6.7.2013. 17:14:00   
Maslina koja je dočekala Hrvate

Maslina u Kaštel Štafiliću stara 1500 godina , kameni spremnik za maslinovo ulje u kojemu je možda čuvano i ulje od tisućljetne kaštelanske masline

 

U Kaštel Štafiliću kod Splita, nalazi se maslina stara, prema procjenama stručnjaka, preko 1500 godina. Zasađena je dvjestotinjak godina prije negoli su Hrvati naselili Dalmaciju, a spomenikom prirode proglašena je odlukom Skupštine općine Kaštela 1990. godine. Kako takve vrste maslina nema u široj okolici smatra se da potječe iz Grčke ili Italije. Obujam debla je preko šest metara, samo stablo je visoko desetak, dok  je krošnja promjera oko 22 metra. Rekli bi prava grdosija, što zapravo nije, budući da masline mogu biti i dvostruko veće.


Napisao i snimio: Bože Ujević

 

Maslina je simbol mira, premda mira i nije bilo previše u sjećanjima kaštelanske masline. Ratovi su oko nje bili češća stvarnost i vjerojatnije je da su njene grane krasile glave vojskovođa, negoli da su je u kljunu nosile golubice mira. No kako bilo, poznato je da maslina potječe iz Sirije, odakle su je drevni narod Feničani, kao vrsni pomorci i trgovci, proširili po Sredozemlju. K nama su maslinu donijeli Grci u vrijeme naseljavanja jadranske obale, nekoliko stoljeća prije naše ere. Raširila se duž cijele obale omeđujući granice Sredozemlja, jer od davnina se smatra da je Sredozemlje tamo gdje raste maslina.

 

Sveto stablo

Maslina je za kršćane sveto stablo. Poznato je da je golubica s Noine arke, nakon Velikog potopa najprije donijela grančicu masline kao simbol pomirenja Boga i ljudi. Isusa su prilikom svečanog ulaska u Jeruzalem dočekali maslinovim grančicama. Isto tako je posljednju noć proveo u Maslinskom vrtu, moleći svoga nebeskog oca da ga mimoiđe smrt, iako je znao da mora umrijeti za spas čovječanstva.

 

Maslina je rijetka biljka koja preživi požare

Duž jadranske obale nalaze se maslinici, ali mnogi su bili zapušteni i tek u zadnjih nekoliko godina doživljavaju ponovnu omiljenost, jer je maslinarstvo ponovno “u modi”. Maslina je upravo idealna biljka za zaboravne, jer ona čeka godinama zvuk motike i mašklina, pritajeno, zarasla u šipražje, ali uvijek spremna da ponovno bukne i donese zelene plodove pune ulja. Ona je rijetka biljka koja preživi požare i ponovno zazeleni iz nekog spavajućeg pupa, svjedočeći da i nakon najvećih tragedija, postoji nada u novi život. Možda je upravo zbog toga bila omiljena u narodu, jer mu je bila putokaz da se može pobijediti i najveću patnju. U Hrvatskoj raste preko 4 milijuna stabala masline i kada dobro rode može se ubrati oko 50.000 tona plodova iz kojih se dobije oko 8.000 tona ulja.  

 

Maslinovo ulje je vrlo zdravo za ljudsku prehranu

Plod masline se koristi na različite načine. Može se konzervirati još dok je zelen ili kad je zreo i dobije tamniju boju. Međutim, najvažniji proizvod je maslinovo ulje koje je našlo široku primjenu u prehrani, ali i u kozmetičkoj industriji, medicini, farmaciji i dr. Hrvatska još uvijek ne koristi maslinu u pravoj mjeri, kao što to čine druge sredozemne zemlje. Još smo, nažalost, daleko od Grka koji prosječno potroše 23 litre maslinova ulja po stanovniku ili Libijaca s nekoliko litara manje. Maslinovo ulje je vrlo zdravo za ljudsku prehranu. Sadrži najveći postotak vitamina E, poznatijeg kao vitamin mladosti. Svakodnevna upotreba maslinovog ulja smanjuje tlak i kolesterol u krvi, a ono se koristilo i za liječenje žučnih kamenaca, za brže zarašćivanje rana ili kod opeklina.

 

Maslina je odavna prisutna i u umjetnosti. Berba maslina je prikazana na grčkim amforama koje potječu iz 4. st. prije naše ere. Njeno drvo je i izvrsno za oblikovanje kipova. Grančica masline se nalazi i na kovanici kune, ali i na grbu UN-a. Možemo je pronaći na poštanskim  markama mnogih zemalja. O njoj su spjevane mnoge pjesme. O njoj govori i najstariji sačuvani babilonski Hamurabijev zakonik, koji potječe iz 1800. godine prije naše ere, u njemu postoje 282 odredbe o maslini i cijelo jedno poglavlje o trgovini maslinovim uljem. Hrvati su također maslini davali veliku važnost, što se može vidjeti po odredbama u srednjovjekovnim statutima u kojima se određuje da podanici moraju saditi i uzgajati maslinu. U nekim sredinama se muškarac nije mogao oženiti, prije negoli zasadi određeni broj maslina. Mnogi lokaliteti u Hrvatskoj su nazvani po maslini, što također pokazuje važnost ove biljke i njezinu povezanost s našim stanovništvom.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr