25.4.2013. 15:32:00   
Pokušajte smanjiti stres na odmoru

Vrijeme godišnjih odmora nosi sa sobom razne mogućnosti za poboljšanje vlastitog zdravlja, ali također može unijeti i dozu stresa koja može uzrokovati pojačanu bol u donjem dijelu leđa.

 

Napisala: Kristina Knežević, viši fizioterapeut

 

Pokazat ćemo kako se nositi s bolovima u donjem dijelu leđa na ljetovanju. Imate li slobodnog vremena, napraviti osnovne vježbe. Lagano, ciljano vježbanje je odličan način za poticanje regeneracijske sposobnosti kralježnice:

Osnovne vježbe koje možete raditi na ljetovanju:

1. Stanite s leđima naslonjenima na zid, a stopala raširite u širini ramena. Savijajte koljena tako da leđa kližu niz zid, dok natkoljenica i potkoljenica ne budu pod 90 stupnjeva. Brojite do pet i vratite se nazad. Ponovite vježbu pet puta.

2. Lezite potrbuške na pod, a dlanove stavite na tlo u širini ramena. Lagano podižite gornji dio tijela gurajući se rukama, dok je zdjelica na tlu. Zadržite ovaj položaj nekoliko sekundi i vratite se lagano na tlo. Ponovite pet puta.

3. Ležeći potrbuške napnite mišiće jedne noge i podignite je u zrak s ispruženim koljenom. Zadržite nogu u zraku i brojite do deset. Ponoviti sa svakom nogom pet puta.

4. Lezite na leđa i savijte koljena. Razmaknite stopala u širini koljena te isprepletite prste na potiljku. Lagano podižite glavu i približavajte je kao da želi ići među koljena. Napnite trbušne mišiće i zadržite pet sekundi. Ponoviti pet puta.

5. Stanite s lagano razmaknutim stopalima. Postavite dlanove na lumbalnu udubinu na leđima. S ispruženim koljenima savijte se natrag što je dalje moguće i zadržite se u tom položaju jednu do dvije sekunde.

 

Ako ste u mogućnosti, posvetite jedan cijeli dan poboljšanju svog tjelesnog stanja. Potražite savjet fizioterapeuta pri odabiru vježbi, tako da budu krojene prema vašim potrebama. Moguća je i preporuka vježbi u vodi, koje rasterećuje kralježnicu i djeluju pozitivno na mišićni tonus, vježbi na lopti ili joga.

Pokušajte promijeniti prehrambene navike. Ako većinu kalorija uzimate u obliku šećera (kruh, slatkiši i slično), sve kalorije koje nisu trenutno potrebne pretvaraju se u masnoće, što ne poboljšava proces regeneracije. Pravilna prehrana uključuje primjerenu upotrebu proteina i dosta svježeg voća i povrća koji su izvor vitamina.

Poželjno je koristiti proizvode koji će omogućiti rasterećen položaj kralježnice. To mogu biti potporni jastuci za kralježnicu tijekom spavanja ili ortopedski jastuk za donji dio leđa tijekom dužeg sjedenja ili u vožnji. Također, nemojte se zaboraviti počastiti masažom leđa, ukoliko je izvor boli u mišićima.

 

Pokušajte smanjiti stres na odmoru

Kao što ste iskusili, ljetovanje može povući sa sobom dodatne odgovornosti i stres, što posljedično može pogoršati bolove u leđima i vratu. Pokušajte odvojiti malo vremena i promijeniti svoje zadatke te ih organizirati pravilno, prije nego što se odraze na kralježnici:

1. Lezite u mračnoj i tihoj prostoriji. Zatvorite oči.

2. Dišite polako, puneći u cjelosti pluća zrakom. Ako vam misli lutaju, samo ponovite u sebi – opusti se. „Opusti“ recite pri udahu, a „sebe“ pri izdahu.

3. Radite ovo dvije do tri minute.

4. Kada se osjetite potpuno opuštenima, zamislite neko lijepo mjesto (planine, more,…), gdje se osjećate bezbrižno i opušteno.

5. Usredotočite se na ovaj osjećaj, a potom svoju pažnju usmjerite prema bolnim leđima predstavljajućii si kako napetosti i bolovi nestaju.

 

Budući da bol u leđima izaziva dodatne neugodnosti tijekom ljetovanja, nađite vremena za sebe i iskoristite ga istražujući i bolje se upoznajući s vašim stanjem. Pokušajte učiniti barem jedan ili dva pozitivna koraka pri rješavanju problema.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr