30.1.2014. 22:00:00   
Špinat - nevolje i proljetno veselje

Koliko je djece, a i odraslih, ispunjeno grozom kad je špinat na jelovniku. Uzalud majke i domaćice uvjeravaju: “Špinat je zdrav”. No, vremenom ga ipak većina rado jede. Pa da vidimo što je to dobro u špinatu!

 

Što se krije u špinatu?

Jedan pogrešan zarez doveo je do, još i danas proširene zablude, kako špinat sadrži mnogo željeza. Ali 100 grama sirovog špinata sadrži samo 4,1 miligram željeza. Za usporedbu: ista količina leće sadrži čak 6,9 miligrama željeza!

Ali špinat je usprkos tome zdravo ljetno i zimsko povrće. Bogat je folnom kiselinom, vitaminom C, kalijem i magnezijem. Nažalost, špinat sadrži i velike količine nitrata. Kod predugog čuvanja ili podgrijavanja taj nitrat prelazi u nitrit, koji je otrovan. Dakle špinat treba odmah upotrijebiti za hranu, ne treba ga dugo čuvati, niti podgrijavati. Osim toga visoki sadržaj nitrata može se blanširanjem (naglim prokuhavanjem) smanjiti i do 70 posto.

 

Dobra, stara kuhinja

 

Špinat s “jajem na oko” 

(sastojci za 4 osobe)

1 kg špinata, 1 mali luk, 25 g maslaca ili margarina, sol, papar, naribani muškatni oraščić, 1 jušna žlica kiselog vrhnja, 4 jaja.

 

Priprema:

Špinat očistiti, temeljito oprati i zakuhati s malo vode. Procijediti, grubo ili fino isjeckati. Luk sitno izrezati i pirjati u maslacu ili margarinu dok ne postane svjetložut. Dodati špinat, sol, papar i muškatni oraščić, te pirjati još 10 minuta. Umiješati kiselo vrhnje i špinat dosoliti. Špinat poslužiti s prženim cijelim jajima.

 

Ideja za novu kuhinju

 

Odresci lista sa špinatom   

(sastojci za 4 osobe)

4 odreska lista, 3 režnja češnjaka, sol, 70 ml maslinovog ulja, 500 g špinata u listovima, 1 jušna žlica pinija, 2 jušne žlice kiselog vrhnja, crni papar.

Priprema:

Odreske oprati i osušiti upijajućim papirom. Češnjak oljuštiti, 1 režanj izrezati u tanke ploške, a drugi režanj protisnuti kroz prešu.  Oko 50 ml maslinovog ulja pomiješati sa solju i češnjakom. Ribu premazati uljem i oko 30  minuta pokriveno marinirati. Špinat očistiti i prebrati. U loncu zagrijati jušnu žlicu maslinovog ulja. Dodati posve mokar špinat i pirjati oko 5 minuta, dok špinat ne uvene. Preostalo ulje zagrijati u tavi i preostali češanj češnjaka fino isjeckati i pirjati. Pinije zapržiti do zlatno smee boje. Umiješati kiselo vrhnje i dodati špinat. Začiniti solju i paprom. Odreske lista položiti na alu-foliju i u pećnici ispod roštilja peći sa svake strane  oko 3 do 4 minute. Riblje odreske poslužiti sa špinatom. Uz to ponuditi oguljen krumpir skuhan u slanoj vodi.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr