16.4.2013. 21:20:00   
I prehladu treba liječiti

Prehlada je uzrokovana različitim virusima, kao što su rinovirusi, respiratorno-sincicijalni virusi, adenovirusi i drugi. U nastajanju bolesti važnu ulogu ima rashlađivanje tijela, male neprozračene i pregrijane prostorije, nepravilna prehrana te dulji boravak u društvu ljudi. Virusi često smanjuju otpornost tijela te nastaju sekundarne infekcije različitim bakterijama (pneumokoki, streptokoki, stafilokoki).


Dr.med. Štefanija Munivrana, pedijatar-alergolog


Bolest se kod odraslog i većeg djeteta očituje vodenastom sekrecijom iz nosa, kihanjem, začepljenjem nosa, ponekad povišenom temperaturom tijela, grloboljom te kašljem. Kod novorođenčadi i dojenčadi, a naročito one do tri mjeseca starosti, pojavaljuju se teškoće u disanju (dojenče ne zna disati na usta) i sisanju, dojenče je izrazito nemirno, plačljivo, često se budi iz sna. Virusna infekcija može se, naročito kod dojenčadi, spustiti na donje dišne putove pa nastaju bronhitis, bronhiolitis ili upala pluća. Često se infekcija proširi na srednje uho, sinuse te okolne limfne čvorove.

Liječenje se sastoji u smirivanju simptoma bolesti, a antibiotici se daju samo ako je došlo do bakterijske superinfekcije i komplikacija. Nos treba čistiti i fiziološkom otopinom preparata morske vode (Sterimar) ili dekoktom sljezova korijena. Kraće vrijeme (3 do 5 dana) mogu se primijeniti kapi koje stiskaju krvne žile (vazokonstriktorne kapi) kao što su Benil, Operil. Kod podražajnog i suhog kašlja daju se lijekovi za smirenje kašlja (antiustici) kao što je Pholcodin. Protiv glavobolje i visoke temperature kod odraslih primjenjuju se preparati salicilne kiseline (Andol), a kod djece paracetamol. Osim toga, povoljno djeluju topli napici te inhalacija parama kamilice.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr