10.3.2014. 10:35:00   
Budva – turistički centar Sredozemlja

Budva noću, plaža, motiv s crnogorskog primorja, Boka kotorska, Gospa od Škrpjela, Sveti Stefan, manastir Ostrog, Skadarsko jezero, most nad kanjonom Tare


Crna Gora - samo ime sve kaže. Crna brda i guste šume su glavni razlozi zašto zemlja upravo nosi takav naziv. Njena ljepota leži u raznolikosti, toliko naglašenoj da na svega nekoliko kilometara imate sve što poželite: planine, brda, more, jezera... Tu se u jednom danu možete skijati na obroncima Kolašina, a već za manje od tri sata vožnje sunčati na budvanskoj rivijeri.

 

Napisala: Marijana Perinić, fotografije: Nikola Kovačević i Snježana Vejnović

 

Ima uistinu mnogo posebnosti. Možda ste znali da je u bivšoj Jugoslaviji postojalo svega sedam pješčanih plaža dužih od jednog kilometra? No, vjerojatno niste znali da ih se upravo šest nalazi u Crnoj Gori ili da je u Crnoj Gori najdublji kanjon, drugi po veličini nakon Colorada u SAD-u? Jeste li znali da je Skadarsko jezero jedino stanište pelikana u Europi?

 

Grad koji ne spava

Obično je noćni provod glavni razlog dolaska većine gostiju. Budva je po tome ipak najpoznatija, stoga ne čudi naziv “turistička metropola Sredozemlja”, a ja bih možda dodala i “Balkanska Meka noćnih provoda”. Tako je barem ljeti. Šećući ulicama grada primijetit ćete veliki broj ljudi kako se neopterećeno i lijeno prebacuje s noge na nogu, ulične zabavljače, znojne i obojene plesačice, čuti na stotine jezika i osjetiti neopisivu energiju života. Ovaj grad ljeti uistinu živi. Ne da živi, već ne spava!

 

U Budvu ne dolazite s ljubavnim parom!

Budva je idealno mjesto za sedmodnevno ljetovanje. Ali isključivo cure s curama ili dečki s dečkima. U prijateljskom smislu, naravno. Nikako izmiješano, jer parovi ovdje nemaju što raditi. Zaručnici, ljubavnici, supružnici su čisti višak. Samo će vam smetati, a pogotovo kad vas počnu salijetati k’o od stijene odvaljeni crnogorski Apoloni ili dugonoge Afrodite.

Stoga, za ljetovanje u Budvi dečka ili djevojku jednostavno odbacite ili barem stavite na “čekanje”!  Ukoliko ste žena zaboravite da ćete tu platiti piće! Jednostavno vas časte. A kada tu velikodušnost pomiješate s onim seksipilnim crnogorskim naglaskom, nezaobilaznim šarmom i širokim osmjehom, tek tada ćete razumjeti zašto vaša bolja ili gora polovica ovdje apsolutno nema što raditi! Stoga, da ne biste imali neizdrživu količinu ranojutarnje grižnje savjesti, toplo preporučam provod u Budvi dok ste još samac! Jer suprotno, za svoje postupke nećete lako odgovarati.

 

Podgoričanke na  jutarnju kavu odlaze u večernjim toaletama

“Đes’ đevojko, što činiš?” - može čuti na svakom drugom koraku. Lijepi su ti Crnogorci. Mnogo ljepši nego sam ih zamišljala. Pridjevi: crno , visoko i šarmantno odnosi se na oba spola. Ipak nisam očekivala toliko zgodnih cura na metru četvornom. A kad kažem zgodnih, onda mislim na one manekenskog tipa. Štikle, uske minice, duge kose, još duže noge, jaka šminka, dugački nokti... Sve odreda sređene kao da upravo idu na modnu pistu. A ja mislila da su Crnogorke malo širega promjera. Mo’š mislit’! Stoga nisam mogla ne primijetiti kako mi desna butina ima promjer struka jedne prosječne Crnogorke! Ma pravi super modeli, što da vam kažem. Mještani mi pričaju da su nedokučive, ali neodoljive, ponekad čak i prepotentne, odrješite i bahate, no da se ipak iza te zavjese krije meko i nježno srce. Vole izravne, reklo bi se prave muškarce, koje prilaze bez predugog okolišanja, koji znaju što žele, ali opet da nisu naporni. No, da se vole sređivati, to je živa istina Čak sam nekoliko puta čula komentar “kako Podgoričanke na  jutarnju kafu odlaze u večernjim toaletama”.

 

Crnogorci za sebe kažu da su pravi muškarci

Crnogorci su, s druge strane, kršni, markantni, izravni  i nevjerojatno šarmantni. Ni u kojem slučaju nepristojni, već sasvim suprotno - pravi kavaliri. Ne vole posrednike kod upoznavanja, a ako vam pošalju piće za stol tada znate da ste moguća lovina. A loviti vole više od svega, jer kako kažu za sebe „ipak smo pravi muškarci“. Većina ih voli dobre automobile, satove, mobitele, dakle sve one skupocjene igračke moderne tehnologije. Mještani mi tako kažu kako ih danas većina podržava zapadnjačke, slobodnije životne stavove, te da je onaj stariji tip muškarca, iz patrijarhalnog društva, ipak ostao zastupljen samo na sjeveru Crne Gore. Mladi u Primorju prihvaćaju sve što dolazi iz kapitalističkog svijeta, stoga više nije sramota da u Crnoj Gori muž pomaže supruzi u kućanskim poslovima i oko odgoja djece. Dakle, ona priča da žena svog muškarca dočekuje raširenih ruku i još širega osmjeha, s praga mu nježno pere nogice u lavoru, potom odlazi završiti ručak i podojiti troje djece, dok se on nonšalantno otkotrljava do kauča kako bi pročitao današnje novine - jednostavno u Crnoj Gori više tako lako ne prolazi! No, kažu kako se ovaj scenarij i dalje može vidjeti u zabačenijim predjelima zemlje.

 

No, vratimo se mi na noćni život

U Budvi se izlazi svaku večer. Nakon cjelodnevnog kupanja i prženja na suncu, vrijeme je za večeru u nekom od izvrsnih  restorana, od kojih preporučam Masha ili Porto, smještene na samoj gradskoj rivi.

U Crnoj Gori si svakako dajte oduška i kušajte tipične kontinentalne specijalitete: kačmak, cicvaru, janjetinu, krumpir ispod saća. Ukoliko želite naručiti pravi crnogorski obrok , tada jednostavno konobaru naredite: smočani kačamak ili krap u tavu ili pile u janjetini! Vjerujte mi, ukoliko ste gurman i nepopravljivi hedonist - što god naručili, nećete požaliti!

Ako ste ipak malo laganiji tip, tada odaberite neku od poznatih ribljih konoba: Feral, Jadran, kod Krsta ili Galeb,  te odaberite nešto iz ponude jadranske kuhinje: ribu na gradele, škampe na buzaru, brudet od škarpina ili sipe uz obveznu blitvu , palentu ili salatu. Rekla bih da Primorci jedu isto kao i naši Dalmatinci! U Primorju vole započeti sa lozovačom, na sjeveru sa šljivom, no svakako je za nastaviti sa vinom Vranac ili Krstač, no ako ste žestoki pivopija tada vam ne gine Nikšićko pivo.

 

Pušenje u zatvorenim prostorima - i dalje dozvoljeno!

A kad se dobro najedete , tek tada u izlazak! Posjetite prvo tzv. otvorene šankove po kojima je Budva i najpoznatija. Tu se ispijaju dugometražni kokteli i ostale varijacije na temu koje brzo lupaju u glavu, skeniraju moguće lovine, puši cigareta za cigaretom i polako otpušta mozak na pašu. Bitna je informacija da je u Crnoj Gori pušenje u zatvorenim prostorima - i dalje dozvoljeno! Ako ste pušač ta vas vijest i neće toliko razveseliti dok cupkate za šankom na otvorenom , ali će vam nabaciti ogroman kes na lice jednom kad uđete u diskoteku. Od spomenutih šankova najviše se ekipe okuplja oko bara El Mundo, i tako u nedogled pravac jug. Od barova i  kafića u najpoznatiji i najposjećeniji su: Hacienda, Harasho, Miami, Rafaelo , Renesansa... Ponuda glazbe je uistinu široka, stoga podjednako niti rokeri, niti housijaneri neće ostati uskraćeni! Tu jednostavno ima glazbe za svačije uši!

 

Djevojke u oskudnim krpicama s nogama do brade

Sat iza ponoći se šankovi i kafići gase. No, bez brige budući da tek tada kreće pravi dernek, jer se ekipa seli u diskoteke! Najpoznatija i najveća diskoteka u Budvi je Trocadero. Ogroman podij, uzavrelao ozračjei krcati balkoni na tri kata. Inače, tu se održava raznolik program i česta gostovanja estradnih zvijezda, među kojima su ipak najčešći narodnjaci! U Crnoj Gori im jednostavno ne možete odoljeti! A ovo vam tipka ekstremna partijanerica koja u Hrvatskoj nikada nije bila na cajkama! U Trocaderu je situacija otprilike sljedeća: djevojke u oskudnim krpicama s nogama do brade, raspojasani dečki s podebljim novčanicima, jedni malo manje, a drugi malo više pijani, uz obvezne ruke uvis, i ajmo: Udri Mile u tambure! I tako do pet sati ujutro! Mislim da sam tamo bila baš kada je gostovala neka ultra-popularna srbijanska pevaljka. No, meni je bilo sasvim svejedno jer su mi blago rečeno bili “polupani lončići”, no sjećam se  da je žena do ranog jutra držala atmosferu zapaljenom. U Budvi je poznat i Trocadero Red, BK Music Club, Sparta, te lounge bar Miracle na brdu iznad grada.

 

Kako je u Crnoj Gori prosječna plaća 450 eura Budva ipak nije za svaki crnogorski džep

A kada vam sve dosadi, onda doma taksijem! Moram reći kako taksiji u Budvi i nisu toliko skupi, štoviše jeftiniji su negoli u Zagrebu. Za vožnju od nekih dvadesetak minuta platit ćete sedam eura. Iako je na snazi zakon od dozvoljenih  0,5 promila alkohola u krvi, zbog učestalih policijskih kontrola, ni domaći, a niti stranci ne žele izgubiti vozačku dozvolu pa taksistima posao cvjeta. A ako ste razmaženi i dubljega džepa, i volite biti viđeni, tada unajmite Lincon Town car, ekskluzivnu limuzinu dužine 8,6 m, za čiji ćete cjelodnevni najam morati platiti 550 eura. U Budvi vam nude i avio-taksi  idealan za romantično razgledavanje iz zraka u dvoje.


“Crnogorci odmaraju danju, da bi spavali noću”

Građani kažu da se uzrečica o lijenosti: “Crnogorci odmaraju danju, da bi spavali noću” uglavnom odnosi na kontinentalni dio zemlje. Za Primorce  je oduvijek bila karakteristična radišnost jer su bili pomorci, ribari i trgovci , a sada su većinom turistički djelatnici. Kako postoji manjak radnika većina zaposlenika dolazi iz Srbije ili Bosne i Hercegovine.

        

Grad milijunaša i milijardera

Zbog izuzetno povoljnih cijena nekretnina u odnosu na ostale zemlje Sredozemlja (primjerice Hrvatsku, Grčku , Italiju), te zbog gospodarskih i političkih razloga, 2007. I godinu dana kasnije poraslo je zanimanje bogatih stranaca za zemljištima u Crnogorskom primorju. Najbrojniji su Rusi, zatim Britanci i Irci, a četvorni metar u budvanskom Starom Gradu znao je postići cijenu od vrtoglavih 10.000 eura. Najviše su im se svidjele stare, kamene kućice na brdima, poznatog naziva “kuće s karakterom”, za koju bi prodavač dobio nekih dva do tri milijuna eura.

Tada se većina stanovnika u kratkom roku obogatila. Kako kažu, događalo se to da bi konobar preko noći postao milijunaš! Sada pokušajte zamisliti nekog konobara Nikolu iz Budve kako vam  jedno večer služi Nikšićko pivo u lokalnoj konobi , dan poslije proda kuću svoje šukunbabe Mare nekom bogatom Rusu , da bi se već sljedeće jutro pokazivao po centru u najnovijem Mercedesu S klase. Neki su Crnogorci taj novac pametno uložili, pa su i dan danas bogati. Drugi su ošamućeni tolikom količinom brzo zarađenog novca, jednostavno ga potrošili na skupe automobile, žene, kasina, klađenja, ture pića, jahte, kockanja, da bi danas imali skoro ništa.

Danas su strana ulaganja i daljnja kupoprodaja nekretnina zabilježila značajan pad. No, ipak zapanjuje činjenica da je u Budvi registrirano oko 400 milijunaša i dva milijardera! Stoga ako tražite bogatog muža, tada vam je jasno koje je vaše sljedeće odredište... No, prije toga se ne zaboravite istesati kao prelijepe Crnogorke!

 

Ležaljka 10 eura na dan!

Ukoliko vam nije dosta kockanja i brijanja do ranih jutarnjih sati, preporučam da pojedete topli burek i odspavate nekoliko sati, jer dugometražnu čagicu možete već nastaviti na mnogobrojnim plažnim barovima na kojima uredno sviraju najnoviji hitovi house produkcije. Gotovo da više ne postoji nijedna plaža u Budvi koja nije u privatnom vlasništvu ili vlasništvu nekog od hotela. Ukoliko želite ležaljku morat ćete je platiti 10 eura na dan!

Ja sam tu informaciju lagano izignororala, te prostrila svoj ručnik odmah do tih ležaljki, da bi mi već u sljedećem trenutku crnogorski Mitch Bucannon povikao: “Gospođice, morat ćete da maknete svoj peškir u poseban predeo plaže, jer tu je rezervisano samo za ležaljke”.

Dobro, opraštam mu. Prvo, jer me nazvao gospođicom, a drugo jer me sa tim peškirom toplo nasmijao. Mislim da tu riječ nisam čula od one serije “Bolji život”, koja se emitirala neke pradavne 1983 godine.

 

Na raspolaganju oko 12 kilometara plaža

Budva grad star više od 2.500 godina, te da ga se smatra najstarijim naseljem na Sredozemlju. Stari grad je najprivlačniji zbog njegovih zidina, koje najvećim dijelom potječu iz doba Mletačke vladavine. Kako je sam grad u povijesti  pretrpio dva velika potresa, te su zidine nekoliko puta obnavljane. Danas je Stari grad savršeno urbanističko rješenje spleta kamenih kućica, uskih uličica, kula, bedema i trgova. Nekoć davno je bio samo otok koji se sa pješčanom prevlakom spojio s kopnom, nešto slično kao naš Primošten. Gradska tvrđava Citadela je na uzvišenom mjestu, gdje su se nekoć davno nalazili bunar i skladište municije koji su osiguravali građane za vrijeme opsada. Na najvišoj točki su srednjovjekovna kula i crkva sv. Marije po kojoj je cijelo utvrđenje nosilo naziv Kastel sv. Marije. Kao i u Dubrovniku, tu možete šetati po budvanskim zidinama uživajući u pogledu na cijelu okolicu. U jugoistočnom djelu, uključujući Citadelu, naići ćete na šest crkava iz različitih povijesnih razdoblja. Od njih bih izdvojila crkvu sv. Ivana, ostatke monumentalne bazilike, te crkvu sv. Marija in Punta, u sklopu benediktinskog samostana (lat.in punta= na rtu). Za spomenuti je još i crkva sv. Save (Sabe) koja je istovremeno služila katolicima i pravoslavcima za vjerske obrede. Ako vam još nije dosta razgledavanja, tada svakako posjetite Modernu galeriju, te Muzej grada Budve sa stalnim postavom arheološke i etnografske zbirke.

Kada do kraja istražite Budvu tek tada krenite u okolicu. Za početak svakako posjetite mali otok sv. Nikola ispred same Budve do kojeg možete brodom taksijem ili plivajući, što me podsjeća na sve one moje nadobudne Šibenčane koji uredno otplivaju pravac Brodarica-otok Krapanj. I nazad, naravno. Kako im se samo da?

Preporučam da za nekih tridesetak eura iznajmite mali čamac i  sva ta prelijepa primorska mjesta - Miločer, Sveti Stefan, Petrovac, doživite s morske strane. Ili se uputite u Boku kotorsku i posjetite Kotor, Tivat, Risan… uz obvaezno zaustavljanje na otočiću Gospe od Škrpjela. Priča kaže, po narodnim predajama, da su na morskoj hridini peraški ribari pronašli ikonu Bogorodice s Isusom, te su tako donoseći kamen po kamen u konačnici izgradili cijeli otok.

 

Pa ti sad spavaj na poslu!

Ako više volite onu poslovicu “Fali more , drž’ se kopna” uputite se prema unutrašnjosti Crne Gore. Prvo preporučam posjet Skadarskom jezeru. Krenite brodićem od Virpazara.

Iako sam Dalmatinka, pa bi već trebala specijalizirati po pitanju ribe, tu sam prvi put u životu kušala dimljenu pastrvu, i moram priznati da mi je bila bolja od ijedenog pečenog brancina.

Na jezeru je karakterističan malen otok s ostacima starog zatvora za kojeg su mi mještani ispričali kako svojedobno nijedan zaposlenik zatvora nije smio znati plivati. Ukoliko bi se dogodilo da je neki zatvorenik uspio pobjeći iz zatvora, tada bi upravo onaj koji je tada bio na straži morao do kraja odslužiti njegovu zatvorsku kaznu. Pa ti sad spavaj na poslu!

U restoranu Pješčac će vam ponuditi ukusnu domaću hranu i izvrsno vino, uz obveznu rakijicu dobrodošlice. Inače, samo jezero je poznato kao jedino stanište pelikana u Europi, te po 281 vrsti ptica, zbog čega je hobi “bird watching” ovdje izrazito popularan. Od zelenila u Crnoj Gori, svakako treba izdvojiti i Biogradsku goru, jednu od dvije prašume u Europi.

 

Treće najposjećenije hodočasničko mjesto na svijetu

Ako ste religiozni, tada se uputite 900 m iznad nadmorske visine, na sami vrh planinske litice, kako biste posjetili manastir Ostrog, koje je nakon Kristova groba i Svete Gore, treće najposjećenije hodočasničko mjesto na svijetu. Tamo su u pećini pokopani ostaci sv. Vasilija, čudotvorca i iscjelitelja. Priča se da je na mjestu gdje je umro iz kamena izraslo slatko grožđe, koje i danas nekim čudom raste. Svake godine na dan sv. Vasilija (12.svibnja) tisuće hodočasnika dolaze iz čitavog svijeta, bez obzira na vjersku pripadnost.

Među najznačajnije crnogorske znamenitosti svakako spada i mauzolej na Lovćenu. No, prije njega svakako posjetite selo Njeguše, rodno mjsto dinastije Petrović. Preporučam vam najluđu pustolovinu u Crnoj Gori - vožnju užim starim putem i krivudavim serpentinama, gdje ćete moleći dragoga Boga, od straha i adrenalina izgubiti 10 godina života. Ali ne brinite, sretno ćete stići na odredište. Mislim da je onaj Schummaher čisti amater naspram crnogorskih vozača! Tamo kušajte pravi crnogorski pršut i sir, zalijete čašom gustog crnog vina i tek tada se uputite na svladavanje 461 stepenice kako biste došli do Njegoševa mauzoleja, umjetničkog djela hrvatskog kipara Ivana Meštovića. Navodno je Meštrović za njegovu gradnju tražio simboličnu naknadu i to u crnogorskom pršutu i siru.

U blizini je i Cetinje, takozvana “Dolina bogova”, nekadašnja crnogorska prijestolnica s najbrojnijim i najočuvanijim zbirkama oružja. Nemojte otići iz zemlje, a da ne posjetite i Podgoricu.

 

Drugi najdublji kanjon na svijetu

Prva ideja za sve zaljubljenike aktivnog odmora je rafting rijekom Tarom, koji je poslije Kolorada u SAD-u, najdublji kanjon na svijetu (dubina 1300 m, dužina 80 km). Tu je i 12 km pješačke ih staza za jogging, biciklizam ili planinaranje. Ako vam je sve to skupa “mačji kašalj” ima toga još. Nedaleko od Budve nalaze se Brajići, najpoznatija polazna točka za paragliding u Crnoj Gori. Sad zamislite zalet sa 760 m nadmorske visine sa doletištem na budvanskoj plaži. Mislim da si tu adrenalinsku poslasticu s daleko najljepšim pogledom na rivijeru mogu pruštiti samo oni najhrabriji. Ako se prije samog izlaska želite dobro “protresti”, tada prošećite do Slovenske (hrvatski: Slavenske) plaže na Bungee Jumping.

Za nešto jeftinije kombinacije tu je i skijanje na vodi, a nije loše znati kako je bečićka plaža proglašena najljepšim skijalištem na svijetu. Ako vas zanima Budva 35 m ispod mora izaberite idealno ronjenje i uživajte u društvu koralja, orada, raža, jastoga…


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr