23.6.2013. 8:50:00   
Savjeti za pakiranje i plažu

Koraljni otok Giftun (Egipat)

 

Ukoliko živite u blizini plaže, bilo mora ili jezera ovi vam savjeti omogućuju dovoljno vremena za bavljene s djecom i zabavu, a ukoliko ne živite u blizini vode, a planirate odmor na obali predstavljamo vam listu stvari koje ne smijete zaboraviti.

 

Krema za sunčanje

Ovo je vrlo vjerojatno najvažnija stvar u torbi za plažu. Osigurajte dobru zaštitu od sunca kako za sebe tako i za djecu. Sunčeve ultraljubičaste zrake najjače su u razdoblju od 10 do 16 sati, te je u to doba preporučljivo što manje se izlagati suncu. SPF faktor losiona za sunčanje neka bude najmanje 15, a dječjeg 30 ili čak više. Pazite na pravilno nanošenje kreme na sve izložene dijelove tijela, uključujuči uši, nos i vrat. O zaštiti djece do šest mjeseci starosti treba razgovarati s pedijatrom.

 

Ne zaboravite usne

Ponesite zaštitni balzam za usne s najmanjom zaštitom od 15 SPF. Losion nakon sunčanja na bazi aloa vere odličan je nakon cijelog dana izaganja suncu, a vaša će koža biti nezamislivo mekana.

 

Zaštitne prepreke

Sunčane naočale koje sprečavaju ultraljubičaste zrake, sunčane kape s obodima, suncobrani, sve su to neophodni predmeti za dodatnu zaštitu.

Dojenčad ispod šest mjeseci starosti morala bi na sebi imati zaštitnu odjeću, šeširić s obodom i, ukoliko je moguće, dječje sunčane naočale, kupljene kod optičara, koje ih štite od štetnih UV zraka. Tako mala djeca ne bi trebala biti dugo izložena suncu, no  kad jesu, zaštitite ih!

Kutiju prve pomoći sa zavojima, antibiotska krema i ostale potrepštine svakako ponesite sa sobom.

 

Stolice i prostirka

Postoji velik izbor stolaca napravljenih posebno za plažu, vrlo su niske i lako složive. Ne računajte uvijek na to da ćete na plaži naći stolce za iznajmljivanje.

Prostirka je druga korisna stvar koju možete ponijeti. Ne samo da je udobna za sjedenje već je i dobrodošla zaštita za bose noge od vrućeg pijeska ili šljunka.

 

Pijesak i igračke za vodu

Djeca obožavaju kopati po pijesku i graditi kule u njemu, to je nezaobilazno tijekom posjeta plaži. Na tržištu postoji veliki izbor igračaka izrađenih posebno za igre u i uz vodu. Lopte na napuhavanje, lagani frizbiji su odlični jer plutaju na vodi i često su žarkih boja te se lako mogu opaziti. Ne zaboravite ni na klasične lopatice i kantice - idealni su za gradnju kula u pijesku, skupljanje školjaka i kamenja te za polijevanje vodom.

Na plažu obavezno ponesite i plastičnu posudu za skupljanje školjaka, kao i mrežicu za lov leptira ili riba. I ne zaboravite na loptu za plažu. Dobro izabrane igračke za plažu mogu zaokupiti vašu djecu satima. Naočale i maska za ronjenje odličan su izbor no ne zaboravite da ih je lako izgubiti pa nije loše ponijeti dodatne.

 

“Plutajuće naprave”

Na mnogim javnim plažama nije dozvoljena uporaba predmeta poput zračnih jastuka, narukvica ili pojaseva jer ne odgovaraju propisanim standardima sigurnosti te prije odlaska treba provjeriti sa spasilačkom službom ili u gradskoj vlasti je li to slučaj i na njihovim plažama.

Spasilačka služba preporuča prsluke za spašavanje mladim plivačima i onima koji su tek nedugo naučili plivati. Na mnogim plažama u Europi možete besplatno ili uz malu naknadu iznajmiti pojaseve za spašavanje.

 

Dodatni ručnici

Ne treba ni spominjati da na plažu treba ponijeti po jedan ručnik za svakog člana obitelji. No jedan ili dva viška nikako neće štetiti, posebno ukoliko vaše malo zlato odluči svoj ponijeti sa sobom u vodu.

 

Voda i užina

Boravak na suncu može vas brzo dovesti do dehidracije. Ponesite vodu u boci u dovoljnoj količini za cijelu obitelj. Dobro je ulaganje i prijenosni hladnjak u kojem će vaše piće ostati odlično rashlađeno. A ukoliko ga ponesete možete uštedjeti i na užini. Umjesto da je kupite na lokalnom kiosku ponesite sa sobom svježe voće, grickalice, hladne sendviče ili štapiće mrkve.

 

Dodatna odjeća

Nije loša ideja ponijeti sa sobom dodatnu majicu ili kratke hlače. Ukoliko planirate produžiti boravak na plaži i uvečer ponesite sa sobom i vjetrovke ili trenirke za cijelu obitelj u slučaju pada temperature. Neka stavko ima odgovarajuu obuću, a nije loša ideja niti ponijeti papuče za plivanje, pogotovo u slučaju šljunčanih ili kamenih plaža.

 

Sačuvajte uspomene

Ne zaboravite foto aparat! Vodootporni aparati za zaista su pristupačni, a s njima ćete uspješno moći zabilježiti to jedinstveno ljetovanje, čak i pod vodom.

 

Oprema za preživljavanje na plaži

Prije samog odlaska na plažu, da provjerimo još jednom sve što smo vam predložili.

 

 krema za sunčanje (najmanje SPF 15)

 balzam za usne

 balzam poslije sunčanja s aloa verom

 kutije prve pomoći

 šešir za sunce

 sunčane naočale

 suncobran

 stolice i prostirka za plažu

 kantica i lopatica

 lopta za napuhavanje i/ili lagani najlonski frizbi

 maska za ronjenje

 plastična posuda za skupljanje školjaka

 pojasevi za spašavanje

 ručnici (ne zaboravite na dodatne)

 flaširana voda

 užina

 dodatna odjeća i obuća

 obuća za plivanje/vodu

 vodootporni fotografski aparat

 

Sačuvajte okoliš

Posebna napomena: zapamtite, ukoliko naiđete na žive puževe, rakove, ribe, zvjezdače, školjke ili druge oblike morskog života, pogledajte ih pa ih vratite natrag. Kući ponesite samo prazne školjke, fosilizirane zvjezdače i zanimljivo kamenje.

Uživajte na odmoru i obavezno prije polaska razgovarajte s djecom o sigurnosti.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr