22.6.2013. 14:18:00   
Sukošan

Panorama Sukošana i pogled iz zraka na marinu Dalmacija


Devet kilometara razvedene obale prvo je što ćete zamijetiti kad siđete na rivu. A dođete li navečer, biti ćete dio bogate kulturno – zabavne i sportske turističke ponude. Na sve strane su smeđe oznake, pa ne možete zalutati ni da želite, a sretan bi bio i Max Bunker. Naime, obavijesti sa zidova daje i legendarni Alan Ford. Brojni koncerti, klapski i folklorni susreti, kazališne predstave, ribarske noći i fešte četvrtkom, kreativne radionice za djecu, zabave na glavnoj plaži, sportski turniri (naročito u malom nogometu) i još mnogo toga. Tradicionalne su utrke tovara koje redovito okupe i do 10 tisuća ljudi.

No, poseban je ugođaj doći u Sukošan i sudjelovati u noći svićarenja. Ova manifestacija obećava postati velikom atrkacijom. Radi se o natjecanju u ribolovu na svijeću, a izvodi se pred rivom, naočigled mnogobrojnih turista.

Sukošan se nalazi na glavnoj Jadranskoj magistrali, tek 11 kilometara od grada Zadra. Taj položaj omogućuje kombinaciju odmora, kulturnog uzdizanja, posjeta nacionalnim parkovima Kornati, Paklenica, Krka. Smješten u zaljevu, Sukošan se odlikuje lijepim pješčanim plažama. Osim uživanja u suncu i čistom moru, na plažama se možete iskušati u odbojci na pijesku, košarci i drugim sportskim sadržajima. 

Mjesto isprepleću tradicionalne uske ulice i prirodne šetnice idealne za šetnju. Uz mnoge ugostiteljske objekte - restauracije, gostionice - Sukošan se drži mjestom vina i pjesme.

U mjestu se njeguju stari običaji. Vezani su i uz blagdan sv. Kasijana, zaštitnika Sukošana (13. kolovoza). Župna crkva Sv. Kasijana, podignuta vjerojatno u 11-tom stoljeću današnji izgled je dobila u 17-tom stoljeću. Još uvijek možete vidjeti fragmente s pleternom ornamentikom iz doba hrvatskih vladara. Mala crkva iz 17-tog stoljeća podignuta na groblju. Dijelovii sa pleternom ornamentikom su ugrađeni u portal i prednju stranu crkve.

Ruševine ljetne vile zadarskih nadbiskupa iz 15-tog stoljeća mogu se vidjeti na otočiću u zaljevu, a zaštitni znak Sukošana je nadbiskupski ljetnikovac Palac iz 15. stoljeća koji se nalazi na rivi. Očito su već u srednjem vijeku ljudi smatrali Sukošan pravim izborom za ladanje. Osim toga, u blizini je i ruševina srednjovjekovne tvrđave koju su podignuli knezovi Bribirski na rtu Bribirčina. Srednjovjekovna kapela je smještena uz cestu, oko 3,5 km sjeveroistočno od mjesta.

Sukošan ima veliku marinu Dalmacija, prirodni kompleks Tustica, pjeskovite plaže i udobne kampove, ugledna zdanja, maslinike i vinograde, gostoljubljive ljude i tradiciju. Mjesto je prostrano i mirno - duge obale i brojnih intimnih uvala te čistoga, bistroga mora obrubljenog otocima što se protežu u Nacionalni park Kornate. Blizina zračne luke Zemunik, te nacionalnih i parkova prirode te oplemenjivanje upravo Tustice na strogim ekološkom načelima ogromna su prednost ovog mjesta.

Organiziraju se i zabavni programi - Noći Sukošana. Tu nastupaju mnoga poznata imena hrvatske glazbene scene, a gostuju i glazbenici i umjetnici iz inozemstva. U doba karnevala posebno su zanimljivi lužari, maškare tipične samo za Sukošan.

U Sukošanu možete uživati u ugođaju dviju dalmatinskih konoba, a otvaraju se i novi ugostiteljski sadržaji.

Može se reći da je Sukošan jednostavno postao nezaobilazno mjesto zadarskog područja.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr