27.6.2013. 15:28:00   
Moć vudua

Lutka za vračanje, grob Marie Laveau (1794.-1881.) koja je bila kraljica vudua New Orleansa

 

Stražnje dvorište okićeno je šarenim rupcima. Dim se uzdiže iz posude s travama. Svećenica i iscjeliteljica naredila je svojim pacijentima da kleknu na koljena. Njezini pomoćnici sipaju muškarcu prah po licu i po gornjem dijelu tijela. Na njegovu glavu položili su sušene trave - i kamen. On je simbol za tešku muku i bolove koji muče pacijenta.


Napisao: Mauro Kalčić


Osim toga on služi kao oltar na kojemu je na početku ceremonije žrtvovana kokoš. Pacijenta se neprekidno polijeva tekućinom koja se sastoji od sokova bilja i vode. U vudu-duhovnom hramu u New Orleansu prisustvujem "damballahu" -  ritualu ozdravljenja tijela i duše.

 

New Orleans - grad vračeva

U New Orleansu, gradu u kojemu je voda Mississippija nekoć iz grobova izbacila njegove pokojnike, briše se granica između života i smrti. Gradska groblja, uske uličice i skrivena unutarnja dvorišta povijesne francuske četvrti (French Quarter) odgovarajuće su kulise  za  sve te drame s vampirima, priče o duhovima i legende o vješticama  - za tajanstvenost i magiju sigurno najnekrofilnijeg grada na svijetu.

Prije negoli je Anne Rice svoj zavičajni grad učinila pozornicom svojih pripovijesti o vampirima, New Oreleans je bio prije svega poznat kao grad vudua. Stanovnicima  obale zapadne Afrike koji su  prije više od 200 godina ovamo dopremani kao robovi bilo je zabranjeno izvođenje vjerskih obreda koji su potjecale iz njihova zavičaja. Stoga je u  vrijeme ropstva vudu prakticiran samo potajno. Danas je kult vudua turistička znamenitost u cijelosti usmjerena na ostvarivanje dobiti. Posjeti vudu-muzejima i  vudu-ture odvijaju se danonoćno. Vudu-lutke i vudu-fetiši mogu se kupiti na svakom uglu. Nadgrobni spomenik Marie Lafeau, daleko najpoznatije vudu-svećenice neprekidno je prekriven žrtvenim darovima i omiljeni je motiv fotografiranja mnogobrojnih  turističkih skupina. Međutim, pored kiča i trgovine u New Orleansu ima i ozbiljnih predstavnica vudu-religije. Svećenica Miriam, vladarica vudu duhovnog hrama u New Orleansu jedna je od njih.

 

Hram svećenice

Položaj  hrama dobro je odabran. Točno nasuprot, na Congo Squareu, nekada se nalazila tržnica robova grada New Orleansa. Svećenica Miriam odjevena u afričku nošnju i s kosom skrivenom ispod turbana tvrdi da je još kao dijete u sebi osjećala tajanstvene sile, ali je za njezino djelovanje nije nadahnula samo tradicija njezine domovine Mississippi, već je svoje spiritualno i okultno djelovanje studirala i u Chicagu. Osnovala je hram kako bi u njemu obavljala svoje rituale, ali i da bi mogla informirati zainteresirane te objašnjavati  mitove i krive predodžbe koje se povezuju s vuduom.

Stupamo u unutrašnjost hrama obasjanog svijećama – ozračje je nalik onom u crkvi. Mali oltari okićeni su biljkama i šarenim maramama. Ulja, bočice s parfemima, masti i kutijice s prahom raspoređene su na zidnim policama.

Posude s travama su na podu. U uglu je postavljen kip Marie, iznad nje visi afrička maska. U središtu hrama nalazi se stup – mjesto na kojem se obavlja razgovor s bogovima.

 

"Vudu bi se po mojem mišljenju najbolje mogao opisati kao misterij. I kod vudua, kao i  kod većine drugih vjerosipovjesti, postoji umom neshvatljiva vječna sila  – ili bog stvoritelj – koji je  sve stvorio. Pored njega postoje još mnogi bogovi – Loe. Oni ne samo da  pomažu, već i kažnjavaju onoga tko im ne ukazuje potrebnu pozornost ili se ogriješi o  religijska i moralne zapovjedi vudua" - objašnjava svećenica.

Na oltarima se pored fetiša koji se odnose na pojedine bogove nalaze i slike kršćanskih svetaca. "Ne samo preci, već i Loe predstavljaju  posrednike na putu do najvišeg božanstva, slično svecima u katoličkoj religiji. Posebno je u New Orleansu  vudu-religija tijesno povezana s katoličanstvom", kaže  svećenica Miriam.

Pokazuje mi lutke koje je sama napravila i koje se koriste u različitim prilikama: npr. za ljubavnu magiju, za magiju sa svrhom razdvajanja te za iscjeljivačku magiju. Želi li netko ponijeti kući više od jedne lutkice-suvenira, mora kod svećenice naručiti jedan od mnogobrojnih rituala s lutkama. Na lutki koja utjelovljuje osobu na koju bi magija trebala djelovati, učvršćuju se kosa ili nokti dotične osobe i izgovara se magijska formula. Uzalud se osvrćem i pogledom tražim poznate ozloglašene lutke probodene iglama. Svećenica Miriam kaže da praksa da se lutke koje predstavljaju omrznule osobe probadaju iglama i proklinju doduše potječe iz New Orleansa, ali se u njezinom hramu ne primjenjuje. Ona je posvećena tradiciji dobre svećenice odnosno "houngan" svećenika, uvjerava nas svećenica. Samo "bokor", vrač radi "s obje ruke" i provodi rituale  koji sadržavaju crnu magiju i kontrolu volje. Znači, ipak postoji magija koja dovodi do opčinjenosti i donosi zlo? "Da, crna magija se prakticira, ali ona je u kontradikciji s vuduom. Onaj tko daje nekoga prokleti, preuzima božanske kompetencije – samo bogovi odlučuju da li i kakvu kaznu zaslužuje čovjek za svoje grijehe. Vudu nije neko jezovito i grozno vjerovanje koje postaje vlasništvo svakoga tko ga prakticira, on je spiritualni sustav," naglašava svećenica.

 

Praznovjerje o magiji zla

Svećenica govori kako se predodžbe o vuduu u zapadnjačkom svijetu ograničavaju samo na mračne strane vudua. To se po njezinu mišljenju može svesti  na svjesne pogrešne informacije  svećenika i nesporazume koji dolaze od pisaca, antropologa i istraživača koji šire netočne i krive informacije. "Samo mali broj iniciranih vudu -praktičara primjenjuje magiju zla, a mnoge predodžbe o vuduu dolaze iz Hollywooda – kao što su primjerice filmovi o zombijima", odgovara praktičarka vudua  na moje pitanje o opasnim silama. Ona, kaže, pomaže ljudima da pomoću bijele magije postignu sreću, zdravlje, ljubav i uspjeh. Pored "damballaha" rituala iscjeljivanja  koji sam promatrala, svećenica  Miriam  prakticira i rituale vezane za ljubav.

U afričkim zemljama iz kojih potječe vudu u ritualima se  uglavnom prinose jela,  životinjske žrtve ili alkohol, ovisno o ukusu  duha koji se priziva. U zapadnom svijetu pune se novcem žrtvene posude. Oko 500 dolara stoji vudu-vjenčanje u hramu. Glazba i plesači  nisu uračunati u tu cijenu. Za osobe koje osjećaju da ih vudu privlači postoji mogućnost sudjelovanja u obrazovnom programu. Potpuno predani učenici dolaze u obzir za inicijaciju u kult vudua.  Već je pala noć i napuštam hram. Sada mi je žao što ipak nisam kupila gris-gris, amajliju protiv zlih duhova. Nekako se ne osjećam baš sasvim ugodno. Čini mi se kao da me  prati  tisuće nevidljivih pogleda. Sva se ježim i brzo bježim u najbliži dobro osvijetljeni bar.

 

Vudu - tajna moć Afrike

Vudu je religija sa 60 milijuna pristalica širom svijeta. Ona je već tisućama godina duboko ukorijenjena u kulturnim tradicijama Afrike, a nakon doseljavanja robova pomiješala se  s kršćanskim elementima.

- U zapadno-afričkim zemljama iz kojih potječe vudu kao što su Benin ili Nigerija preuzimaju bogovi i duše predaka izravan utjecaj na život ljudi.

-  S bogovima i dušama pokojnika komunicira se u ceremonijama i ritualima

- U izravan dodir s bogovima vudua čovjek može stupiti samo uz pomoć vudu-svećenika ili svećenica te osoba posvećenih za izvođenje kulta. Plešući i pjevajući oni padaju u trans. Za vrijeme transa bogovi ili duše predaka ulaze u tijelo opsjednutog, oni govore iz njegovih usta.

 

Vudu-rituali

Šef je opet bio nepravedan prema Vama? Muškarac Vaših snova  treći Vam je puta dao košaricu. Ako ništa više  ne ide kako treba, pokušajte s vuduom. Da bi se ostvarile Vaše želje, često je dovoljna samo mala voštana lutkica i igla. Rituali bi doista mogli djelovati.

 

Bolan doživljaj

Ne, Vaš prijatelj doista nije bio tako loš da bi zaslužio tu kaznu. Ili biste li mu njegovu nevjeru trebali tako lako oprostiti? Malo "ribanje" zbilja mu ne bi štetilo. Postupak je  posve jednostavan. Najbolje je da uzmete malo voska i napravite od njega figuru koja će biti što sličnija žrtvi. Dok gnječite vosak dobro se usredotočitena osobu. Magija  djeluje bolje ako nabavite  kosu, nokte ili komad odjeće žrtve i učvrstite na odgovarajuće mjesto. Sada voštanoj lutki nadjenite ime. Dok je kadite tamjanom izgovarajte: imenujem te (ime žrtve). Pod svjetlošću nekoliko crnih svijeća kipić se u predjelu lica i genitalija namaže krvlju (životinjskom ili vlastitom). Dok tiho izgovarate magične riječi (najbolje Očenaš odostraga), ubodite nekoliko igala u voštanu lutku. Pritom  se usredotočite i živopisno zamislite što se žrtvi treba dogoditi. Odložite figuru, a onda je povremeno nakratko uzmite i mislite na snagu magije. Nakon tri dana trebala bi se Vaša želja ostvariti. Kada se to dogodi, omotajte voštanu lutku u crno platno i bacite je  u vodu tekućicu.

 

Ovako je ljubav vašeg života osigurana

I kod ove vudu-magije potrebna je voštana lutkica koja je slična obožavanoj osobi (iako  niste kiparica, nekako ćete već postići odgovarajuće proporcije). Kao što je već ranije opisano valjalo bi iskoristiti vlas kose, komadić nokta ili zub odabranika kako bi magija  bila djelotvornija. I ovaj se puta lutka kadi tamjanom (kao što je već ranije navedeno). Nakon toga natrljajte voštanu figuru, posebno u predjelu glave i genitalije, ružinim uljem i kažite: "Ovime je ova figura posvećena i odgovara (ime muškarca ili žene)". Svijeću se  radi pročišćenja također provuče kroz miris tamjana i isto tako natrlja ružinim uljem. Najprije odozdo do sredine, a onda odozgo do sredine. Pritom izgovarajte: "Ovime  blagoslivljam ovu svijeću s ciljem da probudi ljubav u (ime)". Sada zapalite svijeću i usredotočite se na željeni rezultat (npr. vjenčanje u roku od godinu dana). Dok gledate u plamen svijeće, snažno mislite kako osoba koju obožavate postaje sretna s Vama. Na kraju na komadić papira ispišite zapis (pomoću šibice koju ćete umakati u ostatke izgorjelog tamjana) i spalite ga u plamenu svijeće. Zapis mora biti napisan u obliku rime i mora sadržavati ono što ste poželjeli formulirano na način kao da se to već događa. Pepeo se zajedno s figurom čuva na sigurnom mjestu. Sljedeća tri dana češće mislite na figuru  i na djelovanje magije, a kako bi sve išlo kako treba i kako skoroj ljubavnoj sreći ništa ne bi stajalo na putu, ponavljajte kurzivom pisani dio rituala dok se usredotočujete na  voštanu lutku i na svoje želje. 


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr