10.4.2014. 17:29:00   
Kada presolite hranu

Čišćenje artičoka


Priprema artičoka

Artičoke postanu gorke ukoliko se prije kuhanja stručno ne očiste. Naime, stabljika se ne smije odrezati.

Ispravno je: Otkinuti stabljiku artičoke tako da je se skoro izvuče. Na taj se način uklanjaju vlakna koja artičoki daju gorčinu.

 

Ispravan način čuvanja sira

Najbolje u vlažnom podrumu. S obzirom da nemaju svi takav podrum, sir se mora čuvati u hladnjaku. U tom se slučaju treba umotati u vlažnu krpu. Na taj se način može spriječiti prijevremeno stvaranje plijesni na siru ili njegovo sušenje.

Napomena: Pola dana prije samog serviranja sira ga je potrebno izvaditi iz hladnjaka i pustiti da preuzme sobnu temperaturu.

 

Savršena riža

Rižu oprati pod mlazom tekuće hladne vode. U posudi zagrijati malo masnoće i na nju staviti rižu tako dugo dok se ne zastakli.

Rižu zaliti s dvije šalice slane vode ili juhe, i pustiti je oko 20 minuta kuhati na niskoj temperaturi tako da upije tekućinu. Poklopac posude omotajte kuhinjskom krpom! Na taj će način riža biti suha i neće zagorjeti.

Rižu uvijek kuhati na niskoj temperaturi.

Napomena: Prilikom kuhanja rižu pustiti da se u miru kuha, nikako je ne miješati!

 

Voćni nadjev za biskvit

Kad u biskvitno tijesto želite staviti nadjev od voća, voće prethodno malo prosušite u brašnu. Na taj način ono neće potonuti na dno tijesta nego će ostati na površini.

 

Kada presolite hranu

U „uneređeno“ jelo dodajte sirovi krumpir narezan na ploške. On će iz jela izvući barem jedan dio viška soli.

Napomena: Jelo više ne stavljati kuhati jer će iz njega ispariti još tekućine što će konačno dovesti do toga da će jelo biti još slanije.

 

Savršeni hren od jabuka

Naribane jabuke vrlo lako potamne, odnosno promijene boju. Uz pomoć malog trika se to može spriječiti: naribane jabuke pokapati s nešto limunovog soka. Staviti u posudu i sasvim kratko prokuhati. Nakon ovog postupka će jabuke ostati lijepo bijele.

K tome dodati hren i, po ukusu, malo šećera, soli i nekoliko kapi ulja.

 

Češnjak

Nikad ga ne peći predugo jer u protivnom postane gorak. Za one koji vole delikatnije: posudu ili zdjelu premazati prepolovljenim češnjem češnjaka. Ili, zajedno s jelom peći neoljušteni češanj češnjaka koji izvaditi prije posluživanja.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr