15.7.2013. 12:39:00   
Moje dijete ne želi u vodu

Jeste li i vi jedna od mamica koja s razočaranjem i pomalo zabrinuto, jer ne znate što biste poduzeli, gleda svoje dijete kako se grčevito odupire svim pokušajima da ga namamite u svjetlucavo more - nikada ne pokušavajte na silu, već polako i oprezno.


Za početak osvježimo spoznaje o tome kako si prostranu morsku površinu tumači dvo- ili trogodišnjak

Za početak osvježimo spoznaje o tome kako si prostranu morsku površinu tumači dvo- ili trogodišnjak. Malenom je djetetu potreban osjećaj sigurnosti u prostoru koji ga okružuje, stoga more, kojem se ne vidi kraja, u njemu pobuđuje osjećaje nelagode i straha. Da bi što uspješnije prevladalo ovu zapreku, što više se s njime igrajte u plićaku ili pijesku uz vodu, potom u sasvim plitkoj vodi u kojoj će sâmo, s kanticom i lopaticom u ruci, načiniti prvi hrabriji korak u more. U tom trenutku stanite ispred njega na taj način da mu zaklanjate pogled na pučinu, te se potom korak po korak prema nazad krećite u sve dublju vodu.

Dijete često prestraši i pogled na uzburkano more, i to prije svega na visoke valove koji se bučno stropoštavaju na obalu. Taj će se strah u njemu samo produbiti ako bude promatralo kupače koje prelijevaju i posve zastiru visoki valovi iz kojih iznenada opet izranjaju vrišteći od zadovoljstva. Dijete ne razumije da je kupačima zabavno uranjati i izranjati iz valova, već je, posve suprotno, uvjereno da im se događa nešto strašno što sâmo ne želi ni gledati, a kamoli doživjeti. Stoga za prevladavanje straha od vode nikada nemojte izabrati valovito more već mirno more kada je poput ulja. Sami uronite pod površinu i potom isplivajte, dakako, bez vrištanja. Ispričajte djetetu kako se ispod površine mora krije bezbroj šarenih ribica i kako je vrlo zabavno roniti.


Osjetljiv djetetov sluh ne podnosi nepoznate šumove

Mirno je more za djetetovo prilagođavanje vodi važno i zato što vrlo osjetljiv djetetov sluh ne podnosi nepoznate šumove koji u njemu pobuđuju nelagodu i strah, ili buku (prisjetite se samo koliko djece brizne u plač kada uključimo usisivač za prašinu ili električnu mješalicu, prije nego ih uvjerimo da im se ništa neće dogoditi!). Kada je more mirno, moći ćete svome djetetu objasniti da je morska površina uzbrukana i valovita kada se njome poigrava vjetar. Nikada nemojte djetetu reći da je more uzburkano kada se razbjesni!

 

Djeca znaju samo za toplu i ne preduboku vodu u kadi za kupanje

Djeca koja se rado kupaju u otvorenim bazenima, u kojima je voda obično ugodno zagrijana, znaju samo za toplu i ne preduboku vodu u kadi za kupanje kod vlastite kuće. S djetetom se nikada nemojte zaletavati u more jer će njegova hladnoća na dijete djelovati neugodno i zastrašujuće, posebice ako je zimogrozno. Stoga radije zakoračite u vodu polako, namočite noge do gležnjeva, zajedno dohvatite kamenčić s dna kako bi dijete u vodu potopilo dlanove i ruke do lakta, a tek zatim polako nastavite hodati u sve dublju vodu.

 

Neugodno iskustvo dijete neće lako zaboraviti

Ako je dijete slučajno ili zbog vaše nepažnje potonulo u vodu, te ste ga, bez daha, podignuli na površinu, takvo neugodno iskustvo dijete neće lako zaboraviti, te će ga možda pratiti i cijeloga života. Stoga budite oprezni, ne ostavljate dijete samo u vodi ni na tren, a ako sami krećete na plivanje, neka na njega, i kada se mirno igra na obali, pripazi netko u koga se možete pouzdati.

 

Za dijete i vas je korisno:

- da dijete zarana naviknete na bazen; za malu je djecu i voda u bazenu ogromna površina nepoznatog prostora u kojoj će se osjećati tim sigurnije što češće bude u njemu uz vašu brižljivu nazočnost;

- ne prisiljavajte dijete da uđe u vodu molbama, prijetnjama, obećanjima ili prijekorima. Ako izgubite strpljenje, time ćete samo produžiti djetetov put kojim će kročiti u vodu;

- kada se u vodi dogodi neka neugodna ili prijeteća situacija - kada se dijete, primjerice, napije vode i zagrcne, te brizne u plač jer se uplašilo, a u ustima mu je nepoznati okus slane vode - strpljivo ga umirite i objasnite mu da se nije dogodilo ništa strašno;

- dijete pratite vrlo pozorno i pri njegovoj prvoj “podvodnoj” pustolovini; ne dopustite mu da samo istražuje gdje se na dnu nalaze ribice i školjke, već ih radije potražite zajedno tek nakon što mu objasnite, a on razumije objašnjenje, da pod vodom zatvorenih ustiju može ostati samo vrlo kratko vrijeme.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr