12.5.2014. 10:15:00   
U Srednjoj Americi i na Karibima se potrebno zaštititi od Dengue-groznice

Asteški plesač

 

U slučaju putovanja u Srednju Ameriku ili na Karibe trebalo bi svakako misliti na učinkovitu zaštitu od komaraca. Dengue-groznica, koju prenose komarci, se u ovim krajevima pojavljuje sve češće. To je priopćio centar za medicinu putovanja u Düsseldorfu (Centrum für Reisemedizin - CRM). Svake godine nekoliko stotina ljudi u Meksiku oboli od virusne infekcije.

Mogao bi biti dovoljan samo jedan jedini ubod komarca kako bi se prenijela Dengue-groznica, objašnjavaju stručnjaci. Nakon toga bolest izbija za dva do sedam dana.  Simptomi su slični onima kod oboljenja od gripe. Dodatno, često se pojavljuje i crvenilo kože. Klinička slika bolesti se poboljšava nakon otprilike tjedan dana. Značajno veći rizik za zdravlje postoji u slučaju ponovnog uboda i ponovljene infekcije Dengue-virusom. U tom je slučaju moguć vrlo težak tijek bolesti s krvarenjima ili sa simptomima šoka.

Cijepljenje protiv Dengue-groznice zasad još uvijek ne postoji. CRM preporučuje svima koji idu u Srednju Ameriku ili na Karibe, da se o svim mogućnostima brige za zdravlje posavjetuju s liječnikom ili ljekarnikom.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr