30.4.2013. 13:13:00   
Mjera carice Marije Terezije

Carica Marija Terezija vozila se kočijom ne tako davne 1756. godine, a kako su putevi tada bili u lošem stanju, na kočiji je pukao kotač i carica se morala neplanirano dugo zadržati u tom jednom dijelu carstva. Pomislivši da je to znak sudbine izdala je naredbu da se upravo na mjestu gdje je doživjela nezgodu podigne grad Bjelovar. Tako kaže legenda.

Povijesne činjenice kazuju da je carica Marija Terezija kao vrlo vješta vladarica koja je osuvremenila tadašnju monarhiju i pokazala veliku dozu liberalnosti u organizaciji države, iz strateških razloga zbog straha od Turaka, zatražila da se upravo na današnjem području Bjelovara podugne vojna utvrda. Generalu Filipu von Becku pripao je zadatak da izgradi grad koji i danas obiluje brojnim obilježjima upravo takve gradnje. Brojne objekti kao stari vojni zatvor, vojarnica i mnogi druge čuva se kao spomenici kulture.

I dok carica nikada, tvrdi povijest, nije bila u Bjelovaru, njezin sin Franjo Josip prisustvovao je velikim vojnim manevrima svoje vojske u blizini Bjelpovara. U Gradskom muzeju i danas se čuva stolica na kojoj je sjedila njegovo carsko visočanstvo.

I dok povijest tvrdi da je carica Marija Terezija bila velika vladarica i uzorita majka čak trinaestoro djece, od nastanka Bjelovara kolaju priče o njezinoj nezajažljivosti i pohotnosti te burnoj ljubavnoj vezi s barunom Trenkom. Potvrda tih priča, kažu, nalazi se na ulaznim vratima crkve u središtu grada, a koja nosi njezino ime. Naime, duguljasti obli ornament na obje strane ulaznih vrata u crkvu, zavidne veličine i činjenica da je falusnog oblika bila je, kazuje priča, “mjera” carice Marije Terezije. Te pikanterije svake godine su dio scenskog prikaza dolaska carice u Bjelovar na veliku lipanjsku turističku manifestaciju “Terezijana" (Napisla: Ivanka Štedul)

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr