutsku industriju, neće vam biti potrebno tek dvadesetak eura koliko stoji njihova maloprodajna cijena s uslugom dobavljača, već ćete morate izdvojiti dodatnih 1500 do 2000 kuna za interventni uvoz. Takvi lijekovi većinom nisu prošli postupak registracije kod nas. Lijekovi koji prođu postupak registracije redovno se uvoze, a lijekovi za koje ne postoji registracija, tj. odobrenje od Agencije za lijekove, mora imati odobrenje za interventni uvoz od Ministarstva zdravlja.

 

Široka ponuda lijekova iz cijelog svijeta na temelju liječničkog recepta

Kontrola postoji, i to je dobro, no u zemlju ulaze i lijekovi ukoliko ih bolesnici sami kupuju u inozemstvu. No, ako pogledamo da se radi o bezopasnim testovima, koji ni na koji način ne ugrožavaju zdravlje, tada se ne radi o potrebi za kontrolom, nego o gluposti Ministarstva zdravlja koje time nadopunjuje bolničke proračune koje već ionako godinama hodaju po tankoj žici stečaja. Takvi su lijekovi iz Njemačke i Švicarske koji su ovdje nabrojani. Nažalost, tek se tri od šest mogu odmah nabaviti u Hrvatskoj. Za ostalo se treba malo više potruditi. Oni se mogu nabaviti preko tvrtke Lobopharm d.o.o. koja je u mješovitom hrvatsko-njemačkom vlasništvu. Pod tim imenom posluje od 1995.godine, a specijalizirana je za nabavu lijekova i medicinskih proizvoda iz cijelog svijeta. Njezini počeci, međutim sežu 20 godina unatrag, kada je prva te vrste počela snabdijevati bivše jugoslavensko tržište visoko kvalitetnim lijekovima i medicinskim proizvodima pod svima poznatim nazivom Marketing za lijekove, Dolac 9, Zagreb. Danas je to suvremena tvrtka koja surađuje s poznatim međunarodnim farmaceutskim kućama, čiji marketinški odjel drži apsolutno vodeće mjesto u nabavi široke ponude lijekova iz cijelog svijeta na temelju liječničkog recepta.

 

Vitest Occult Haematin (imunološki krvni test)

Ovaj test rano otkriva rak želuca i time spašava život. Ova bolest je vrlo podmukla, jer kad se otkrije, već je kasno. Od nje godišnje oboli 57.000 ljudi, a 30.000 umre. Ovaj test već za nekoliko minuta daje nalaz. Za razliku od uobičajenog postupka, gdje liječnik vadi krv, a na nalaz se treba čekati danima, ovaj test mjeri hemoglobin u krvi, a jedino je potrebna stroga dijeta prije mjerenja. Test se može obaviti kod kuće, bez prisustva liječnika, a rezultati stižu za sedam do deset minuta. Cijena u Njemačkoj je 17 eura, a u Hrvatskoj je potrebno posebno naručiti.

 

Orthomol Redox (protiv slobodnih radikala)

Ovo je prvi test koji kroz 15 minuta analizom urina pokazuje da li je tijelo zaraženo slobodnim radikalima. Mogu ga upotrebljavati i mladi i stari bez izlaska iz kuće. Proteklih desetak godina zna se da su oštećenja slobodnim radikalima uključena u patofiziologiju različitih bolesti. Smatra se da su mnoge akutne (primjerice, akutna upala povezana s reumatoidnim artritisom ili pankreatitisom, sepsa, trovanja paracetamolom) kao i kronične bolesti (primjerice ateroskleroza, hipertenzija, plućna fibroza, kronična upala povezana s autoimunim poremećajima ili vaskulitisom, karcinom, Parkinsonova i Alzheimerova bolest, katarakta) u stvari posljedica gubitka ravnoteže između oksidativnog stresa i antioksidantnih obrambenih mehanizma koju uzrokuju slobodni radikali. Orthomol se može kupiti u Agenciji za lijekove za 22 eura.

 

Vitest Myokard Status (za otkrivanje srčanog infarkta) 

Najbrži ispit rada vašeg srca. Naime, puno ljudi odmah zove liječnika čim nastanu simptomi srčanog infarkta. Vrlo često liječnici dolaze bez potrebe. Srčani infarkt (infarkt miokarda) se javlja kada je opskrba srčanog mišića (miokarda) krvlju znatno smanjena ili potpuno zaustavljena. Ukoliko je opskrba krvlju ugrožena u velikoj mjeri ili tijekom duljeg vremenskog razdoblja, mišićne stanice nepovratno propadaju i umiru. Kao posljedica toga može doći do pojave invaliditeta ili čak smrti, ovisno o opsegu oštećenja srčanog mišića. Ovaj test otkriva pravu istinu – radi li se o srčanom infarktu ili ne. Tada je i medicinska pomoć brža i usmjerena pravom uzroku.

 

Vitest Helicobater Pylori (čir na želucu)  

Ovo je prvi certificirani brzi test za otkrivanje čira na želucu, odnosno bakterije Helicobacter Pylori. Mjeri posebna antitijela u krvi koja su uništena zbog infekcije. To je najjednostavnija i najbrža provjera. Želučani ulkus (čir) je oštećenje karakterizirano lokaliziranim defektom želučane sluznice koje daje karakteristične kliničke simptome. Bolest je relativno česta, pa se u narodu svaka jača bol u gornjem djelu trbuha karakterizira kao “čir na želucu”. Bol u trbuhu i osjećaj nelagodnosti simptomi su radi koji se bolesnik javlja svom liječniku. Bol je lokalizirana u gornjem djelu trbuha, u žličici (epigastrij). Javlja se oko sat vremena nakon jela, a uzimanje hrane da bi se olakšala bol izaziva još jaču bol. Bolesnik može osjećati mučninu i nagon za povraćanje. Karakteristično je gubljenje na tjelesnoj težini zbog boli koja se javlja nakon uzimanja hrane. Ukoliko imate takve simptome, možete iskoristiti ovaj test da budete sigurni. Vitest Helicobacter se može nabaviti u Agenciji za lijekove po cijeni od 20 eura.

 

Toxicator 

Ovaj test provjerava, jednostavno rečeno, kiselost vašeg organizma. Ravnoteža kiselina i lužina od iznimne je važnosti za zdravlje organizma. Naime, nema organa ni funkcionalne jedinice, čak ni pojedinačne stanice u tijelu koji ne mogu biti oštećeni ili potpuno uništeni u slučaju pretjerane kiselosti. Mehanizmi samoregulacije u ljudskom organizmu obično mogu održavati stalnu koncentraciju kiseline u krvi na pH vrijednosti od 7,4. Međutim, u tom slučaju se previše kiseline nakuplja u individualnim “odjeljcima” tijela, što se naročito očituje kroz bolne naslage u vezivnom tkivu, poznate kao „drozgaste“ tvari, koje se uglavnom sastoje od soli kiseline nakupljene u osnovnoj supstanciji. Ovo su već znaci kroničnog oštećenja i uzrok mnogih tegoba. Toxicator stoji 20 eura i može se nabaviti u Lobopharmu.

 

Humatrix (očinstvo)

Niste sigurni u svoje očinstvo, a alimentacija vam se približava brzinom svjetlosti? Nema problema, jer tu je Humatrix, njemačko čudo koje za samo nekoliko minuta otkriva tajne pomalo zaboravljenih noći. Sve će vam biti jasno kroz tri dana. Uzima se bris grla koji se šalje na provjeru u laboratorij. Nakon tri dana dobivate rezultat, a ako u tom roku ne dobite nalaz, vraća vam se novac. Tako je to u Njemačkoj, što ne znači da se isto može napraviti u našoj zemlji. No, dok plovite Rajnom, možete saznati i takve stvari.

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr